ANKARA (AA) - ZEYNEP AKYIL - Maliye Bakanı Naci Ağbal, 4 yıldır uygulanan "Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi"nin kapsamının genişletildiğini belirterek, mükelleflerin, artık sadece kira geliri için değil, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları için de hiçbir zahmete katlanmadan, internet üzerinden kendileri için hazırlanan beyannameyi onaylayarak, işlemlerini tamamlayabileceğini bildirdi. Ağbal, “Bunun için oluşturduğumuz ve 1,5 milyon vatandaşımızı ilgilendiren Hazır Beyan Sistemi’ni uygulamaya mart ayı itibarıyla başlıyoruz” dedi. Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ağbal, her gün gelişen teknolojinin imkanlarını kullanarak mükelleflerin işlerini kolaylaştırmayı, aynı zamanda kayıtdışılıkla etkin olarak mücadele etmeyi hedeflediklerini söyledi. Söz konusu hedef doğrultusunda bugüne kadar çok sayıda uygulamayı hayata geçirdiklerini dile getiren Ağbal, bunlardan birinin de Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi olduğunu hatırlattı.

Bakan Ağbal, bu sistemle kira geliri elde eden vatandaşlara büyük kolaylıklar sağladıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:
“Vatandaşlarımız 2012 yılından önce, kiraya verdikleri gayrimenkullerinden elde ettikleri kira geliri nedeniyle dolduracakları beyanname için çoğu zaman muhasebeci veya mali müşavirlerimiz gibi işin uzmanlarına ihtiyaç duyuyordu. Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile bu ihtiyacı ortadan kaldırdık. Mükelleflerimizin beyannamesini 4 yıldır biz dolduruyoruz. Onlara sadece internete girerek, onay vermek kalıyor. Bu sayede daha önce vergilendirilmeyen büyük bir meblağı da sistemin içine dahil etmiş olduk.”

Hazır Beyanname Sistemi 1 Mart’ta çalışmaya başlayacak
Bir süredir üzerinde çalıştıkları projeyle Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi’nin kapsamını genişlettiklerini aktaran Ağbal, “Mükelleflerimiz, artık sadece kira geliri için değil, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları için de hiç bir zahmete katlanmadan, kendileri için hazırladığımız beyannameyi onaylayarak, işlemlerini tamamlayabilecek” diye konuştu. Maliye Bakanı Ağbal, bunun için oluşturulan ve hesaplamalara göre, 1,5 milyon kişiyi ilgilendiren Hazır Beyan Sistemi’ni uygulamaya 1 Mart itibarıyla başlayacaklarını bildirdi.

Beyanname de ödeme de internetten
Söz konusu sistemle artık ilgili alanlardaki vergi hesaplamalarının otomatik olarak yapılacağını belirten Ağbal, sistemden yurt dışında yaşayan vatandaşların da yararlanabileceğini söyledi. Ağbal, “Bu sayede vatandaşlarımız, vergi dairesine veya mali müşavir, muhasebeci gibi bir uzmana ihtiyaç duymadan, internete girerek, beyannamelerini kolayca verebilecek, vergilerini de yine internetten kredi kartı ile ödeyebilecek” ifadesini kullandı.

Sistem zorunlu değil, beyanname kağıt ortamında da verilebilecek
Sistemden kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları ayrı ayrı veya birlikte elde eden mükelleflerin yararlanabileceğini belirten Ağbal, isteyenlerin beyannamelerini yine kağıt ortamında verebileceğini de kaydetti. Ağbal, “Biz bu sistemi vatandaşlarımıza kolaylık olsun diye sunuyoruz ama ‘Ben eski usulde devam ederim, beyannamemi gider vergi dairesine veririm’ diyenler olursa da onlara da en iyi şekilde hizmet vermeye devam edeceğiz” dedi.

Beyanname üzerinde değişiklik yapılabilecek
Maliye Bakanı Ağbal, Hazır Beyan Sistemi’ne Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden ulaşılabileceğini bildirdi. Mükelleflerin, internet vergi dairesi şifresi veya güvenlik sorularını cevaplayarak sisteme giriş yapabileceğine işaret eden Ağbal, "Mükelleflerimiz burada kendi adlarına hazırlanan beyannamesini görüntüleyerek, onaylayabilecek veya gerekli değişiklikleri yapabilecek. Vatandaşlarımız kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları için beyannamelerini sistem üzerinden 1-25 Mart 2016 tarihleri arasında hızlı, kolay ve güvenilir şekilde verebilecek” dedi.