2020 yılı dünya geneli için oldukça zorlu geçiyor. Eylül ayına başladığımız bugünlerde yavaş yavaş yılı bitirmeye doğru ilerliyoruz. Covid-19 nedeniyle dünyanın durma noktasına geldiği bu yıl altın açısından olumlu geçti ve geçmeye devam ediyor. Piyasalarda likidite sıkışıklığı, ekonomilerden daralma sinyallerinin gelmesi, ABD ile Çin arasındaki gerilim altına olan talebi artırdı. Ağustos ayında altın tüm zamanların en yüksek seviyesini test ederek 2075$ seviyesine yükseldi. Soluksuz bir yükseliş görülen altın yazıyı kaleme aldığım gün 1925$ seviyesinde seyrediyor. Virüs ile ilgili yavaş yavaş aşı haberlerinin gelmeye başlaması, DSÖ yaptığı açıklamasında tünelin sonunda ışık göründüğünü belirtmesi son günlerde borsalara olumlu etkiliyor ve özellikle ABD’de S&P500 endeksinde rekor seviyeleri izliyoruz. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi, virüsün seyri ciddi anlamda önem arz ediyor. Zaman zaman açıklanan ekonomik veriler beklentilerin üzerinde açıklansa bile yine de bu durum ekonomilerde çarkların dönmeye başladığını bizlere göstermiyor. Kısacası, virüs konusunda aşı için net bir gelişme olur veya endişeler daha da azalır o zaman piyasalarda risk iştahı daha güçlenerek altında satışlar gözlemlenebilir.

Orta ve uzun vade için beklentim, altında yeniden 2000$ seviyesinin görülebileceği yönünde. Ancak bu durumda yatırımcıların dikkat etmesini öneririm, hızlı bir yükseliş görülmesi durumunda beklemelerini ve piyasanın dinmesi durumunda sağlıklı bir şekilde stratejilerini belirlemeleri daha uygun olabilir.

Teknik görünümde, ağustos ayı içerisinde 2075$ seviyesine kadar yükselen ons altın, aynı ay içerisinde 1860$ seviyesine kadar da geri çekildi. Altında görüldüğü üzere volatilite oldukça fazla. Aylık olarak ortalamalarının üzerinde seyreden ons altında 1980$ kritik direnç noktası olarak izleniyor ve bu direncin üzerine doğru ısrarı yeniden 2000$ seviyesine doğru tepkiler oluşabilir. 1900$ ve ardından 1860$ seviyeleri şimdilik destek konumunda.