HER İKİ KİLİSE DE KÜL OLDU

Kanadalı yetkililer, British Colombia eyaletindeki Yukarı Similkameen Kızılderili Grubu topraklarındaki St Ann Kilisesi'nde ve Aşağı Similkameen Kızılderili Birliği topraklarındaki Chopaka Kilisesi'nde sabahın erken saatlerinde çıkan yangınlara müdahale ettiğini duyurdu. Ahşaptan yapılmış ve 100 yıldan daha eski olan her iki kilise de yanarak kül oldu.

Kanada'da Katolik kiliseleri ateşe veriliyor - 2

Bununla birlikte, yangınlar, diğer iki kilisenin yıkılmasından yaklaşık bir hafta sonra ve kilisenin Kanada'nın yerli halkı zorla asimile etme kampanyasındaki rolüne karşı artan öfkenin ortasında geldi.

Kanada'da Katolik kiliseleri ateşe veriliyor - 3

YAKLAŞIK BİN ÇOCUĞUN MEZARI BULUNDU

Son haftalarda ülke, yerli çocukların zorla Hristiyana dönüştürüldüğü ve orijinal adları, gelenekleri ve dillerinden arındırıldığı kilise tarafından işletilen yatılı okulların yerlerinde yaklaşık bin işaretsiz mezarın bulunmasıyla sarsıldı.

Kanada'da Katolik kiliseleri ateşe veriliyor - 4

Ardından Katolik Kilisesi, okullardaki rolü konusunda daha fazla şeffaflık talepleriyle ve Papa'nın özür dilemesi çağrısıyla karşı karşıya kaldı.

Kanada'da Katolik kiliseleri ateşe veriliyor - 5

"NESİLLER ARASI BİR TRAVMA"

Bu hafta sonu çıkan yangınlardan sonra, Aşağı Similkameen Kızılderili Konseyi, yangınlara “inanmadıklarını” ve “öfkelendiklerini” duyurdu:

"Bu olaylar, kilisede kaybolan köklerini arayanlar için derinden hissedilecek. Bu durum, yaşadığımız nesiller arası travmanın bir belirtisidir, bu duygularla daha iyileştirici bir şekilde başa çıkmaya yardımcı olacak destekler var.” 

Kanada'da Katolik kiliseleri ateşe veriliyor - 6

Öte yandan, daha önce yüzlerce mezarın bulunduğu, iki eski okul da dahil olmak üzere 48 okul işleten Mary Immaculate Katolik Misyoner Oblates, yaşanılan soykırıma dair elindeki tüm belgeleri yayınlayacağını söyledi.

Kanada'da Katolik kiliseleri ateşe veriliyor - 7

Aşağı Similkameen'in şefi Keith Crow, yangınların, iki hafta önce kilisede bir ayin yapan topluluktaki Katolikler için "yıkıcı" olduğunu söyledi. Ancak, yerli toplulukların daha fazla zarar gördüğü konusunda uyardı:

“Topluluklarımız eski kiliselerde mezar aramaya devam ediyor. Yatılı okulların geri kalanı araştırılmaya  başladığında, ortaya çıkan acı giderek artacak; 215 sadece bir başlangıçtı."

Kanada'da Katolik kiliseleri ateşe veriliyor - 8

Bununla birlikte, British Columbia eyaletindeki Kamloops kentinde yerli çocukların gönderildiği başka bir yatılı okulun sahasında 215 yerli çocuğun kalıntılarının haftalar önce keşfi, Kanadalıları istismarcı ve asimilasyonist bir sistemin mirasıyla yüzleşmeye zorladı.

Kanada'da Katolik kiliseleri ateşe veriliyor - 9

1831 ve 1996 yılları arasında, Kanada'nın yatılı okul sistemi, yaklaşık 150 bin yerli çocuğu ailelerinden zorla ayırdı. 2015 yılında ülkenin Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu'nun "kültürel soykırım" olarak adlandırdığı olayda yetersiz beslendiler, fiziksel ve cinsel istismara maruz kaldılar.

Kanada'da Katolik kiliseleri ateşe veriliyor - 10

KATOLİK KİLİSESİ HALA ÖZÜR DİLEMEDİ

Kanada federal hükümeti 2008'de sistem için özür diledi. Okulların çoğunu oluşturan Roma Katolik Kilisesi ise özür dilemedi. Bu ayın başlarında, Papa Francis çok üzgün olduğunu söyledi, ancak hayatta kalanlar Papa’nın samimi olmadığını aktardı.

(Kaynak: ntv.com.tr)