10 ülkenin büyükelçilerinin Osman Kavala'nın AİHM kararları doğrultusunda serbest bırakılması çağrısının ardından patlak veren diplomatik krizde ABD'den yeni açıklama geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Ankara Büyükelçisi David Satterfield'ın görev süresi boyunca Türkiye'de kalacağını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın büyükelçilere yönelik, "Ülkemizin bağımsızlığına saygı duymayan hiç kimse bu ülkede barınamaz" sözlerinin 'not edildiğini' söyledi. Price, 18 Ekim'de Osman Kavala'ya yönelik açıklamanın Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesiyle tutarlı olduğunu da belirtti.

Bakanlık Sözcüsü Ned Price, Türkiye ile diyaloğu sürdürmenin en iyisi olduğuna inandıklarını söyledi. Price, "Biden yönetimi Türkiye ile ortak öncelikler konusunda işbirliği istiyor ve herhangi bir NATO müttefiki gibi biz de herhangi bir anlaşmazlığı çözmek için diyaloga girmeye devam edeceğiz." dedi.

İş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması için 10 ülkenin büyükelçiliğinden çağrı yapılmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan buna sert tepki göstermişti. Geri adım olarak yorumlanan yeni açıklamada, "Diplomatik ilişkiler hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder" ifadeleri kullanıldı.