Batı top yekün Türkiye'ye karşı soğuk davranıyor.  Bu soğukluğun altında ekonomik ve askeri nedenler yatıyor.
Almanya 3. Hava Alanı nedeniyle kızgın. 3. Hava Alanı, Frankfurt Hava Alanının önemini ve karını azaltacak diye hesap yapılıyor. Çünkü, 3. Hava Alanı, adeta dünyanın merkezinde kuruluyor. Teknolojisi ve kapasitesi çok yüksek.
Fransa Sermaye kaçırıyor. Fransa'da devletin ekonomideki payı yüzde 52 seviyesine ulaştı. Türkiye'de ise yüzde 18 lerde seyrediyor. Devletin payı yüzde 22 yi aştığı zaman vergiler servet ve sermayeye yöneliyor. Fransız Sermayesi Türkiye'ye kaçıyor. Fransa bu işe çok kızıyor. 
Cumhurbaşkanı Sn. R.T. Erdoğan "dünya beşten büyüktür" diyor. Kastettiği Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyeleri olan Amerika, Ingiltere, Fransa, Çin ve Rusya'dır. İlk üçü bu işe çok kızıyor. Ortak hareket ediyorlar.
Türkiye "ulusal paralar ile ticaret yapmak" üzere Rusya-İran ve Çin ile anlaştı. Şangay Beşlisine girmek istiyor. Beşlinin amacı yeni bir uluslar arası finans sistemi kurmak. Doları basan bankerler "bu çalışmayı" kabul edemiyor. Yeni bir uluslar arası para sistemi "dolar imparatorluğunu" zora sokuyor.
Türkiye silah sanayinde hızla ilerliyor. Atak Helikopteri yapıyor. İnsansız Hava Aracı üretiyor. Klasik silahların kalitesini artırıyor. Silah üreten Batı ülkeleri rahatsız. Zira, demiri altın fiyatına satma yetisini kaybediyorlar. Uluslar arası silah pazarında yeni bir rakip olarak Türkiye'nin karşılarına çıkmasını hazmedemiyorlar.
Batı'da nüfus yaşlı ve giderek daha da yaşlanıyor. Adeta Tükeniyor. Yaşlı insanların verimliliği düşüyor. Askerlik yapamıyor. Türkiye genç nüfusa sahip. Askerliğe önem veriyor. Silah sanayinde başarı gösterdiği taktirde, Türkiye'nin kontrol edilemeyeceğinden korkuluyor.
Bu korku, Türkiye'nin S 400 Rus füzelerini satın almasıyla en yüksek noktaya ulaştı. Zira S 400 ler karşısında Batı uçakları iş görmüyor.
Türkiye Batı'dan hızla uzaklaşıyor. Rusya-İran ile ittifak kuruyor. Astana'da üçünün aldığı karar sayesinde, Suriye'ye nisbi anlamda sulh geldi. Batı ise Orta Doğuda "barış" istemiyor. Türkiye'nin barışa yönelik  hareketlerinden rahatsız oluyor.