Covid-19 pandemisiyle tüm dünyada başlayan sokağa çıkma yasakları ve karantina uygulamaları, giyimden gıdaya, teknolojik ürünlerden kırtasiye malzemelerine kadar her alanda mobil hizmet ve e-ticaret uygulamalarını artırmıştır. Küçük parça yüklerin siparişiyle, hızlı ve ekonomik taşımacılığın yapılması zorunluluğu, parsiyel yük taşımacılığının önemini artırmıştır.

Farklı müşterilerin verdiği farklı siparişlerin, aynı güzergâha gitmesi sebebiyle aynı taşıma aracına (konteyner, kamyon, kamyonet, tır, uçak vb.) yüklenmesi, parça yük taşımacılığı, bir diğer ifadeyle parsiyel yük taşımacılığı olarak adlandırılmaktadır. Karayolu, denizyolu, demiryolu ve havayolu ulaşım modlarıyla parsiyel yük taşımacılığı yapmak mümkündür; ancak en yaygın ulaşım şekli karayolu parsiyel taşımacılığıdır. Lojistik firmalarının ekonomik fayda sağlamak amacıyla başvurduğu bu taşımacılık türü, Covid-19 pandemi sürecinde artan parça yük siparişleri ile daha çok ön plana çıkmıştır.

Farklı müşterilerin ufak parçalar halindeki yüklerini bir konteyneri veya kamyonu dolduracak şekilde yüklenerek parsiyel taşımacılığın yapılması, firmalar için büyük avantaj sağlamaktadır. En önemli avantajlarının düşük maliyet ve zaman tasarrufu olduğu ifade edilebilir. Yüklerin kapladığı alan kadar ücret talep edilmesi müşteriyi cezbederken, aynı güzergâha gidecek farklı müşterilerin yüklerinin aynı araca yüklenmesi, taşıyıcı firmaya hem kazanç hem de zaman tasarrufu sağlamaktadır. Covid-19 pandemisiyle müşterilerin online alışveriş yapması, parsiyel yük taşımacılığında dijital alt yapı zorunluluğunu doğmuştur. Firmaların gerekli dijital alt yapıyı sağlaması ve operasyonlarında kaliteyi artırması gerekmektedir.

Müşteri bilgilerinin takibi ve güncel bilgi akışının yapılabilmesi için parsiyel yük taşımacılığında dijital dönüşüm başlamış ve bu taşımacılık türü, karayolu taşımacılığında firmalar tarafından tercih edilir duruma gelmiştir. Parsiyel yük taşımacılığı açısından, Türkiye’nin yurt içindeki ve yurt dışındaki coğrafi konumu da dikkat çekmektedir.

Türkiye, Avrupa, Asya ve Afrika’nın birbirleri ile yaklaştığı bir kavşakta yer almaktadır. Doğu-batı eksenli taşımacılık faaliyetleri açısından ve uluslararası karayolu güzergâhları bakımından önemli koridorların üzerinde olan Türkiye, üç tarafının denizlerle çevrili olması ve limanlarıyla karayolları-denizyolu taşımacılığının entegrasyonunu sağlaması açısından karayolu taşımacılığında önemini korumaktadır.

2020 yılında çoğu sektörü olumsuz etkileyen Covid-19 pandemisinde, TÜİK verilerine göre karayolu taşımacılığının ağırlık bazında, Mart ayından Eylül ayına kadar ciddi bir düşüş gözlemlenmiştir. Ancak gelişen teknoloji ve diğer ulaşım modları arasında önemini artıran parsiyel yük taşımacılığı, Covid-19 pandemisinden sonra dijital altyapı, gelişen teknoloji ve artan talep ile Türkiye’deki lojistik işletmeler ve müşteriler tarafından daha çok tercih edilir konuma gelmiştir.