KİEV (AA) - Ukrayna'da geçen yıl düzenlenen gösterilerin ardından eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in ülkeden ayrılması üzerine gerçekleşen Haysiyet Devrimi'nin birinci yıl dönümü dolayısıyla başkent Kiev'de, çok sayıda yabancı liderin de katıldığı "Haysiyet Yürüyüşü" düzenlendi.
Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Başbakan Arseniy Yatsenyuk, kabine üyeleri, ülkedeki yabancı misyon şefleri ve çok sayıda vatandaşın katıldığı Haysiyet Yürüyüşü'ne, Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Moldova Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve diğer yabancı konuklar katıldı.

Haysiyet Yürüyüşü katılımcıları, geçen yıl eylemcilerin keskin nişancılar tarafından vurularak öldürüldüğü İnstitutskiy ve Gruşevskiy caddeleri boyunca yürüyüş düzenledi. Bağımsızlık Meydanı'na gelen vatandaşlar, ölen eylemcilerin anısına dikilen anıtlara çiçek bırakarak saygı duruşunda bulundu.

Ellerinde Ukrayna bayrağı taşıyarak yürüyüşe katılan binlerce kişi, "Ukrayna'ya şerefler", "Kahramanlar Ölmez", "Ukrayna, bu Avrupa", "Ukrayna, Özgürlük, Haysiyet ve Zafer" diye sloganlar attı, Ukrayna milli marşını söyledi. Bağımsızlık Meydanı'nda düzenlenen törende, olaylarda hayatını kaybedenler anıldı. Yürüyüşe katılan yabancı ülkelerin liderleri de burada mum yaktı.

Haysiyet Yürüyüşü’ne katılan yabancı liderler, Devlet Başkanı Poroşenko eşliğinde, Kiev'deki Mihaylovski Meydanı'nda sergilenen, doğudaki çatışmalarda ele geçirilen ve Rusya ordusuna ait olduğu söylenen askeri araç ve silahları inceledi. 

Eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Kasım 2013'te Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşmasını askıya almasının ardından, Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda başlayan protesto eylemleri sırasında, protestocularla hükümet güçleri arasında çıkan çatışmalarda çok sayıda eylemcinin hayatını kaybetmesi üzerine, Yanukoviç, 21 Şubat 2014'te ülkeyi terk etmişti. Ukrayna parlamentosunun, Yanukoviç'in görevinden azledildiği kararını aldığı 22 Şubat, ülkede Haysiyet Devrimi olarak adlandırıldı.