NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "NATO'nun sığınmacı krizinde yardım yapmasına karar verdik. Sığınmacı krizi hepimizi etkiliyor ve hepimiz çözüme katkı yapmalıyız" dedi. Stoltenberg, Brüksel’de düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, sığınmacı krizinin tüm ülkeleri etkilediğini belirterek, "NATO'nun sığınmacı krizinde yardım yapmasına karar verdik. Sığınmacı krizi hepimizi etkiliyor ve hepimiz çözüme katkı yapmalıyız" diye konuştu. ABD Savunma Bakanı Carter: NATO sığınmacı kriziyle mücadelenin parçası olacak. 
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ise toplantıda yaptığı konuşmada,  Türkiye, Almanya ve Yunanistan'ın Ege’de NATO imkanlarından faydalanılmasını talep ettiğini söyledi. 

NATO'nun, sığınmacı kriziyle mücadele operasyonlarını destekleme ve parçası olma konusunda isteğini ortaya koyduğunu belirten Carter, NATO yetkililerine yasa dışı göç ve göçmen kaçakçılarının önlenmesine yönelik planlama yapmaları emrinin verildiğini, NATO'nun Ege Denizi'nde devriye görevi için hazırlık çalışmaları yapacağını ifade etti.