MIPIM’İN TÜRKİYE’YE GERİ DÖNÜŞÜ NE OLACAK?
Türkiye, Cannes Uluslararası Gayrimenkul Fuarı MIPIM'in ''Onur Ülkesi'' oldu. 28 Türk şirketi projeleri ile fuarda gövde gösterisi yaptı. 4 gün süren fuarı yaklaşık 30 bin kişi ziyaret etti. Bu önemli fuarın Türkiye'nin tanıtımına şüphesiz önemli katkısı oldu. Bakalım ülkemize gayrimenkul sektörünün devlerine nasıl bir maddi katkısı olacak? Bunu hep birlikte göreceğiz.

Cannes Uluslararası Gayrimenkul Fuarı MIPIM’de Türk rüzgarı estiren Ağaoğlu Şirketler Grubu’nun Maslak 1453 ve Ataşehir Finans Merkezi projeleri büyük ilgi gördü. Türkiye’nin ‘OnurÜlkesi’ olduğuMIPIM2013 Fuarı’nda yer alan Türk çadırının en görkemli standını oluşturan Ağaoğlu projelerini ziyaretçilerine sunarken, şirket çalışanlarının oluşturduğu folklor ekibinin gösterileri de göz kamaştırdı. Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, standı ziyaret eden yerli ve yabancı konuklarla bizzat ilgilendi. Ağaoğlu standını gezen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a, Ağaoğlu’nun Gaziantep’ten özel olarak getirdiği baklavalar ikram edildi. Ali Ağaoğlu, Babacan’a Ağaoğlu Grubu’nun projeleri ile ilgili bilgi sundu. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ali Ağaoğlu ile uzun bir süre sohbet etti. Sohbet sırasında Ali Ağaoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a, ‘‘Hükümetimizdenmemnunuz. Sektörümüzün önünü açan kararlar alıyor. Yabancılara mülk edindirme yasasındaki değişiklikler buna güzel bir örnektir. Ancak biz bürokrasiden şikayetçiyiz’’ dedi. Ali Babacan da sektörün sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini söyledi. Ali Ağaoğlu’nun bir başka önemli konuğu da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş oldu. Ağaoğlu Şirketler Grubu standını ziyaret eden Kadir Topbaş, Ali Ağaoğlu'nun ikramettiği lokumu yedi. Kadir Topbaş ve Ali Ağaoğlu, MIPIM 2013 Fuarı'nda sektörü ve İstanbul Finans Merkezi'ni masaya yatırdı. Bu yıl ‘Onur Ülkesi’ Türkiye olan fuarda ilk kez Türkiye çadırı kuruldu. Çadırın açılışını ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş yaptı. Yaklaşık bin metrekare büyüklüğündeki çadırda Türk firmaları kırmızı beyaz tasarımlarıyla yer alırken, fuar alanında da Türk firmaları standlarına yer buldu. Türk firmaları MIPIM’e yoğun bir katılım göstererek adeta Fransa’ya çıkarma yaptı. Fuarda 28 Türk firması, 500 katılımcı ile yer aldı.

