ANKARA (AA) - Hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi amacıyla yetiştiricilere, belirlenen kategorilerde hayvan başına 35 lira ile 800 lira arasında destek verilecek.

Bakanlar Kurulunun, 2015 yılında yapılacak tarımsal desteklemelere ilişkin kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak, 1 Ocak 2015'ten geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı arazileri üzerinde kaliteli kaba yem üretmek amacıyla yem bitkileri ekilişi yapan üreticilere ürünü hasat etmeleri kaydıyla dekar başına yapay çayır-mera için üretim yaptıkları ilk yıl 100 lira destek verilecek. Çok yıllık yem bitkilerinden sulu yonca için 50 lira, kuru yonca için 30 lira 4 yıl boyunca, korunga için 40 lira 3 yıl süreyle, tek yıllık yem bitkileri ekilişlerinde ise üretim yaptıkları yıl için 35 lira, silajlık tek yıllıklara 50 lira, silajlık sulu mısıra 75 lira, silajlık kuru mısıra 35 lira ödeme yapılacak.

Patates Siğili Hastalığı görülen Adana, Giresun, Gümüşhane, Kayseri, Niğde, Nevşehir, Ordu ve Trabzon'da patates yerine, yem bitkileri üretimi yapan üreticilere aldığı yem bitkileri desteğine ilave yüzde 50 ödenecek.

- Hastalıklardan ari işletmelere ilave destek

Hastalıklardan ari işletmeler için sağlık sertifikasına sahip süt sığırı işletmelerinde bulunan damızlık boğalar dışındaki 6 aylığın üzerindeki erkek hayvanlar hariç, tüm sığırlar için hayvan sahiplerine 375 lira ödeme yapılacak. 

Ari sığır başına ödeme birim miktarları 500 başa kadar tam, 501 baş ve üzeri için yüzde 50'sine karşılık gelen tutar ödenecek.

Ayrıca Onaylı Süt Çiftliği sertifikasına sahip işletmelerdeki ari işletme desteği, tüm sığırlar için ilave hayvan başına 50 lira olarak belirlendi.

Hayvan hastalıklarıyla mücadele çerçevesinde, Bakanlıkça belirlenen programlı aşılamalar için uygulayıcılara büyükbaş şap aşısı için 75 kuruş, küçükbaş şap aşısı için 50 kuruş, büyükbaş Brucellosis için 1,50 lira, küçükbaş Brucellosis için 50 kuruş destekleme ödemesi verilecek. 

Hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi amacıyla Bakanlıkça uygulanan proje kapsamındaki yetiştiricilere, koruma ve geliştirme sürüleri için büyükbaş korumada hayvan başına 550 lira, küçükbaş korumada 80 lira, sığır pedigrili korumada 800 lira, arı korumada kovan başına 40 lira destek verilecek. Halk elinde küçükbaş hayvan ıslahı elit sürü yavrusu için 70 lira, taban sürü yavru için 35 lira, halk elinde manda ıslahı için 800 lira, damızlığa ayrılan manda yavrusu için 150 lira, damızlık koç ve teke için de 200 lira ödeme yapılacak.

Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı, yurtiçinde doğmuş, besi süresini tamamlamış erkek sığırlarını, mevzuatına uygun kesimhanelerde kestiren yetiştiricilere, sözleşmeli besicilik yapanlara farklı olmak üzere 600 başa kadar tam, 601 baş ve üzeri için ise yüzde 50’si kadar hayvan başına ödeme yapılacak.

- Sertifikalı tohum kullanım destekleri

Kararla, yurt içi sertifikalı tohum kullanım destekleri de buğday ve arpa için dekar başına 8,5 lira, tritikale, yulaf ve çavdar için 6 lira, çeltik ve yer fıstığı için 8 lira, nohut, kuru fasulye ve mercimek için 12 lira, susam, kanola ve aspir için 4 lira, patates için 40 lira, soya için 20 lira, korunga, fiğ, yem bezelyesi için 7 lira ve yonca için 10 lira olarak belirlendi. 

Standart bodur meyve, fidan türleri ile bahçe tesisi için dekar başına 150 lira, sertifikalı olanlar için 400 lira; yarı bodur meyve fidan türleri ve bahçe tesisi için dekar başına 150 lira sertifikalı olanlar için 350 lira, standart aşılı bağ ve diğer meyve fidanları ile bahçe tesisi için dekar başına 100 lira, sertifikalı olanlar için 280 lira; standart zeytinde yağlık çeşitleri ile bahçe tesisi için dekar başına 50 lira, sertifikalı olanlar için 150 lira; aşılama ile çeşit değiştirmeye 250 lira, virüsten ari fidanlara ilave standart için 50 lira, sertifikalı için 100 lira, sertifikalı çilek fidesi için dekar başına 350 lira, standart Antepfıstığı anacı ile meyve bahçesi tesisi için dekar başına 100 lira,  sertifikalı olanlar için 280 lira destekleme ödemesi yapılacak.

Patates siğili görülen alanlarda sertifikalı veya standart fidan kullanımında ve sanayilik, ihracata yönelik sertifikalı çeşitlerde alınan desteğin yüzde 50'si oranında ilave destek verilecek. 

- Sertifikalı tohum üretim desteği

Yurtiçi sertifikalı tohum üretim destekleri ise buğdayda 10 kuruş, arpa, tritikale, yulaf ve çavdarda 8 kuruş, çeltikte 25 kuruş, nohut, kuru fasulye, mercimek, aspir, korunga, fiğ ve yem bezelyesinde 50 kuruş, soyada 35 kuruş, kanolada 1,2 lira, susamda 60 kuruş, yoncada 1,5 lira ve yer fıstığında 80 kuruş olacak.

Çiftlik Muhasebe Veri Ağı sisteminin yaygınlaştırılması amacıyla bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde örnek olarak seçilen işletmelerden 2014 ÇKS kayıtlarıyla belirlenen işletmelere 2015 bütçesinden 375 lira, 2015 ÇKS kayıtları ile belirlenen işletmelere ise 2016 bütçesinden 425 lira katılım desteği verilecek.

- Organik tarım ve iyi tarım desteği 

Organik tarım çerçevesinde, meyve ve sebzede organik tarım desteği dekar başına 70 lira, tarla bitkilerinde organik tarım desteği dekar başına 10 lira olacak. Destek tutarı, anaç sığır mandada hayvan başına 150 lira, buzağıda 50 lira, anaç koyun-keçide 10 lira, arılı kovanda 5 lira, alabalıkta 35 kuruş, çipura ve levrekte 45 kuruş olarak belirlendi.

Sebze ve meyvede iyi tarım uygulamalarına dekar başına 50 lira, örtü altı iyi tarım uygulamalarına dekar başına 150 lira, süs bitkileri tıbbi aromatik bitkilere dekar başına 100 lira destek verilecek.

Destekleme ödemesi kapsamına alınan her tarımsal işletme için yıllık 600 lira ödenecek.

- Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği

Biyolojik veya biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması ve kimyasal ilaç kullanımının azaltılması amacıyla biyoteknik mücadele için 110 lira, biyolojik mücadele için 350 lira olmak üzere örtü altı paket toplam desteği 460 lira, açık alan paket toplam desteği de 70 lira olarak belirlendi.

Bakanlığın ve tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu öncelikli konulara ilişkin bilgi ve teknolojilerin geliştirilmesi ve çiftçiler ile tarımsal sanayicilere aktarılması amacıyla, uygun görülen AR-GE projeleri ile araştırmacılara 2015-2019 yıllarında destekleme ödemesi yapılacak.           

(Bitti)