Şeref Özata ‘nın  Emmit fuarı  ve turizm notları :

Bir keşif, bir başarı;
Mutluluğun en iyi  tarifi…
Turizm insanları, ülkeleri birbirine yaklaştıran, Kültürleri kaynaştıran çağın en önemli “ yolculuk hikayesi” dir .

Turizm; eline valizi alıp , öne çevreyi sonra dünyayı ,keşif  yolculuğuna katılanların ortak  eylemidir..

Dünya da en geniş katılımın sağlandığı ekonomik faaliyet;  hiç  şüphesiz Turizm. 
Kültürleri, tarihi, doğayı keşfetmek isteyen milyonlarca kişi her yıl ülke, ülke, şehir; şehir dolaşıp yeni fikirler, yeni keşifler yapıyor.
Turizm , insanın keşif duygusu ile eğlence  ve kültürler arası diyalog için açılan en önemli kapı oluyor..
Her yıl Dünyanın bir çok ülkesinde lokal, ulusal ve uluslar arası turizm fuarları düzenleniyor. 
BU yıl İstanbul’da 17.si düzenlenen  “East Mediterrannean  Tourism & Travel Exhibition” EMMİT  fuarı  dünyayı  keşif için yeni ufuklar açtı. 
Geçen yıl Berlin’de düzenlenen İTB Berlin Turizm fuarını ziyaret etmiştim.
2013 yılı başında Ocak 27-31 Ocak tarihleri arasında düzenlenen Emmit fuarını gezdim.
Farklı kültürlerin birleşiminde ve kaynaşmasında İstanbul’un çok önemli bir kavşak noktası olduğuna  bir kez daha   inandım.

Neden mi?
17.Emmit Fuarına;
67 ülkeden 4.500 turizm sektör katılımcısı,
Türkiye ve dünyadan 58.920 turizm profesyoneli, 
72.080 tatilci ziyaret ederek tarihi bir rekora imza atıldı.
Yapılan istatistiklere göre Emmit’i bu yıl toplam 131.00 kişi ziyaret etti. 
Avrupa’nın en büyük turizm fuarı olarak bilinen  İTB Berlin Turizm fuarının en büyük rakibi olmanın yanı sıra  dünyanın en büyük 5. Turizm  fuarı İstanbul  / Emmit oldu.
Fuarın düzenleyicisi Ekin Fuar Direktörü Hacer Aydın ise  bununla yetinmeyeceklerini ve dünyanın en büyük ilk üç  fuarından biri olmayı hedeflediklerini  belirtiyor..
Latin Amerika ülkesi Arjantin  Fuarın konuk ülkesi olunca, Tango   kaçınılmazdı tabii ki.. 
Arjantin halk dansları topluluğu fuar boyunca yaptığı gösterilerle ilgi odağıydı.
67 Ülke,
Yüzlerce turizm beldesi,
10 ülkenin Turizm Bakanı,
42 ülkenin Turizm Bakanlığı temsilcileri,
1.000’e yakın basın mensubunun,
 131.000 kişinin ilgi odağı olan Emmit’de  her ülke, her  belde,  hatta köy,   yüzlerce turistik tesis  farklılıklarını ortaya koyma yarışındaydı.
  
Davul ve  Halay…

Anadolu kültürünün vazgeçilmezi olan  “DAVUL” ve tabi ki “ HALAY”  sesleri fuar boyunca sessizliği  bozup “Gürültü kirliliği”ni  had safhaya çıkarsa da  fuarın olmazsa olmazlarındandı..
Davul sesleri arasında  şişen Kafları biraz olsun dinlendirmek için sakin köşenin neredeyse bulunamadığı Fuar da, Anadolu ‘nun sesini farklılaştıracak  enstrümanlar arandı.. 
Umarım  gelecek Emmit fuarında ,özellikle  İllerin Kültür Müdürleri  iyi bir konsept düzenleyerek katılımcı olur.Sadece katılıp Fuar parası ödemek yerine daha kapsamlı çalışmalara yönelirler..
Turizm Fuarında ,stand aralarında davul çalınmaması içinde  fuar yöneticileri  gereken hassasiyeti gösterir ve bu tür etkinlikler için özel bir  sahne oluştururlarsa  en azından “konsept “ belirlenmiş olur..
Turizm Sektöründe yatırım yapan yüzlerce girişimci, her geçen gün büyüyen ve küreselleşen bu pastadan pay alma peşinde…
Ülkemizin artık en ücra beldesi bile turizm de pay almak istiyor.




Gurbetçi Türklerin Turizm de büyük başarısı

Sınırların giderek yok olduğu ve ülkelerin birbirleriyle bağlandığı yeni dünya düzeninde küresel turizm pastasından pay alan  Türk yatırımcıların sayısı her gecen gün artıyor.Almanya’da Vural Öğer’in  Alman Tur Operatörleriyle yarışan  Öğer Tour’ u kurması bir çok genç turizmciye cesaret vermiş. 
Vural Öğer gibi, Avrupa da başarıyı yakalayan çok sayıda Türk turizmci bulunuyor. Turizm de Avrupa dünyanın en önemli destinasyonu olunca farklılık yaratmak isteyenlerde yeni keşifler yapıyor. Almanların Uzak Doğu’ya ilgisini ilk fark eden girişimcilerden biri Zeynel Atmacan…
Turizm yatırımcısı olmak için öyle ilginç bir öyküsü var ki,  İnsanlara yeniden Asya’yı,Uzak Doğu’yu  keşfetme duygusu veriyor…

