BAKÜ (AA) - Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, devalüasyon kararıyla ilgili, "Önce aşamalı devalüasyon yapacaktık. Fakat halkta panik oluştuğunu gördük. Manatta yapılan ufak değişiklikten sonra halk döviz bürolarına giderek dolar almaya başladı. Bu nedenle manatın ucuzlamasına kararı verildi" dedi. 
Cumhurbaşkanı Aliyev, Mingeçevir bölgesinde bir hastanenin açılışında yaptığı konuşmada, Azerbaycan para birimi manat üzerinde yapılan yüzde 34'lük devalüasyon kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Ekonominin kendi içinde kuralları olduğunu ve Azerbaycan ekonomisinin de dünya ekonomisinin bir parçası olduğunu ifade eden Aliyev, bölge ve komşu ülkelerde yaşanan gerginliğin ülke ekonomisini ister istemez etkilediğini" belirtti. 

2006 yılında para reformu yaptıklarını ve o dönem 5 bin manatın 1 dolar olduğunu hatırlatan Aliyev, reformun ardından 1 manatın 1 dolara eşdeğer hale geldiğini, daha sonra ise manatın giderek değer kazandığını söyledi.

Petrol fiyatlarında yaşanan keskin düşüşün de ülke gelirlerini kötü yönde etkilediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Aliyev, devalüasyon kararıyla ilgili şunları belirtti: 

"Manatın giderek değer kazanması ekonomik kalkınmamızı kötü etkiliyordu. Bu nedenle manatın biraz ucuzlaştırılmasını kararlaştırdık. Ocak ayında yaptığım bir konuşmada  insanların buna hazır olması ve kimse için sürpriz olmaması için bu fikirlerimi açıkça söylemiştim. Merkez Bankası da benzer açıklama vererek manatın yıl sonuna kadar aşamalı olarak ucuzlayacağını açıklamıştı. Önce manatın kurunu çok az ucuzlaştırdık. Fakat halkta panik oluştuğunu gördük. Manatta yapılan ufak değişiklikten sonra halk döviz bürolarına giderek dolar almaya başladı. Bazı çıkarcı insanlar bu durumu haksız kazanç elde etmek için kullandı. Böylece Merkez Bankasının döviz rezervleri azalmaya başladı. Birkaç gün içerisinde her gün en az 500 milyon dolar para harcandı. Böyle devam ederse yıl sonuna kadar Merkez Bankasının döviz rezervleri azalacaktı. Bu nedenle manatın ucuzlamasına karar verildi."

Aliyev, son olarak yapay fiyat artışına önlem alınması için tüm kurumlara talimat verdiğini bununla ilgili denetimlerin yapıldığını, yapay fiyat artışına neden olanların ise ciddi şekilde cezalandırılacağını bildirdi