Almanya ekonomisi, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal genişleme hamlesinden olumlu etkilenirken, yüksek ihracat hacmi ve istikrarlı yapısıyla Avrupa Birliği’nde (AB) öne çıkan ekonomilerin başında geliyor. 
Yunanistan ve Ukrayna krizlerine rağmen diğer AB ülkelerine oranla sahip olduğu düşük işsizlik rakamları, yüksek ihracat hacmi ve istikrarlı yapısıyla Almanya ekonomisi, Avrupa’nın lokomotif ülkesi olma rolünü devam ettiriyor. ECB’nin 9 Mart’ta başlattığı devlet tahvili satın alımını da kapsayan aylık 60 milyar avroluk tahvil alım programı da (parasal genişleme) ülke ekonomisinin canlanmasına olumlu etki yaptı.  

AA muhabirinin derlediği verilere göre, Almanya'nın 2014 yılında Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artışı, yüzde 1'lik beklentinin üzerine çıkarak yüzde 1,6 düzeyinde gerçekleşti. Almanya ekonomisi 2014 yılında son 3 yılın en güçlü büyümesini gerçekleştirirken, 2013'te yüzde 0,1, 2012'de ise yüzde 0,4 büyüyen ülke ekonomisinin dış ticaret fazlası ise 2014 yılında 217 milyar avro ile tüm zamanların rekorunu kırdı.

Almanya, yüksek ihracat rakamlarının ve gelişmiş teknolojisinin yanı sıra AB ülkeleri arasında sahip olduğu en düşük işsizlik oranıyla da öne çıktı. AB'de şubat ayı verilerine göre Almanya yüzde 4,8 ile en düşük işsizlik oranına ve yüzde 7,2 ile en düşük genç işsiz oranına sahip ülke oldu.

DekaBank Almanya ekonomisti Andreas Scheuerle, Almanya ekonomisinin zayıf avro ve düşen petrol fiyatlarından güçlü destek aldığını söyledi. 

Küresel GSYH artışlarının ılımlı olmasına rağmen, avronun gelişiminin Almanya'nın ihracatını ve GSYH'sini desteklediğini ifade eden Scheuerle, "Aynı zamanda düşük petrol fiyatları, satın alma gücündeki artışlar nedeniyle oluşan iç talebi destekliyor. Bunun yanında, maaş artışları ve düşük faiz oranlarıyla birlikte güçlü işgücü piyasası özel tüketimde itici güç" diye konuştu.

Almanya ekonomisinin büyümesine ilişkin tahminini paylaşan Scheuerle, "Sonuç olarak, Almanya GSYH’sinin bu yıl yüzde 2,2, gelecek yıl da yüzde 2 artmasını bekliyoruz" dedi.