Uzak Doğu’ daki En Başarılı Turizm Temsilcimiz
Zeynel Atmacan,  1980’li yılların başında Almanya’ya öğrenci olarak giden Türk geçlerden biriydi. Almanya’nın Hamburg şehrinde bir taraftan eğitimini tamamlarken Turizm sektöründe çalışmaya  ve  yatırım yapmaya karar verdi.  İlk olarak işe Almanya’dan Uzak Doğu’ya,   Tur operatörlüğü yaparak  başladı. İlk valizli turistleri Almanya’dan Uzak Doğu’nun gizemli ve cazip bölgelerine götürmeyi başardı. Uzak Doğu’nun  cazibesine  kapılan  Avrupalıların  her gecen gün sayıları binleri aşınca, Bölgeyi çok iyi bilen  Zeynel Atmacan, Tur Operatörlüğünün yanı sıra  Tayland’da otel yatırımına başladı. Tayland’ da Bölgenin en iyi Otellerinden birini kısa hizmete açtı.  Puchet adası’ na bir saatlik mesafede  olan JW Marriatt KL Resort  Otel, Uzak Doğu’nun en iyi 10 otelinden biri  olarak tanınıyor.  Dünyanın en iyi otel işletmeci kuruluşlarından biri olan JW Marriott  ile anlaşarak  Oteli kiraya veren Atmacan, havayolu şirketlerine yöneldi. 5 yıldır Singapore  Airlines’in  Türkiye  temsilciliğini yapan Atmacan, şimdi de Türkiye’nin  farklı bölgelerinden şehir otelleri için projeler hazırlıyor.Başta İstanbul olmak üzere  üniversitelerin  bulunduğu illere yönelik çalışmalarını sürdürüyor.Bir taraftan yeni yatırım projelerini hazırlarken diğer taraftan tamamlanmış ve hizmet eden 3 yıldız ve üstü oteller i  LW Marriott  zincirinin haklarına katmaya  çaba harcıyor..
Ekovittin Dergisi tarafından düzenlenen Yılın Starları anketinde 2010  yılında “ Uzak Doğu da  Yılın İşadamı” seçilen  Zeynel Atmacan  Turizme gönül vermiş  ve yurt dışında  bir çok yatırımı gerçekleştirmiş başarılı bir Türk işadamı.
 Uzak Doğu’nun en popüler havayolu şirketi olan Singapore Airlines  25 yıldır Türkiye pazarında  faaliyet gösteriyor. 25. Yıl dolayısıyla ilk defa bu yıl Emmit fuarına çok özel tasarımla hazırlanan bir stantla katılan Singapore Hava Yolları Türkiye temsilcisi Zeynel Atmacan ile Turizm ve Uzak Doğu pazarı  üzerine konuştuk.


30 Yıllık Tecrübe ve Kent Otelleri
Almanya’dan Uzak Doğu’ya  yolcu gönderen GSA Tourism Aviation  şirketinin kurucusu ve  Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Atmacan, gecen yıl şirketin 25. Kuruluş yılını kutladıklarını belirterek  şunları söyledi :
“ 30 yıldır Turizm sektöründeyim. İlk şirketi 1987 yılında Almanya da kurmuştum. Sonra Tayland da Puchet adasına bir saat uzaklıkta Kavak bölgesinde ilk Otelimizi hizmete açtık. Otelin 300 odası var O bölge Avrupalılar tarafından tercih ediliyor. Bezim kurduğumuz Otel LW Marriott tarafından işletiliyor. 80 bin metre kare alan üzerine kurulu şık bir tatil köyü. Otel  Asya’nın en iyi  Tatil Köyü.. 16 bin metre karelik havuzu var. Bina üç katlı… Sakin bir yer…  Oteli Şehir içerisinde şehir diye tabir ediyorum. 2010 yılında Asya’nın en iyi Tatil köyü seçildik.Otelimiz birçok dalda farklı kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görüldü.  Uzak Doğu’yu çok iyi bildiğimi tahmin ediyorum. Pazarın içindeyim. Uzak Doğu her zaman  Avrupalıların ilgisini çeken cazip bir bölge..Tayland, Vietnam, Singapore, Endonezya, Malaysia gibi ülkelere  en çok  turist gönderen bir turizmci olarak hedeflerimizi her yıl daha yüksek tutuyoruz. Ama artık ülkemiz içinde de bir şeyler yapma zamanı geldi. Yeni hedeflerim arasında Türkiye de özellikle üniversitelerin olduğu şehirlerde “Kent otelleri” yapmak ve işletmek istiyorum.”
Zeynel Atmacan,  Adıyaman’dan İstanbul’a, oradan Almanya’nın Hamburg şehrindeki dayısının yanına eğitim için yola çıktığında 17 yaşındaydı. Şimdi ise Almanya’dan Uzak doğu ya turizm köprüsü oluşturan ve kuruluşunun 26. Yılını kutlayan büyük bir turizm şirketinin sahibi…

Kültürleri birbirleriyle buluşturan, dünya insanını kaynaştıran ,düşmanlıkları dostluklara dönüştüren turizm sektöründe tam 30 yıldır durmadan mücadele etmiş.. Hedeflerini daima yüksek tutarak her yıl sürekli büyüyerek Uzak Doğu turizm pastasından pay almayı başarabilmiş. Şimdi Singarore  Airlines’in  Türkiye temsilcisi olarak da bölge ile Türkiye arasında yeni işbirliği ufukları açıyor…