SARAYBOSNA (AA) - SENİTA ŞEHERÇEHAYİÇ - Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, bu yıl altıncısı düzenlenecek olan Saraybosna İş Forumu, yerli ve yabancı çok sayıda iş adamını ve üst düzey devlet yetkilisini ağırlayacak.

"Balkanlar'ın Davos'u" olarak nitelendirilen 6. Saraybosna İş Forumu 13-14 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek.

Bu yıl "Tek Ekonomi Tek Bölge" temasıyla düzenlenecek olan iş forumunun organizatörü Bosna Bank International (BBI) Genel Müdürü Amer Bukviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılki Saraybosna İş Forumu hakkındaki görüşlerini ve forumdan beklentilerini anlattı.

Bu yılki iş forumunda eğitim, organik gıda ve bilişim teknolojilerinin gelişimi gibi farklı konularda projelerin sunulacağını ve fikir alışverişinde bulunulacağını belirten Bukviç, forumda bölgedeki tüm devlet liderlerini bir araya getirmek için yoğun çaba harcadıklarını söyledi.

Bukviç, her yıl daha organize olduklarını ifade ederek, "Saraybosna İş Forumu, gelenek haline dönüştü. Buraya her yıl gelen ve bölgedeki iş imkanlarını araştıran iş adamları var" diye konuştu.

Önceki yıllarda düzenlenen iş forumlarının meyvesi olarak ülkedeki Kuveyt, Suudi Arabistan ve diğer ülkelerden gelen yatırımları gösteren Bukviç, "Tüm bu insanlar buraya iş forumu aracılığıyla geldi. Burada onlara Bosna Hersek'in yeni bir kapısı açıldı. Bosna Hersek 20 yıl boyunca sorunların, çatışmaların devam ettiği bir ülke olarak gösterildi. Biz, yeni bir dönem açmaya çalışıyoruz. Bu nedenle Saraybosna İş Forumu ülke için çok önemli" ifadesini kullandı.

Bukviç, Saraybosna İş Forumu fikrinin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ait olduğuna dikkati çekerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Balkanlar'ın Davos'u" olarak nitelendirdiği organizasyonun, bugün Balkanlar'ın en güçlü iş forumu olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Bosna Hersek ve diğer bölge ülkeleri ile iyi bir sinerji yakaladığına işaret eden Bukviç, "Türkiye'nin bölgede ekonomik açıdan önemli bir rol üstlendiğini düşünüyorum. Türkiye bölgede geleceğin ekonomik gücü olarak görülüyor. Özel sektör ve kamu sektörü temsilcileri ile yaptığım görüşmelere göre, Türkiye'nin zamanı geliyor" ifadesini kullandı.

 

- "Tüm bölge, tek başına bir ülkeden daha çekici" 

 

Bukviç, önceki yıllardaki deneyimlerinden Balkan ülkelerinin tek başlarına yatırım açısından yeterince çekici olmadığını tecrübe ettiklerini belirterek, tüm bölgenin tek başına bir ülkeden daha çekici olduğunu söyledi.

Bosna Hersek'in nüfus bakımından İstanbul'un birkaç mahallesi büyüklüğünde olduğuna dikkati çeken Bukviç, bölgenin özellikle turizm, organik tarım ve helal endüstri bakımından önemli potansiyele sahip olduğunu ifade etti.

Bukviç, yatırım konusunda iyi organize olarak kısa sürede verimli sonuçların alınabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Özellikle eğitim konusu forumda ayrıntılı olarak ele alınacak. Saraybosna'da eğitim gören iki bin Türk öğrenci, bölgede eğitim alanında merkez olabileceğimizi gösteriyor. Bu durumda, sorunların yaşandığı Ortadoğu ülkelerinden yüz bin öğrenciyi neden buraya getirmeyelim, sorusu akıllara geliyor. Başta Saraybosna olmak üzere, bölgede İngilizce eğitim veren çok sayıda okul mevcut. Bu sayede gelen öğrenciler, otomatik olarak ülke ekonomisine de katkıda bulunuyor. Bunun yanı sıra AB ülkelerinde var olan 'Erasmus' öğrenci değişim programı gibi Saraybosna, Zagreb ve Belgrad arasında, öğrencileri fikir paylaşımlarında bulunmaya yöneltebiliriz. Böylece tek bir proje sonucunda hem okul dinamiğini geliştirir hem de gelecek ülke yöneticileri için yeni beyinler kazanmış oluruz."

 

- "Turizmin gelişmesinde vize muafiyeti önemli"

 

Bu yılki iş forumunda üzerinde durulacak bir diğer konunun turizm olduğunu anlatan Bukviç, "Edindiğim tecrübeler ışığında, yurt dışından gelen turistler Saraybosna'ya geldiklerinde sadece o şehri değil, Güneydoğu Avrupa'nın diğer beş ülkesini de görmek istiyor. Dolayısıyla, bölgesel turizmin birleştirilmesi ve ortak turların geliştirilmesi konularını da ayrıntılı olarak inceleyeceğiz" ifadesini kullandı.

Turizmin gelişmesinde vize muafiyetinin önemli bir yere sahip olduğunu aktaran Bukviç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"En önemli faktör vizelerin kaldırılması. Schengen ülkelerine vizesiz seyahat hakkına sahip, ekonomik açıdan güçlü Birleşik Arap Emirlikleri'nden vize istememiz komik bir durumdu. Başlattığımız süreç sonucunda Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Katar vatandaşlarına yönelik vize uygulamasını kaldırdık ancak 20 milyondan fazla nüfusu bulunan Suudi Arabistan'dan hala vize talep ediyoruz. Dolayısıyla öncelikle vizeler kaldırılmalı, ardından bu ülkelerle Saraybosna arasında doğrudan uçak seferleri için gerekli altyapı oluşturulmalı."

Bu yılki Saraybosna İş Forumu'na bölge ülkelerinin yanı sıra Türkiye, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'dan üst düzey katılım beklediklerini kaydeden Bukviç, bu yılki foruma yüksek katılım gerçekleşmesi için yoğun bir şekilde çalışmaya devam ettiklerini sözlerine ekledi.