Ons altında yükselişlerde daha dikkatli olunması gerekiyor. Mümkünse yakın takipte kalıp piyasalardaki algı dağılmaya başladığında ons altında belli dirençlerden satış pozisyonlarının uygun olabileceğini düşünebiliriz.

Kıymetli metal ons altın için 2018 yılının pek parlak geçti­ğini ne yazık ki söyleyemiyo­rum. Global piyasalarda risk algısının en yüksek olduğu zamanlarda bile ons altın en fazla 1365$ seviyesine kadar tırmanmayı başarabilmişti ancak sonrasında bu seviyeyi aşamadığı için inişi hızlı oldu.

Yıl içerisinde neler oldu diye düşündüğü­müzde, Fed faiz artırmaya devam etti, ABD ekonomisine yönelik güçlü veriler açıklandı diyerek ABD Doları açısından pozitif al­gıları sıralayabilirim. Ancak bu gelişmeler bile ons altının aşağı yönlü hareketini de­rinleştirmesine olanak sağlamadı. Nedeni gayet basit: ABD Başkanı D. Trump olarak söyleyebilirim.

Trump göreve geldiğinden bu yana dış ülkelerle olan ilişkilerinde hep bir sorun yaşadı. Meksika, Kuzey Kore ile başladı­ğımız liste Çin, Türkiye, İran diye devam edebilir. Şimdilik, NAFTA anlaşmasıyla Meksika ile aralarındaki buzlar erirken, bu konuya NAFTA’nın yenilenmesi adına Ka­nada ile anlaştığını da Eylül ayı sonu itiba­riyle duyurmuştu. Kuzey Kore lideri ile de yıl içerisinde buluşarak iki ülke arasındaki sorunları çözmüş oldu. Türkiye ile yakın za­manda ABD’li rahip Brunson nedeniyle iki ülke arasında zorlu bir süreç geçti ancak 12 Ekim Cuma günü Brunson tahliye edilerek aynı gün içerisinde ülkesine geri döndü ve ABD ile Türkiye arasında Brunson endişe­sinin sona ermesini sağladılar.

Ne yazık ki olaylar bununla bitmiş de­ğil. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip Çin ile ABD arasında ticaret savaşı sürüyor. Trump, mart ayında ticaret savaş­ları iyidir tezini öne sürerek, temmuz ayın­da Çin’den ithal edilen ürünlere yönelik ek gümrük vergisi uygulamasına başladı. ABD’nin bu kararına Çin sessiz kalmaya­rak misillemeleriyle karşılık verdiği için piyasalarda ticaret savaşı endişeleri her ge­çen gün daha da artmış oldu. Son günlerde belki bu endişeler eskisi kadar fiyatlarda hissedilmese bile yine de bir baskının oldu­ğunu söyleyebilirim. Açıkçası kasım ayında da ABD ve Çin arasındaki bu tedirginliğin sürmesini hatta zaman zaman açıklamalar nedeniyle risk algısında yükselme eğilimini bile bekleyebiliriz.

Gelelim İran ambargosuna. Bilindiği üzere 6 Ağustos tarihinde ABD İran’ın dolar alımları ve değerli maden ticaretine yaptırımlara başlaması ile uygulamanın ilk safhası başlamış oldu. 4 Kasım tarihinden itibaren de İran’dan petrol ihracatını kese­cek yaptırımların ikinci safhası başlıyor ola­cak. Kasım ayında olduğumuz bugünlerde İran’a yapılan bu ambargonun fiyatlamalar üzerinde olumsuz bir algı yaratmasını bek­leyebiliriz. Özellikle petrol yatırımcılarının bu tarihlerde dikkatli olmasında fayda var. Çin, bu yaptırıma uymayacağını ve İran’dan petrol alabileceğini belirtirken, Japonya ve Güney Kore’nin şimdiden kesintiye gitme­ye başladığı da konuşuluyor. İran’dan petrol alanlar arasında Hindistan’da bulunuyor. Dolayısıyla, kasım ayı içerisinde İran’a yapılan bu yaptırımların diğer ülkeler üze­rinde nasıl bir etki yaratacağı ve nasıl bir yankı oluşturacağı merak konularından biri olacaktır.

