Malum kurumlar kurallarla yönetiliyor. Kurallar çeşitli sebeplerle kurumların o günkü veya geçmiş yöneticileri tarafından konulmuş ve çalışanların bu kurallara uyması bekleniyor.
Soru şu; kurumlardaki kurallara sadece çalışanlar mı uymalı? Hizmet alanlar da uymalı diyorsunuz değil mi? Elbette hizmet alanlar yani müşteriler de kurallara uymalılar.  Hatta hizmet alanların kurallara uymamalarından dolayı kurumlar ve yöneticiler oldukça sorun yaşarlar. Yaşadıkları sorunlarda da genellikle hizmet alanlar ile kurum personeli suçlanır. Hizmet alanlar duyarsızlıkla, şirket kurallarına uymamakla ve anlamamakla, şirket çalışanları ise müşteriyi doğru yönlendirmemekle suçlanırlar.
Kurumlar bu kısır döngüyü kırmak için eğitimler alır, sistemlerini gözden geçirir, müşteri ve çalışana yüklenilir. Ama zaman zaman bir konu unutulur. Yöneticilerin mevcut kurallara ne kadar uyduğu.
Çalışanı, müşterileri diğer paydaşları sorgulamak kolaydır ama yöneticiyi kim sorgulayabilir? Bu günün yöneticileri geçmişe göre sorgulanmaya açık, eleştirileri dinlemeye hazır olsalar bile kim eleştirecek? Olsa olsa müşteri biraz eleştirir. Bu eleştiriler de bir şekilde arada kaybolur gider veya yöneticiye ulaşamaz, ulaştırılamaz.
SORUNLARIN BİR KISMI YÖNETİCİLERİN DE KURALLARA UYMAMASINDAN KAYNAKLANIR
Şirket çalışanları yöneticilerini açıkça eleştirmeye çekinir.  Ama kendi aralarında veya müşteriler ile konuşurken konu dillendirilir. Kurum içinde olumsuz dedikodular yayılır, gıyabında konuşmalar artar. Ancak bir eğitim çalışması vs. olduğunda sorunlar net bir şekilde ortaya çıkar.  Burada da eğitici” eğitimi veririm, işim biter” tarzındaysa, sorunlar gene ortaya çıkmaz. Hatta personelde sorunlara ve kurallara uyma konusunda duyarsızlık artar.
Oysa kurumlarda gerek personelle gerekse hizmet alanlarla yaşanan sorunların bir kısmı yöneticilerin de kurallara uymamasından kaynaklanır. Kurallar derken işin yapılması, yürütülmesi dahil tüm süreçleri kapsayan teknik ve insani boyuttaki kurallardan, hatta nezaket kurallarından bahsediyorum.
Yönetici derken de üst yönetimden itibaren ara yönetim kademelerini de kastediyorum.   Kurumsal eğitim ve danışmanlık çalışmalarımda sıkça karşılaştığım konulardan biridir yöneticinin kurallara uymaması. Hatta zaman zaman bu duruma şahit de oluyoruz. Yönetici kurala uymadığının farkına varmayabiliyor. Yöneticilerle konuyu paylaşarak kurumda sağlıklı yol alabiliyoruz.

KURALLAR KAĞIT ÜZERİNDE KALIYOR
Çalışanlar “biz kurallara uymak istediğimizde, yöneticinin tanıdığı biri için kurallar esnetiliyor, yönetici kendi koyduğu kurala uymuyor veya uymamızı engelliyor” diyebiliyorlar. Tam uygulanmayan kurallar bir süre sonra sadece kağıt üzerinde kalıyor, uygulamalar farklı farklı oluyor. Ve kuralsızlık kural oluyor. Tam bir kaos ortamı.  Dolayısıyla güven, itibar, imaj,  rekabette üstünlük, verimlilik gibi kavramlar ve kurum durumdan olumsuz etkileniyor.  Karmaşa ve huzursuzluk oluyor.

Yöneticiler açısından aşağıdaki sorulara verilecek cevaplar ise sağlıklı kurumsal devamlılık, doğru sürdürülebilirlik açısında önem taşıyor;
1-Kurumunuzdaki tüm kuralları bilir misiniz, ne kadar önemsersiniz?
2-Kurumdaki herkes için geçerli olan kurallara tam olarak uyabilir misiniz? (Kurumunuzun güvenlik noktasından itibaren tüm kurallar)
3-Kendiniz uyamıyorsanız başkalarından kurallara uymalarını bekler misiniz? 
4-Zaman zaman şikâyetler geldikçe kuralların duruma ve ihtiyaçlara uygun revizyonu yapılır mı?
5- Kurallarda keyfilik var mı?
6-Arada bir de olsa kurallar konusunda kendiniz için torpil yaptığınız, uymadığınız oluyor mu?  Çalışanlarınız ve müşteriler bu durumu görüp fark ediyorlar mı?  (Aracınızın kurumda yanlış park edilmesi, sabah personele günaydın demek, bir tanıdığınızın öncelikli olması, bazı işlerin “mış” gibi yapılması… dahil ) 
7- Yöneticilerin kurumlarında kurallara uymamasının sonuçları neler olabilir?
8-Yönetici olarak çalışanlara karşı iletişiminiz nasıl?  Kurumun genel ve nezaket kurallarına uygun mu?
Soruları uzatmak mümkün... Son soruyu önemsiyorum. Çünkü her şey karşınızdaki insanı görmek, fark etmek, doğru algılamak, saygı göstermekle başlıyor.

Sözün özü, insanlar her yaşta görerek öğrenir. Kurumunuzda kurallara uyumsuzluk konusunda bir sıkıntı var ise, yöneticilerin önce aynayı kendilerine tutmaları gerekir mi? Yöneticilerin davranışı kurum çalışanlarına örnek olmada ne kadar önemlidir? Yöneticiler kurumlarında kurallara önce kendileri uymalı mıdır?