Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Enerjide dışa bağımlılık Türkiye’nin ayağındaki en büyük pranga” diyor. Türkiye’nin en stratejik kurumunun başındaki genç Bakanın bu sözleri ne yazık ki; Türkiye ekonomisinin gerçekten en büyük çıkmazını ve cari açığı oluşturan en temel sebebi işaret ediyor. Bu önemli konuyu ve Türkiye’nin enerji geleceğini geniş bir dosya halinde Şubat sayımızda ele aldık.

Türkiye petrol ve doğalgaz zengini bir ülke değil. Enerjide ilelebet dışa bağımlı olmak zorunda mıyız? Bu sorunun cevabını Bakan Albayrak şöyle veriyor: "Arz güvenliği, yerlileştirme ve öngörülebilir piyasa olmak üzere üç saç ayağı üzerine kurduğumuz Milli Enerji ve Maden Politikasını dışa bağımlılığı bitirme idealini dikkate alarak ortaya koyduk." Bakan Albayrak, geçen yıl enerjide 42 milyarlık yatırım gerçekleştirildiğini ve 2017 yılında Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını da vurguluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Büyük ve Güçlü Türkiye” inşa etmek istiyor. Bu hedefe ulaşmanın dinamosu ise enerji… Türkiye’nin ne yapıp edip enerjide dışa bağımlılığını kademeli olarak sona erdirecek olan enerji politikalarını hayata geçirmesi gerekiyor. Enerjide dışa bağımlılığımızı sona erdirmenin yolu nereden geçiyor, nükleer enerjiden mi, yenilenebilir enerjilerden mi? Güneş enerjisi alanında ülkemizin en değerli ve tecrübeli bilim adamlarından Prof. Dr. Doğan Aydal, Türkiye’yi güneş enerjisinin kurtaracağı görüşünde. Prof. Dr. Aydal, Türkiye’nin güneş enerji potansiyeli ve dünyada güneş enerjisine yapılan yatırımlarla ilgili geniş bir araştırma yazısını EKOVİTRİN okuyucuları için kaleme aldı. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Sayın Bakanımız Albayrak, Prof. Dr. Aydal’ın güneş enerjisi konusundaki analizini ve önerilerini dikkate almalı. Güneşin olmadığı Almanya bile güneş enerjisine Türkiye’nin 10 katı yatırım yaptı. Varın gerisini siz düşünün…

CEO’LAR KÜRESEL BÜYÜME İÇİN İYİMSER

PriceWaterhouse-Coopers (PwC) tarafından 85 ülkeden bin 293 CEO’nun katılımıyla gerçekleştirilen “Küresel CEO Araştırması” çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya Türkiye’den 69 CEO katıldı. CEO’ların 2018 yılı küresel büyüme konusunda iyimser oldukları ortaya çıktı. Araştırmada, 2012 yılından bu yana sorulan küresel ekonomik büyümeye ilişkin soruya “Artacak” cevabını verenler, geçen yılki yüzde 29’luk oranın iki katına çıkarak yüzde 57 oranına ulaştı. Türkiye’de ise ilgili oran geçen yılın 4 katına çıkarak yüzde 12’den, yüzde 51 seviyesine yükseldi. Ancak küresel ekonomide büyüme konusundaki iyimserliğe rağmen iş dünyasında, sosyal ve ekonomik tehlikelerle ilgili endişeler de artıyor. Dünya genelindeki CEO’lar jeopolitik belirsizlik, siber tehditler, terörizm ve temel becerilerin erişebilirliği konularında “aşırı endişeli” olduklarını belirtiyor. Türkiye’deki CEO’ların “aşırı endişeli” oldukları konuların başında ise yüzde 64 ile “Jeopolitik belirsizlikler”, yüzde 67 ile “Döviz kurunda dalgalanma” ve yüzde 67 ile “Terörizm” başı çekiyor. Dünyanın en önemli araştırma kuruluşlarından biri olan PriceWaterhouse-Coopers “Kürecel CEO Araştırması” Şubat sayımızın kapak konusu oldu. Bu bilimsel araştırmanın sonuçları dünyanın ve tabi ki Türkiye’nin de ekonomik geleceğine ışık tutuyor.

PİYASALARDA RİSK ALGISI OLUŞUYOR

Ekovitrin hemen her sayısında piyasa uzmanlarının analiz ve görüşlerine yer veriyor. İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, ALB Yatırım Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Volkan Kuğucuk ve AHL Forex Araştırma Uzmanı Özgecan Özdemir, piyasadaki gelişmeleri EKOVİTRİN için analiz etti. Yaşanan pek çok uluslararası siyasi ve ekonomik gelişme, küresel piyasaları olduğu ka- dar yurtiçi piyasaları da derinden etkiliyor. Uzmanlara göre, 2018’de piyasalarda “Risk algısı” oluşuyor.

TÜRK FİRMALARI KATAR’IN GÖZDESİ

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD’ın öncülüğünde “Expo Turkey by Qatar İş Fuarı” Katar’ın başkenti Doha’da ikinci kez gerçekleştirildi. 7 ana sektörden Türkiye’nin lider fi rmaları bu fuara katıldı. Özellikle gayrimenkul ve inşaat sektöründe faaliyet sürdüren Türk fi rma- larının projeleri büyük ilgi gördü. Fuara Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de katıldı. Bu önemli fuarı Ekovitrin Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kamuran Abacıoğlu izledi ve EKOVİTRİN okuyucuları için kaleme aldı. Sevgili Ekovitrin okuyucuları önümüzdeki sayıda yeniden buluşmak dileğiyle saygılarımı sunarım.