Şu anda fert başına düşen milli gelir 10.000$ olup önümüzdeki üç yılda en az %50 artışla 15.000$’a çıkması ancak güçlü liderin Avrupa ve ABD’deki ekonomik krizden yararlanmasıyla mümkün olur. Bunun için Türkiye’nin ekonomik yapısal tedbirler alması gereklidir. Önümüzdeki 3 yıl krizin bahsedilen ülkelerde daha da derinleşeceği öngörülmektedir. Zira yıllarca karşılıksız basılan dolarların karşılığını bulmak veya diğer ülkelerin bu karşılığı üslenmesi zaman alacaktır.

Geçmişle Türkiye’de ekonomik kriz olduğu zaman bilhassa ABD ve Avrupa birliği bu krizi kendileri için fırsat kabul edip bunu ekonomik değere çevirirlerdi. Şimdi de Türkiye aynı yolu takip edebilir. Bunun için yapılması gereken bu ülkelerle diyalog içerisinde bölgemizde ekonomik alan oluşturmamız gerekir. Her şeyden önce Orta Doğu ülkeleri ve Türk Cumhuriyetler’le para giriş çıkışını serbest bırakmalıyız. Bu ülkelerdeki kurumlar veya şahıslar kendi ülkelerinde bankalarda nasıl hesap açıyor ve transfer yapabiliyorsa aynı işlemi Türkiye’de de yapabilmeliler. Yani bu ülkeler para ve ekonomik faaliyetlerde kendi ülkelerindeki gibi hareket etmelidirler. Bunun için gerekli hukuki, anayasal veya kanunsal teminat verilmelidir. Türkiye bu ülkeler için ekonomik anlamda yabancı ülke konumundan çıkarılmalıdır. Bilhassa petrodolar ülkelerinin Türkiye’deki para ve menkul değer işlemlerinden vergi alınmayacağı gibi mevduat işlemlerindeki sorgulamalarda kaldırılmalıdır. Bu tip uygulamalar kriz dönemlerinde paranın hür hareketini sağlar ve Türkiye’nin bölgesel finans merkezi olmasına katkı yapar. Birkaç hafta önce İngiltere benzer uygulamaları kaldıramayacağından dolayı AB ile ters düşmüştür. Zira aksi olsaydı finans merkezi olan Londra büyük bir darbe alacaktı.

Türkiye atacağı bu iki adımla yani petrodolar ülkelerle ekonomik anlamda tek bir ülke olması ve para hareketlerinin sorgulanmasının hafifletilmesi yılda en az 60-70 milyar$ yurtdışı mevduatı çekecektir. Bunun Türkiye’nin büyümesine katkısı yılda en az %5 civarında olacak. Başka bir deyimle kriz döneminde büyüme %9-10’ların altına düşmeyecek. Bu iki adımın atılması İngiltere ve ABD’nin bilgilendirilmesiyle daha kolay olacak.

ADİL PAYLAŞIM
Önümüzdeki üç yılda elde edilecek fert başına 5.000$ gelir adil paylaşıma sokulmalı. Bunun içinde en alt ve en üst üçte birlik gelir grupları arasında 6 kat olan gelir dağılımının 3-4’e inmesi sağlanmalı. Bu bilinen metotlarla kolayca gerçekleştirilebilir. Bu işlemlerin yapılması yıllardır ekonomik olarak ezilen gruplara kalkınmadan pay almayı ve adaleti getirecek. Bu şekilde adalet ve kalkınma daha fazla tabana yayılacak.