60 BİN NÜFUSLU CANNES NASIL DÜNYANIN EN ÖNEMLİ KENTİ HALİNE GELDİ?
Fransa’nın güney sahilinde Akdeniz kıyısında yer alan Cannes 60 bin nüfusa sahip bir kent. Bu kenti her yıl düzenlenen “Cannes Film Festivali” dünya çapında ünlü kılıyor. Cannes nasıl uluslararası alanda ses getiren bir kent oldu? Bunun ilginç bir öyküsü var. Cannes kenti yüzyıllar boyunca sessiz ve sakinliğiyle bilinen bir sayfiye kentiymiş. Birkaç doğasever Fransız’ın ruhunu dinlendirmek için yerleştiği kent daha sonra bu doğa harikasını keşfedenlerin uğrak yeri oluyor. Ancak kenti Fransa dışında tanınmıyor. Cannes’ın cin fikirli belediye başkanı kentin uluslararası alanda tanınması için bir fikir ortaya atıyor. Ve bunu uygulamaya karar veriyor.Önce Amerikan film şirketlerini Cannes’a davet ediyor ve onlara kenti doğal plato olarak sunuyor ve ücretsiz olarak film çekmelerini öneriyor. Birkaç Amerikan filminin ardından Cannes kenti Amerika’da ün yapıyor ve Amerikalıların akınına uğruyor. Belediye başkanı kenti tanıtmanın yanı sıra burada bir filmfestivali düzenlenmesi için uğraş veriyor ve 1946 yılında Cannes Film Festivali doğuyor. Cannes’ı uluslararası arenada tanınır hale getiren bir başka etkinlik ise 1989 yılında başlayan uluslararası gayrimenkul fuarı MIPIM. Uluslararası fuarcılık organizasyon şirketi Reedmidem tarafından düzenlenen MIPIM, uluslararası yatırımcıların, otel gruplarının ve perakendecilerin şehir planlamacıları ile buluştuğu dünyanın önde gelen bir emlak pazarı aslında.MIPIM, tek bir yerde ve tek bir zamanda bütün gayrimenkul profesyonellerine yönelik, gayrimenkul karar vericilerini bir araya getirerek yeni iş bağlantılarının kurulmasına ve küresel bir network oluşturulmasına zemin hazırlıyor. Bu fuarı açık kaldığı 4 günlük süre içerisinde dünyanın hemen her bölgesinden gelen yaklaşık 30 bin profesyonel gayrimenkul sektör temsilcisi ziyaret ediyor. Bu sayı Cannes nüfusunun neredeyse yarısı demek. Ziyaretçiler kişi başı bin 550 avro giriş ücreti ödüyor. Fuar organizatörleri sadece giriş ücreti olarak 4 gün içinde yaklaşık 50 milyon avro (Yaklaşık 110 milyon TL) gelir elde ediyor. Stand ücretlerini düşünürseniz ne denli büyük bir gelir sağlanan organizasyon olduğu ortaya çıkıyor.

ALİ AĞA’NIN CANNES SOFRASI


BABACAN’A BAKLAVA, TOPBAŞ’A LOKUM İKRAM ETTİ
Ağaoğlu standını gezen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a, Ağaoğlu’nun Gaziantep’ten özel olarak getirdiği baklavalar ikram edildi. Ali Ağaoğlu, Babacan’a Ağaoğlu Grubu’nun projeleri ile ilgili bilgi sundu. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ali Ağaoğlu ile uzun bir süre sohbet etti. Ali Ağaoğlu’nun bir başka önemli konuğu da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş oldu. Ağaoğlu Şirketler Grubu standını ziyaret eden Kadir Topbaş, Ali Ağaoğlu'nun ikram ettiği lokumu yedi.


İSLAM KALKINMA BANKASI YATIRIM YAPACAK

Ağaoğlu ŞirketlerGrubu’nun CannesUluslararası Gayrimenkul Fuarı’nda yer alan görkemli standını ziyaret eden önemli konuklar arasında İslamKalkınma Bankası CEO’su KhaledM. Al-Aboodi bulunuyordu. Ağaoğlu Şirketleri Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu ile bir süre baş başa görüşen KhaledM. Al-Aboodi, AğaoğluGrubu’nun İstanbul Ataşehir’de inşa edeceği Finans Merkezi’nde İslam Kalkınma Bankası ofisinin yer almasını düşündüklerini ve bu alanda yatırım yapmayı planladıklarını açıkladı. Ali Ağaoğlu da yabancılara mülk satışında en büyük ilginin KörfezÜlkeleri’nden geldiğini belirterek bu sebepleDubai’de binmetrekare büyüklüğünde satış ofisi açtıklarını söyledi.


