Albert Einstein'in 100 yıl önceki yerçekimi dalgalarının varlığına ilişkin teorisi bilim adamları tarafından tespit edildi.

Bilim adamlarının evrenin işleyişine en uygun teori olarak kabul ettiği Einstein'in 1916'daki yerçekim dalgalarına ilişkin teorisi ispatlandı.

"Massachusetts Teknoloji Enstitüsü" (MIT) ve "California Teknoloji Ensitüsü" (Caltech) tarafından düzenlenen ortak basın toplantısında yapılan açıklamada, potansiyel Nobel Ödülü kazanacağı belirtilen Einstein'in ispat edilemeyen son teorisinin ispatlandığını duyurdu.

Bilim adamlarının 100 yıla yakın bir süredir keşfetmek için büyük bir çaba gösterdiği Einstein'in yerçekimi dalgalarının ilk kez "Lazer Interferometer Yerçekimi Dalgası Gözlemevi" (LIGO) çalışma grubu tarafından gözlemlediği açıklandı. Gözlemler sırasında birbiriyle çarpışan iki kara delik tespit edildiği belirtilirken, çarpışma sesinin de kaydedildiği ifade edildi.

Keşfi değerlendiren astro-fizikçiler, kara deliklerden alınan sinyalin çekim dalgalarının varlığıyla ilgili hiçbir şüphe bırakmadığını ifade etti.

Bu keşif, Einstein’ın Genel Görelilik Teorisi'nin doğrulanması anlamına gelirken, keşfedilen yerçekimi dalgalarının iki kara deliğin 1.3 milyar ışık yılı ötedeki çarpışmasıyla ortaya çıktığı belirtiliyor.

Uzaydaki cisimlerin yer çekim kuvvetinin kütlelerinin büyüklükleriyle doğru orantılı olduğunu öngören Einstein'in teorisine göre kara delik gibi büyük kütleli cisimlerin zaman çekim kuvveti ve zamanı bükebilme yeteneği bulunuyor. Einstein 1916'daki tahmini olan, yerçekimi kuvvetinin dalgalar halinde yayıldığına ilişkin teorisi, bugüne kadar hiçbir şekilde tespit edilememişti. 

AA