Pakistan Savunma Bakanlığı'ndan adını açıklamayan bir yetkili AA muhabirine, "Savunma ihtiyaçlarımızı karşılamak adına denizaltılar satın almak için uzun süredir Çin, Almanya ve Fransa ile görüşmelerimiz devam ediyordu. Şimdi Çin'den 8 denizaltı satın almaya karar verildi ve hükümetin onayını aldık. Bu konuda Çin ile resmi anlaşma yakında imzalanacak" dedi.
Geçen yıl emekli olan Pakistan eski Savunma Müsteşarı Korgeneral Asif Yasin Malik de AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Çin ile denizaltı satın almak için yapılan görüşmelerin kendi döneminde sonuçlandığını hatırlatarak, "Almanya ve Fransa'nın denizaltıları bize çok pahalıya mal oluyordu. Bu yüzden Çin'den 8 denizaltı satın alıyoruz" dedi. 

"Bu denizaltılar gelecek birkaç yıl içinde aşamalı olarak bize teslim edilecek" diyen Malik, denizaltıların Pakistanlı mühendisler ve Çinlilerle birlikte yeni teknolojilerle donatılacağını anlattı. Malik, "Denizaltılar, nükleer silah ateşleme potansiyeline sahip hale getirilecek" ifadesini kullandı.

- Anlaşma maliyeti 5 milyar dolar -

Çin'in bu denizaltıları, teknolojisiyle birlikte sağlayacağını ve maliyetin 5 milyar dolar civarında olacağını ifade eden Malik, "Fransa bize teknoloji vermeyi reddetmişti. Ayrıca Hindistan da Fransa'dan denizaltı satın aldı" dedi.

Pakistan Deniz Kuvvetleri'nden bir yetkili de AA'ya, "Hindistan deniz gücünü devamlı artırıyor. Elimizde Fransa'nın Agosta tipi denizaltıları var. 8 denizaltının gelmesi deniz sınırları güvenliğimizi güçlendirecektir" diye konuştu. 

Diğer yandan Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Muhammed Selim Sethi'nin anlaşmayla ilgili gelecek günlerde Çin makamlarıyla görüşmek üzere Pekin'e gideceği ifade edildi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI), geçen ay açıkladığı dünyanın en büyük silah ihracatçılarıyla ilgili raporunda, Çin'in, küresel silah pazarındaki payının, 2005-2009 ile 2010-2014 dönemlerinde yüzde 143 arttığını ve daha önce üçüncülüğe sahip Almanya'yı geride bıraktığını kaydetmişti.

Çin'in Pakistan ile 1992'den bu yana füze teknolojileriyle ilgili anlaşması bulunuyor. Pakistan'ın ayrıca "El Halit" tankları ile JF 17 savaş uçakları Çin'in işbirliğiyle üretiliyor.