İSTANBUL (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Şu an Türkiye'de kime 'Yakın gelecekte siyasi istikrarla ilgili bir endişeniz var mı? diye sorsanız, ki bu yapılmış bir çalışma yüzde 80'i 'Yok' yanıtını veriyor" dedi.

Zeybekci, "İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) İhracatın Yıldızları Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ihracatta ve dış ticarette önemli mesafeler kaydettiğini söyledi.

Konuşmasında Türkiye'nin 2023 hedeflerinden bahseden Zeybekci, yüksek teknoloji yatırımlarının önemine vurgu yaparak, "Yeni Türkiye, güçlü Türkiye bugüne kadar geldiği süreci artık değiştirmek zorunda. Türkiye yeni bir değişim ve yapılanma içinde. Yeni dönemde Türkiye artık dünyanın en büyük hurda ithalatçısı olarak yoluna devam edemez" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin kabuk değiştirdiği, yeni bir yolculuğa çıktığı görüşlerini paylaşan Zeybekci, şunları kaydetti:

"Türkiye, özellikle bizim etrafımızda yoğunlaşan enerji ve hammadde dünyalarından, sürdürülebilir şekilde enerji ve hammadde geleceğini garanti altına almak üzere şu an da yeniden yapılanıyor ve kurgulanıyor. Zaten yaşadığımız bir çok sancının yaşanma sebebi de budur. 'Yari güzel olanın başı belasız olmaz' derler bizim oralarda. Bizim hem yarimiz güzel, hem de hedefi uzun ve güzel bir yürüyüşe çıktık."

"Şu an Türkiye'de kime 'Yakın gelecekte siyasi istikrarla ilgili bir endişeniz var mı? diye sorsanız, ki bu yapılmış bir çalışma yüzde 80'i 'Yok' yanıtını veriyor" diyen Zeybekci, aynı sorunun ekonomik istikrar için sorulması halinde de aynı yanıtın alındığını aktardı.

Türkiye'nin cari açık, dış ticaret ve bütçe problemi kalmadığına işaret eden Zeybekci, Türkiye'de inovasyon, Ar-Ge, yüksek teknoloji, bilgi üretmek, bilgiye sahip olmak, bilgiyle hareket etme gibi problemleri olduğunu savundu.

Nihat Zeybekci, Türkiye'nin şu ana kadar geldiği süreci "A Süreci" olarak nitelendirerek, artık "B Süreci"nin başladığını, bunun da hep birlikte gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Konuşmasında geçen hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan ekonomi paketine ve bu kapsamda kesinti oranı sıfırlanan, bazı ürünlerin vadeli ithalatında Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu'na (KKDF) da değinen Zeybekci, bunun sanayiciye getireceği yararlardan bahsetti.

Bakan Zeybekci, "Türkiye'de ekonomi yönetiminde farklılık var" algısı olduğuna yönelik iddialara da değinen yaratanlara da yanıt verdi. Kurum ve kurulların yetkilerinin Anayasa'da tanımlandığına, hiç kimsenin farklı bir beklenti içinde olmaması gerektiğine dikkati çeken Zeybekci, "Ama biz bedelini sektörün ve Türkiye'nin ödemiş olduğu yüksek faizden rahatsızlığımı dile getirmek zorundayım. Beklentilerimi ve tahminlerimi paylaşmak zorundayım" diye konuştu.