BAĞDAT
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ve BM Irak Yardım Misyonu'nun (UNAMI) ortak raporunda, Irak'taki insan hakları ihlalleri ele alındı.

Raporda, 2014 yılının son üç ayında sistemli bir şekilde Irak'ta IŞİD ile silahlı milisler tarafından çok büyük çapta insan hakları ihlallerinin gerçekleştirildiği, örgütün kitlesel katliamlar yaptığı, kadınları kaçırdığı, köleleştirdiği, kadın ve çocukları pazarladığı, erkek çocukları savaşçı olarak kullandığı, mabedleri ve kültürel mekanları yıktığı belirtildi.

Bunların sistematik insan hakları ihlalleri olduğu ve savaş suçu oluşturabileceği kaydedilen raporda, "Ülkedeki Hristiyan, Türkmen, Kürt, Şii ve Şebek gibi çeşitli etnik ve dini kimliğe sahip unsurlar, IŞİD ve ona bağlı bazı silahlı gruplar tarafından kasten ve sistemli bir şekilde hedef alınıyor" denildi. 

Raporda, sözde mahkemelerin kararı sonucu son üç ay içerisinde örgütün kontrolü altındaki bölgelerde 165 kişinin infaz edildiği dile getirilerek, "IŞİD savaş suçu, soykırım ve insalık suçu sayılabilecek insan hakları ihlalleri yaptı. Öte yandan hükümete bağlı Şii milisler de sivillerin kaçırılması, kasten öldürme gibi ihlallere karıştı. Hükumetin kontrolü dışında hareket eden bazı silahlı grupların da Diyala ve Salahaddin başta olmak üzere çeşitli kentlerde benzer ihlalleri gerçekleştirdiği tespit edildi" ifadelerine yer verildi. 

IŞİD'in hedefinin, Irak devletini ve toplumunu yıkmak olduğu vurgulanan raporda, şunlar kaydedildi:

"Silahlı çatışmaların Enbar'dan diğer bölgelere sıçradığı 1 Haziran ila 10 Aralık 2014 tarihleri arasında 7 bin 801 sivil öldü, 12 bin 451 kişi yaralandı. Öte yandan gıda ihtiyacını temin edemediği ve sağlık ihtiyaçları karşılanmadığı için ölen sivillerin sayısı ise bilinmiyor." 

BM Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Nikolay Mladenov da bu rakamların sivil kayıpların en düşük sınırı olduğunu söyledi. 

Mladenov, Iraklı liderlerin IŞİD ile devlet kontrolü altındaki milislerin ihlallerine engel olmak amacıyla acilen harekete geçerek, milli uzlaşı hükumetinin kurulması için siyasi bir program belirlemesi ve uzlaşının sağlanması için çalışması gerektiğini kaydetti.