ABD Doları açısından önemli bir diğer gelişme 6 Kasım günü ABD’de yapılacak ara seçimler olacak. Kongrenin iki kanadı olan Temsilciler Meclisi ve ABD Senato­sunda seçimler yapılacak. Bu durum Trump açısından bir tehdit olarak görülebilir. Eğer, Demokratlar ABD Senatosu’nun 2/3’sini oluşturursa bu durumda Trump açısından olumsuz olabilir. Hatta Trump’ın azlinin istenme durumu gündeme gelebilir. Bu ge­lişmelerde açıkçası ABD Doları üzerinde negatif algılanabileceği gibi piyasalardaki risk algısının yükselmesine ve güvenli li­man algısının oluşmasını tetikleyebilir.

Kasım ayı içerisinde bir diğer önem­li olmasa da izlenecek gelişme: 08 Kasım Fed toplantısı olarak karşımıza çıkıyor. As­lında, Fed’in kasım toplantısı eylül ayına göre daha hafif geçecektir. Bir faiz artırımı beklenmediği gibi Fed Başkanı Powell’ın da konuşma yapması beklenmiyor. Ancak, 2 gün sürecek toplantının ardından karar metni önemli olacaktır. Özellikle son gün­lerde Fed’i eleştirmekten kendini alamayan Trump’ın, Fed’in gündeminde olup olma­yacağı merak konusu. Belki piyasalar bu durumu izlemek isteyebilirler. Ancak Fed kaynaklı piyasalarda yeni bir hareketin oluşmasını beklemediğimi de söyleyebili­rim.

Toparlayacak olursam, yukarıda saydık­larım piyasalardaki risk algısını tetikleyen unsurlar. Risklerin arttığı bir ortam kıymet­li metal açısından oldukça pozitif algılanır ve güvenli liman algısı çalışır. Ancak şunu belirtmek isterim. Bu tarz hareketler ons al­tın üzerinde pek sağlıklı değildir. Kalıcı bir hareket yaratmayacağı gibi etkisi zamanla dağılabilir ve örneğin ons altın agresif bir şekilde kazançlarını artırsa bile aynı şekilde geri verecektir. Dolayısıyla ons altında böy­le yükselişlerde daha dikkatli olunması ge­rektiğini ve mümkünse yakın takipte kalıp piyasalardaki algı dağılmaya başladığında ons altında belli dirençlerden satış pozis­yonlarının uygun olabileceğini düşünebi­liriz. Bu argümanımı, 2018 yılında altına olan talebinde zayıf olmasına dayanarak söylüyorum. Altın, kendisini ancak riskler­le besleyebilecek durumda ama daha kalıcı ve sağlıklı gelişmeler şimdilik piyasalarda bulunmuyor. Örneğini de bu yıl 1365$ se­viyesine kadar yükselip hareketini daha da devam ettirememesinden anlamış bulunu­yoruz. Teknik açıdan ele aldığımda, Ons al­tın bir süredir 1180-1209$ aralığında yatay seyrini sürdürüyordu. Yatay seyrin yukarı yönde kırılmasıyla yeniden 1230$ seviye­sinin üzerine doğru tepkisini izledik. Yavaş yavaş ortalamalarının üzerine yükselen ons altın için kritik seviyelerdeyiz. Özellikle, 1200$ seviyesinin üzerine yerleşmekte ıs­rarcı olursa bu durumda ons altın için 1233$ / 1252$ / 1265$ seviyelerini direnç olarak izleyebilirsiniz. Ancak yazımın üst kısmın­da da belirttiğim gibi ons altında yukarı yönde bir beklentim olsa bile bunun kalıcı olduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla belli zamanlarda direnç noktalarında oluşabile­cek yorgunluklar ons altın açısından satış fırsatı yaratabilir. Alımlar içinse 1180$ / 1160$ bölgelerinin kritik olduğunu ve 2018 yılı içerisinde en düşük görülen seviyeler olduğu için altının bu seviyelere doğru geri çekilmesi ve kalıcı alan oluşturamaması durumunda değerlendirilmesini öngörmek­teyim.