Türkiye’nin en köklü ve dünya sıralamalarındaki üniversitelerine ev sahipliği yapan İstanbul’da İngilizce eğitim veren üniversitelerin sayısı bir hayli fazla oluyor. Hem devlet üniversiteleri hem de vakıf üniversitelerinde eğitim görülen bölümlerde dersler İngilizce olarak okutuluyor. Derslerin %30’u veya %100’ü İngilizce ağırlıklı olabiliyor. İstanbul’da İngilizce eğitim veren üniversiteler ise şu şekilde karşımıza çıkıyor;

Boğaziçi Üniversitesi

150 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin en köklü akademik eğitim geleneğine sahip Boğaziçi Üniversitesi, tüm bölümlerinde İngilizce eğitimi veren, kendine has kültürel özellikleri bulunan ve giriş puanları çok yüksek olan bir devlet üniversitesidir.

Üniversite sınavlarında ilk 1000’e giren öğrenciler genellikle Boğaziçi Üniversitesi’ni tercih ediyorlar. İstanbul’un en güzel semtlerinden bulunan kampüsleri, sosyal imkanları ve kaliteli eğitimi ile Boğaziçili olmak bir ayrıcalık olarak tüm öğrenciler arasında biliniyor.

4 fakülte, 6 enstitü, 2 yüksekokul, 18 araştırma merkezi ve toplamda 28 akademik bölümüyle her yıl 15 bin öğrenciye eğitim veren Boğaziçi Üniversitesi’nde tüm bölümler İngilizce ağırlıklı dersler işlemektedir.

İngilizce dışında üniversitede Fransızca ve Almanca dersler de okutulmaktadır.

İstanbul Üniversitesi

Ana kampüsü Beyazıt Meydanı’nda bulunan İstanbul Üniversitesi’nin şehrin değişik yerlerinde kampüsleri bulunuyor. 55 bin öğrencinin ve 5 binden fazla öğretim görevlisinin bulunduğu İstanbul Üniversitesi Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki farklı dilde eğitim imkanı tanıyor.

17 fakülte, 12 yüksekokul, konservatuar ve araştırma merkezleriyle kapsamlı akademik eğitim imkanı sunan İstanbul Üniversitesi işletme ve iktisadi idari bilimler fakülteleri %100 İngilizce eğitim veren bölümler arasında oluyor. Diğer bölümlerde ise İngilizce öğrencinin tercihine bırakılıyor. Dersler %30 veya %100 İngilizce olarak alınabiliyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)

240 yıla yaklaşan akademik teknik eğitim geçmişiyle Türkiye’nin en başarılı mühendislerini ve mimarlarını yetiştiren İstanbul Teknik Üniversitesi’nin şehir merkezine kurulmuş 4 farklı kampüsü bulunuyor.

25 bini geçen öğrenci sayısı, 13 fakültesi, 6 Enstitüsü ile tüm bölümlerinde İngilizce eğitim veren İTÜ, özellikle mimarlık ve mühendislik fakültelerinin tüm derslerinde İngilizce eğitim vermektedir. Diğer bölümlerinde ise %30 ve %100 İngilizce ağırlıklı dersler olmak üzere farklı oranlarda İngilizce eğitimi vermektedir.

Marmara Üniversitesi

İstanbul’un hem Anadolu Yakasında hem de Avrupa Yakasında kampüsleri bulunan, 125 yıllık akademik geçmişe sahip olan Marmara Üniversitesi; şehre yayılmış vaziyetteki 8 farklı kampüsüyle öğrencilerine kaliteli ve modern akademik eğitim imkanı sunmaktadır.

Tüm bölümlerinde İngilizce eğitim imkanı sunan Marmara Üniversitesi aynı zamanda Türkiye’nin tek çok dilli üniversitesidir.

İktisadi ve idari bilimler, tıp, mühendislik, diş hekimliği ve eczacılık fakültelerinde dersler tamamen İngilizce olarak okutulduğu gibi ayrıca Almanca, Fransızca ve Rusça olarak da okutulmaktadır.

İstanbul’da İngilizce Eğitim Veren Vakıf Üniversiteleri

Kadir Has Üniversitesi

Türkiye’nin en eski vakıf üniversitelerinden olan Kadir Has Üniversitesi İstanbul’un tarihi semti olan Balat yakınlarında bulunuyor. Avrupa yakasında iki farklı kampüste akademik eğitim veren üniversite işletme, iktisat, uluslararası ilişkiler ve iletişim bölümlerinde tam zamanlı İngilizce eğitim veriyor.

Koç Üniversitesi

1993 yılında kurulan ve en eski vakıf üniversitesi olan Koç Üniversitesi tüm bölümlerinde İngilizce eğitim vermektedir.

Sabancı Üniversitesi

2000 yılından beri akademik eğitim veren Sabancı Üniversitesi Türkiye’nin liberal bilimler eğitim tarzına sahip ilk üniversitesidir. Tüm bölümlerinde İngilizce dersler ve İngilizce hazırlık sınıfları bulunmaktadır.

Yeditepe Üniversitesi

1996 yılında akademik hayatına başlayan Yeditepe Üniversitesi kısa sürede başarılı üniversiteler arasına yükselmiş ve kaliteli akademik eğitim imkanı sunmayı başarmıştır. Fakültelerde tüm dersler İngilizce ağırlıklı olurken ön lisans bölümlerinde derslerin %30’u İngilizce olmaktadır.

Bahçeşehir Üniversitesi

Kampüsüm Dünya projesiyle öğrencilerini farklı ülkelere gönderen ve yine farklı ülkelerden Türkiye’ye öğrenci kabul eden Bahçeşehir Üniversitesi tüm bölümleri İngilizce ağırlıklı derslerden oluşmaktadır. Özellikle de mimarlık ve mühendislik fakültelerinin derslerinin hepsi İngilizcedir.