ari işlemler açığı bir önceki yılın Mart ayına göre 1.092 milyon dolar azalarak 3.677 milyon dolar olarak gerçekleşti. 12 aylık cari işlemler açığı ise 29 milyar 491 milyon dolar oldu. Veri sonrasından Başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin büyük bir cari açık sorunu olduğunu söyleyen Şimşek, açık daralsa bile hala önemli bir seviyede olduğunu konuşmasında belirtti. Ayrıca, Türkiye’de tasarruf oranlarının çok düşük seviyede olduğunu belirten Şimşek, ülkenin yatırıma da ihtiyacı olduğunu söyleyerek, bunun çözümü için yapısal reformların gerekliliğine dikkat çekti.

JP Morgan Raporu
Dünyanın en büyük yatırım bankalarından JP Morgan, Türkiye’nin cari açığı ile ilgili bir yazı yayınladı. Banka, cari işlemler açığının 2016 yılında da düşük enerji fiyatlarının desteğiyle devam etmesini beklediklerini belirttiler. Ayrıca, banka düşük enerji fiyatlarının cari açığın düşmesinde ana faktör olduğunu açıklamasında önemle vurguladı. Fakat Türk işletmelerinin yurt dışında borçlanmada zorluklarla karşılaşmadığı da belirtildi.

Enerji fiyatlarındaki düşüş etkili oldu
Cari açıktaki daralmanın en önemli sebebi ise enerji fiyatlarındaki düşüş ve hammadde fiyatlarındaki gerilemeden kaynaklanıyor. Emtia fiyatlarında yaşanacak toparlanmada bu olumlu hava tersine dönecek. Şubat ayında TCMB rezervlerinde 1.498 milyon dolar artış yaşandığını gördük. Net hata ve noksan kalemiyle ekonomiye net bazda döviz girişi devam ediyor. Geçen yılın ilk çeyreğinde 3.63 milyar dolar rezervlerden harcanmıştı. Açık bu şekilde finanse edebilmişti. Bu yılın ilk çeyreğinde rezervlere 2.10 milyar dolar ekleme yapıldı. Cari açıktan daha fazla döviz rezervi gerçekleştiğini görmüş olduk. Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin artıyor olması ülke için pozitif bir gelişme olduğunu söyleyebiliriz. Cari açığının en büyük destekçisi bu dönemde de portföy yatırımları olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde portföy yatırımları yoluyla 1 milyar dolarlık çıkış yaşanırken, bu yıl aynı dönemde 3.4 milyar dolarlık giriş yaşandı. Ödemeler dengesine bakacak olursak 2 önemli gelişme olduğunu söyleyebiliriz. İlki net bazda seyahat gelirlerinde yüzde 32.8 azalış oldu. Buna neden olarak ta Türkiye’ye gelen turistlerin azalması ve daha az harcama yapmasından kaynaklanıyor. Geçen yılın ilk üç ayında turizm gelirleri 4.056 milyar dolar iken, bu yılın ilk çeyreğinde 3.373 milyar dolara geriledi. Ayrıca yurt dışına çıkan vatandaşların azalması da gelirlerin hızlı bir şekilde erimesinde önemli rol oynadı. Turizm gelirlerinde ki azalmanın yanında giderlerde de artış yaşanmış oldu.

Piyasalarda son gelişmeler
Piyaşanan bu olumsuz gelişmeler bu yıl ödemeler dengesine daha fazla zarar verme olasılığı yüksek gözüküyor. Türk Lirası olumlu cari işlemler verisinden destek alırken, USD-TRY’de 2.94 kademesinin altında geri çekilmeler yaşandı. Veri sonrasında BIST100’de yüzde 0.40’a varan artışlar yaşanırken, Türkiye’nin gösterge tahvil faizinde artış görüldü. Genel olarak piyasaların ortak görüşü ise cari dengeye petrolün pozitif katkısı oldu.