SESSİZ ZİYARETÇİLİKTEN ONUR ÜLKESİNE
Türk gayrimenkul firmaları bu seneye kadar bu önemli fuarda “sessiz ziyaretçiler” olarak yer alıyordu. 2013 MIPIM’de Türk yılı oldu. Türkiye fuarın “Onur Ülkesi” seçildi veMIPIM’de adeta “Türk rüzgarı” esti. Ülkemizin önde gelen inşaat, gayrimenkul ve konut şirketleri dev projeleriyle fuarda tambir gövde gösterisi yaptı. Fuar çerçevesinde dev bir Türk Çadırı oluşturuldu, fuarın ana girişinde Türkiye’nin OnurÜlkesi olduğunu gösteren dev afişler yer aldı. Türk çadırının açılışını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş yaptı. MIPIM Fuarı’nın açılışını ise Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Cannes Belediye Başkanı ve aynı zamanda Fransa Parlamento Üyesi Bernard Brochand, Cannes Belediye Başkan Yardımcısı ve PalaisDes Festivals BaşkanıDavid Lisnard, Reedmidem Gayrimenkul Direktörü Christophe Chupot ve MIPIM Direktörü Rean Filippo ile birlikte gerçekleştirdi. Kırmızı beyaz Türk bayrağı renkleriyle tasarlanan Türk Çadırı’nda firmalarımız projelerinin yanı sıra Türk kültürünün örneklerini de sergilediler. Türk Çadırı’nın en görkemli standı Ağaoğlu Şirketler Grubu’na aitti. Fuara bizzat katılan konuklarıyla yakından ilgilendi onlara Türk baklavası, lokumu ve kahve ikram etti. Bu arada Ağaoğlu Şirketler Grubu’nun çalışanlarının oluşturduğu folklor grubu da yöresel oyunlardan örnekler sergilediler. Ali Ağaoğlu’nun, Dubai Citycape Fuarı’ndan sonraki; ikinci gövde gösterisi CannesMIPIMFuarı’nda oldu. Ağaoğlu Grubu’nun Maslak 1453 projesinin Dubai’de yapılan devmaketiMIPIMFuarı’nı gezenlerin hayranlığını kazandı. Maket, pırlanta gibi parlayan taşlardan tasarlanmış. Fuarda Ağaoğlu, Avrupa Konutları, Zorlu, Eroğlu, Varyap- GAP, Nurol GYO gibi 28 Türk firması stand açtı. Türkiye’nin 2014 yılında da MIPIM’in onur konuğu olacağı açıklandı. Bu önemli fuarın ülkelere geri dönüşüne örnek vermek gerekirse; 2000’li yılların başında Dubai fuarın sponsoruydu. Bu sponsorluğun sonucunda Dubai’ye 9 milyar dolar girdi sağlandı.


AĞAOĞLU’NUN PIRLANTASI: MASLAK 1453
Cannes Uluslararası Gayrimenkul Fuarı MIPIM’in en gözde standlarından biri Ağaoğlu Grubu’na aitti. Maslak 1453 projesinin dev maketi fuarda sergilendi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan. proje ile ilgili Ali Ağaoğlu’ndan bilgi aldı.

TÜRKİYE’DE YATIRIM YAPAN YABANCILARA VATANDAŞLIK HAKKI VERİLECEK Mİ?
Fransa'nın Cannes ve Nice gibi Akdeniz sahilindeki turistik şehirlerinde senenin 330 gününün günlükgüneşlik geçtiği söyleniyor. Bu kentler güneşli iklimi çok iyi değerlendiriyorlar. Nice ve Cannes' in sahilleri boydan boya oteller ile dolu. Cannes'da görüştüğümüz bir Türk rehberi bize ilginç bir bilgi notu veriyor. Fransa'da 200-300 bin avro değerindemülk alan veya yatırımyapan bir yabancıya süresiz oturumizni, bu yatırımmiktarı bir kaçmilyon avro'ya çıktığında ise Fransız vatandaşlığı veriliyor.
CannesUluslararasıGayrimenkul Fuarı MIPIM'in resmi açılışını gerçekleştiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a soruyorum: Türkiye'de yatırımyapan yabancılara Fransa örneğinde olduğu gibiTürk vatandaşlığı verilebilirmi? Babacan soruyu şöyle cevaplıyor: '''Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olayım, Türk pasaportu taşıyayımşeklinde çok ciddi ilgi ve alaka var.Çünkü o ay yıldızlı pasaportun çok geniş bir coğrafyada nasıl kapı açtığını görüyoruz. Gelişmiş ülkelerin bu konuyla ilgili uygulamaları var.Önce oturma izni sonra çalışma izni arkasından vatandaşlık oluyor, ancak sırayla... Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının da kıymetini bilmemiz lazım. Herkese dağıtılacak bir şey değil, dikkatli olmamız lazım.''
BaşbakanYardımcısıAliBabacan, Türkiye'den ciddi bir rakama ev alan ve yılın 1-2 ayını Türkiye'de geçirmek isteyenlere oturma izni konusunda daha toleranslı olunması gerektiğini,
yatırımyapan kişilerin özellikle iş insanı kimliği bulunabileceğini de belirtiyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: ''Onların Türkiye'ye daha çok gidip gelmesi, daha çok iş getirecektir, ekonomiye katkısı olacaktır. Bununla ilgili çalışma başlattık.''
Merak ediyorum; bakalım“Onur Ülkesi” olduğumuz MIPIM’in Türkiye’ye geri dönüşü ne olacak?