KISACA DMW KİMDİR?

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 2000 yılında kurulan, AB Komisyonu, AB Parlamentosu ve Birleşmiş Milletler'e akredite olan, Avrupa'nın en önemli sivil toplum kuruluşularından biri olarak kabul edilen DMW Uluslararası Diplomatlar Birliği’nin başına ilk defa bir Türk getirildi: Ferhat Bozçelik.

DMW aslında, Avrupalı diplomatlar tarafından kuruldu. Amacı; insanlığın güvenliği ve barışı için çaba harcamak, uluslararası toplumsal projelere aracılık etmek, toplumların birbirleriyle kaynaşması, kültürel, sosyal diyalog, ortak yatırımlar ve işbirlikleri için çalışmaktır.

DMW ticari yatırım, işbirliği, sosyal projeler geliştirme, konferans, panel, seminer gibi toplantılar düzenleme gibi faaliyetlerde bulunmaktadır. İnsani gelişim, mesleki eğitim, araştırma-geliştirme konularında da çaba harcamakta ve uluslararası pek çok NCO’larla, devlet kurumlarıyla, üniversitelerle ve iş dünyası ile iletişim ve işbirliği halindedir.

Avrupa Birliği genelinde etkin çalışmalar yapan DMW’nin 12 ülkede temsilciliği bulunmaktadır. 2012’de de DMW Türkiye kuruldu. 7 yıldan bu yana da DMW Türkiye, çok önemli zirvelere, toplantılara ev sahipliği yaparak, hem AB, hem de Türkiye’de oldukça dikkat çekti ve takdir topladı.

BAŞARI TESADÜF DEĞİLDİR

DMW kurulduğu zaman sadece diploamatlar üye olabiliyordu. Ancak daha sonra tüzük değişikliğine gidildi ve toplumların önde gelen saygın isimleri akademisyenler, iş insanları, gazeteciler, üst düzey yöneticiler de üye olmaya başladılar. Almanya’da yaşayan Ferhat Bozçelik, 2008 yılında DMW’ye kabul edilen ilk Türk oldu. DMW’de aktif olarak çalıştı ve ardından 2010’da başkan yardımcısı seçildi. Hemen ardından da Türkiye-AB ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla, 2012 yılında DMW Türkiye’yi kurdu ve yönetim kurulu başkanlığını üstlendi. 10 yıl DMW başkan yardımcılığı ve son 7 yıldır da DMW Türkiye başkanlığını yürüttü.

DMW’nin uluslararası düzeyde saygın bir STK olmasında Musa Karademir olarak, ben de aktif çalıştım. DMW Türkiye’nin kuruluşundan itibaren, önce yönetim kurulu üyesi ve AB Danışmanı, sonra da başkan yardımcısı oldum.

7 yıl boyunca ulusal ve uluslararası düzeyde çok önemli işlere imza attık. Türkiye-AB ilişkilerinin gelişmesi için diplomatik girişimlerde bulunduk. Çeşitli raporlar hazırladık. Ulusal ve uluslararası düzeyde işbirliği ve yatırım zirveleri, konferanslar, paneller düzenledik. AB Komisyonu ve diğer AB kurumlarınca düzenlenen toplantılara katılarak, ülkemiz için lobicilik yaptık. Avrupa’nın önde gelen STK’ları ile işbirliği protokolleri imzaladık. BM Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantılarına katıldık. KKTC’nin tanınması konusunda AB nezdinde çabalarımız oldu.

İşte bütün bu çalışmalar, verilen emekler, bize DMW Başkanlığını getirdi. O nedenle de başarı hiçbir zaman tesadüf değildir. Planlı, hedeflere giderken karşılaşacağın sorunlardan yılmadan, her sorunu çözmek için strateji geliştirerek ve sorunları birer birer, öncelik sırasına göre çözerek ilerlemek, ön yargılı insanlara karşı sabırla, diplomasinin dilini kullanarak, onları ikna etmeye çalışarak, ben dili yerine, biz dilini kullanarak, birbirine inanarak ve kenetlenerek çalışmak başarıyı zaten getirecektir. Biz DMW Türkiye olarak bunu başardık ve Avrupa Birliği’nin kuruluşuna destek verdiği DMW’nin Genel Başkanlığını ve Yönetim Kurulunu oluşturduk.

DMW'nin Genel Başkanlığına Türkiye'den bir ismin gelmesi, neden önemli? Bize ne kazandıracak?

1) DMW Avrupa Birliği Komisyonu, Avrupa Parlamentosu'na akreditedir. Bundan dolayı AB Komisyonu, AB Parlamentosu ve diğer AB kurumlarının toplantılarına doğal üye olarak katılma hakkımız olacak.

2) DMW, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konsey üyesidir. BM'in tüm toplantılarına katılma hakkına sahip olacağız.

3) Ülkemizin haklarını AB ve BM nezdinde savunmak, diplomatik çabalar sarf etmek, Türkiye için lobicilik yapmak, Türkiye aleyhine yapılan çalışmaları Türk Diasporası oluşturarak engellemeye çalışacağız.

4) AB kurumları ile işbirliği olanaklarını çeşitlendirerek, AB hibelerinin Türkiye'de daha etkin ve verimli kullanılması için projeler geliştireceğiz.

5) Belediyelerin Üniversitelerin, Sivil Toplum Kuruluşlarının, İş Dünyasının Avrupa Birliği ve AB üyesi ülkelerle işbirliği yapmasına katkı sağlayacağız.

6) AB ve BM'de yapılan bütün önemli ve stratejik toplantılara katılarak, raporlar hazırlayacağız. Ayrıca iş dünyasını, belediyeleri, üniversiteleri, akademisyenleri, sivil toplum kuruluşlarını bu önemli toplantılara davet etmek suretiyle, kurumsal kapasitelerinin artmasına ve işbirliklerine olanak sağlayacağız.

7) İşbirliği ve Yatırım Zirveleri yapmaya devam edeceğiz. Türkiye’ye yurtdışından yatırım çekmek, yatırım ortaklıkları kurmak konusunda çabalarımız devam edecek.

8) Dünya barışına katkı sağlayacak, başta göç, terörizm olmak üzere, toplumsal uzlaşı, toplumsal önyargıların giderilmesi gibi farklı konularda AB ve BM nezdinde çalışmalar yapacağız.

8) Bölgesel kalkınma, eğitim, sağlık, istihdam, çevre, kültür, sivil toplum diyaloğu, kadın ve çocuklara yönelik projeler, meslek edinme, öğrencilere yönelik staj imkanları sağlama, hayat boyu öğrenme, teknoloji, girişimcilik destekleri, Ar-Ge vb. konularda ve daha pek çok konuda, çalışmalar yaparak, AB ve uluslararası fonları değerlendirmek, çeşitli konularda konfrerans, panel, seminerler düzenlemek, Sertifikalı eğitim programları yapmak için daha etkin fırsatları değerlendireceğiz.

Tüm bu çalışmalar için 81 İlde temsilcilik açmayı hedefliyoruz. Ayrıca dünyanın çeşitli ülkelerinde, Bölge veya Ülke bazlı Temsilcilikler/Şubeler açma amacındayız.