Kendilerine "ceza takımı" adını veren 2000 kişilik Ermeni silahlı çetesi tarafından Mayıs 1918'de, Guba'da yerel halka karşı bir katliama girişildi, sadece 1-8 Mayıs 1918 tarihleri arasında 16 bin 782 kişi katledildi.

Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü tarafından, yaklaşık 514 metrekarelik bir alanı kaplayan toplu mezarlık bölgesinde, 1918 yılında Ermeni çeteler tarafından katledilen çocuk, kadın ve erkeklere ait cesetlerle dolu 2 kuyu ve iki kanal bulundu. Kuyulardan ilki 5 metre genişliğinde ve 4,25 metre derinliğinde, ikincisinin ise 2,5 metre genişliğinde 2 metre derinliğinde olduğu görüldü.

İskeletlerde işkence izleri vardı, kurbanların sert ve kesici aletlerle vahşice öldürüldüğü görünüyordu. Cesetlerin Gudyalçay ırmağının sularında kaybolması nedeniyle toplu mezarlıktaki toplam ceset sayısı tam olarak belirlenemiyordu. arta kalan ceset sayısını da kafatasları baz alarak belirlendi. Yapılan incelemeler sonucunda toplu mezarlıkta 78'i çocuk, 150'si kadın ve değişik yaştaki erkeklere ait toplam 600'den fazla cesedin bulunduğu saptandı. Ermeni çetelerin sivil halkı öldürmek için sert cisim, balta ve bıçak kullandığını tespit eden araştırmacılar, kafataslarının birçoğunda çivi ve demir kazıkların bulunduğunu, bir kadına ait kafatasının göz kısmına ise demir parçası çakıldığı tesbit edildi.

Ermeni çetelerin mezaliminin kanıtlarını taşıyan toplu mezarlığın yaklaşık 20 metrekaresine dokunulmayarak, uluslararası kurumların araştırmaları için bırakılmıştır.

Eğer Dünya Bir soykırım arıyorsa, bu 20 metrekarelik alana bakmaları yeterlidir. 1918’de Bolşevik Rusya’nın desteği ile Azerbaycan Türklerine yönelik soykırım hareketi başlatan Ermeni çetelerinin 120 bine yakın Azerbaycan Türkünü vahşice katlettiği açıkca görülmektedir.

19. yüzyılın başında Azerbaycan'ın bir çok bölgesinde olduğu gibi, Guba'daki katliamda da Sovyet yöneticileri Stepan Şaumyan ve Korganov tarafından görevlendiren Ermeni Hamazasp'ın rehberlik ettiği silahlı gruplar, 122 köyü tümüyle yıktı, kent merkezi dahil 380 aileyi evleriyle birlikte yaktı, 1800 çocuk, 2000'den fazla kadın toplam 16 bin 782 kişiyi katletmiştir.