Türkiye’nin ihracat odaklı üretim stratejisine ihtiyacı olduğunu söyleyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin 2002-2007 yılları arasında olduğu gibi ekonomide yeni bir başarı öyküsü yazabilmesi için, “Yapısal reformlar bir an önce hayata geçirilmeli” diyor. Türkiye gibi cari açığı ve dış kaynağa ihtiyacı olan ülkeler için ihracat ‘büyümenin motoru’ olarak nitelendiriliyor. Türkiye, özellikle 2002-2007 yılları arasında ihracatın da önemli katkısıyla büyümede rekorlar kırmıştı. Son yıllarda dünyadaki ekonomik ve siyasi gelişmelere paralel olarak ekonomide büyüme hız kesti. Türkiye’nin ihracatta en güçlü olduğu bölgeler arasında yer alan Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya ve Ortadoğu’daki gelişmeler yurt dışına mal ve hizmet satan Türk iş adamlarını olumsuz etkiledi. Ekonomi yönetimi ve Türkiye İhracatçılar Meclisi bu durumu tersine çevirmek için önemli tedbirler alıyor.
Türkiye’nin büyük hedefleri var. Bu hedeflerden biri de önümüzdeki 10 yıl içinde dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek. Türkiye, cumhuriyetin 100. kuruluş yılı için belirlediği büyük hedeflere ulaşabilmesi için her yıl yüzde 7 ve üzerinde bir büyüme gerçekleştirmesi gerekiyor. 

Bunun yolu ithalatı azaltıp ihracatı artırmaktan geçiyor. Peki Türkiye ekonomisi 2002-2007 yılında yazdığı başarı öyküsünü yeniden yazabilecek mi? İhracatın yeniden artışa geçmesi için neler yapılması gerekiyor? TİM’in hükümet ve ekonomi yönetiminden beklentileri neler? Tüm bu soruları TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’ye sorduk. Mehmet Büyükekşi, Ekovitrin Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kamuran Abacıoğlu’na önemli açıklamalarda bulundu.

Söyleşinin devamı...