Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi'nin nisan ayı sonuçları açıklandı. Buna göre endeks, nisanda geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10,3 arttı. Endeks böylece 182 puana ulaştı.

AVM'lerdeki kiralanabilir alanlarda metrekare başına düşen ciro ise aynı dönemde yüzde 10 arttı ve verimlilik metrekare başına 693 TL'ye çıktı. Verimlilik, İstanbul'da 786 TL, Anadolu'da 631 TL olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde kategoriler bazında endeks yüzde 10'luk bir artış kaydederken, en yüksek ciro artışı yüzde 21'le ayakkabı-çanta kategorisinde görüldü.

Kategorilerden giyimde yüzde 15, hipermarkette yüzde 12, yiyecekte yüzde 11 ve AVM’lerdeki diğer alan cirolarında yüzde 2 artış olurken, teknoloji hipermarket ciroları yüzde 1 düşüş gösterdi. Ziyaret sayısı endeksinde nisan ayında bir değişim yaşanmadı.

"Olumsuz turizm verileri yakından takip edilecek bir unsur"

Açıklamada görüşlerine yer verilen AYD Başkanı Hulusi Belgü, terör saldırıları sonrası mart ayında azalan ciro ve ziyaretçi sayılarının nisan ayında tekrar yükselişe geçmesinin sevindirici olduğunu dile getirdi. Belgü, şunları kaydetti:
"Nisan ayı özellikle hazır giyim, ayakkabı sektöründe yeni sezonun başlangıcı. Kategori bazında en yüksek artış da ayakkabı-çanta kategorisinde yaşandı. Geçtiğimiz yıllarda AVM ve perakende sektörü açısından yaz döneminde bir miktar düşen iç tüketim yurt dışından gelen yabancı ziyaretçilerin sayısındaki artış ve onların harcamalarıyla dengeleniyordu. Ancak bu yıl şu ana kadar turizm sektöründen gelen olumsuz veriler alışveriş merkezleri açısından da yakından takip edilecek bir unsur. Diğer yandan yaklaşan Ramazan ayı, bayram tatili ve İstanbul Shopping Fest gibi dönemlerin alışverişe olumlu yansıyacağını düşünüyoruz."