Antalya Büyükşehir Belediyesi, ilçelerde gübre kullanımını azaltmak ve gereksiz maliyetten korumak için 19 ilçede çiftçinin toprağını ücretsiz analiz etmek üzere çalışma başlattı.

Başkan Muhittin Böcek’in yerelden kalkınma hamlesiyle çalışmalarını yürüten Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarıma desteğini sürdürüyor. Antalyalı üreticiye budama, sulama gibi birçok alanda destek veren Büyükşehir Belediyesi, son olarak Toprak Analizi Projesini hayata geçirdi. Gübre kullanımını azaltmak ve çiftçiyi gereksiz maliyetten korumak için gerçekleştirilen projede 19 ilçede 300 çiftçi belirlendi.

Doğru gübre seçimi

Analiz çalışmalarına tüm ilçelerde başlandı. İlçe Hizmet Birimleri tarafından belirlenen çiftçilerin tarla ve serasından ziraat mühendisleri tarafından toprak numuneleri alındı. Ücretsiz olarak verilen analiz hizmetiyle çiftçi toprağın durumuna göre gübre ve ürün seçimi yaparak, verimi yüksek tohum, fide ve fidanları toprakla buluşturabilecek. Çiftçileri daha yüksek verim, kaliteli ürün almasına imkan sağlamak, aynı zamanda ekonomik ve doğru gübrelemeye teşvik etmek amacıyla yapılan ’’Toprak Analizi Projesi’’ diğer ilçelerde de devam edecek.

Toprağı yapısı korunuyor

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Bitkisel Üretim ve Eğitim Şube Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Nermin Ata Aksu, çiftçilere toprak analizi yaptırma alışkanlığı kazandırmak aynı zamanda kaliteli ve verimli ürün elde etmek için çalışma yaptıklarını belirtti. Aksu, “Yetişecek bitkinin büyümesi ve iyi verim alınabilmesi için toprakta eksik olan bitki elementi tespit ediliyor. Aldığımız toprağı analiz ettikten sonra çıkan sonuca göre çiftçimizin kullanması gereken gübreyi belirliyoruz. Böylelikle çiftçimizin gereksiz gübre kullanımını önleyerek, toprağın yapısını da korumuş oluyoruz. Tahlil yapılmadan gelişi güzel toprağa verilen gübrenin hem toprağa hem de bitkide kayba yol açıyor” diye konuştu.