TL’YE OLAN İLGİ İÇ PİYASAYA NEFES ALDIRDI

Mart ayında, Türkiye’de yerel seçim olacak. Seçim öncesi TL varlıklar üzerinde tedirginlik oluşabilir. Ancak algıyı bozacak bir durumla karşılaşmadığımız sürece USDTL kurunun yükselişinde sert tepkiler vermesini öngörmüyorum.

Türkiye ve ABD Merkez Bankaları toplantılarının olmadığı bir şubat ayı geride kaldı. Fed’in ocak ayındaki toplantısında güvercin duruşunu koruması, diğer yandan TCMB’nin de sıkı duruşunu sürdürmesi, USDTL kurunun şubat ayı içerisinde agresif hareket etmesini engelledi.

Mart ayında, Fed (20 Mart) ve TCMB’nin (6 Mart) toplantıları bulunuyor. Ancak her iki Merkez Bankası’ndan politikalarını bu ayki toplantılarında da değiştirmesini beklemiyorum. Fed’in ülke ekonomisine yönelik iyimser açıklamaları devam ederken, ABD ile ilgili en önemli konu ise ABD-Çin ticaret savaşı görüşmelerinin ne yönde şekilleneceği olacaktır.

Şubat ayında da ABD-Çin arasında ticaret görüşmeleri devam etti ancak net bir sonuca varamamaları, piyasalarda temkinli seyirlerin sürmesine neden oldu. En azından, her iki ülkenin piyasalara olumlu açıklamalarda bulunuyor olması, agresif hareketlerin önüne geçmiş durumda.

Türkiye içinse enflasyonla mücadele döneminde olması, Hazine ve Maliye Bakanlığı aynı zamanda TCMB’nin sözlü yönlendirmelerinin piyasalarda tansiyonu dindirmesi, Türk varlıklarının rahatlamasını destekliyor. Dolayısıyla, şubat ayı içerisinde USDTL kurunda yukarı yönde hareketler görülse bile çok kalıcı olamadığını yorumlamak mümkün olabilir.

Mart ayında, Türkiye’de yerel seçim olacak. Seçim öncesi TL varlıklar üzerinde tedirginlik oluşabilir. Ancak algıyı bozacak bir durumla karşılaşmadığımız sürece USDTL kurunun yükselişinde sert tepkiler vermesini öngörmüyorum. Tabii ki, Türk varlıkları için haber akışlarını yakından izlemekte fayda var. Aynı zamanda, şubat ayı enflasyon rakamının da ne yönde açıklanacağı önemli olacaktır. 4 Mart pazartesi günü piyasalar bunu yakından takip edecektir. Özellikle, enflasyonda iyileşme sinyalleri her geçen ay güçlenmeye başlarsa bu durumun önümüzdeki dönemde TCMB’nin faiz kararlarında etkili olabileceğini düşünüyorum. Ancak biraz daha zamanı olabilir.

2019 yılının başından itibaren, yabancıların ilgisi iç piyasaya oldukça olumlu yansıdı. Bunu gerek borsa üzerinde gerekse USDTL’nin düşüşünde görmüş olduk. Ocak ayında TCMB’den sıkı duruşunu koruyacağını bir kez daha yinelemesi, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Davos Zirvesi’nde TCMB’yi desteklemesi piyasalara güven verdi. Bu güven doğrultusunda, yabancıların Türkiye’ye yönelik fon girişlerinin sürmesini desteklemiş oldu. Diğer yandan, Fed’in de bu yıl için bir süre faiz artışına ara vermesi de, gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik cazibenin 2018 yılına göre 2019 yılında biraz daha artmasını sağlaması da, TL’nin ön plana çıkmasını sağlıyor. Bu doğrultuda, bu yıl için yabancı kurumların da raporlarında değindiği gibi Türk Lirası, Güney Afrika Randı ve Rus Rublesi gibi para birimlerinde daha iyimser seyirler oluşabilir. Böyle bir tablo karşısında da, USDTL kurunun yükselişinde zayıf kalmasını bir süre daha bekleyebiliriz.

Bununla birlikte, USDTL’nin Kasım 2018’de 5.13 ve Şubat 2019’da da 5.16 seviyelerinin altına doğru hareketinde zorlandığını gözlemliyorum. Dolayısıyla, USDTL kuru için 5.13 ve 5.16 seviyelerinin altındaki performansı aşağı yönlü hareketini kuvvetlendirmesi açısından önemli olabilir. Kur, 5.13-5.16 bandının altında bir alan oluşturmaya başlarsa bu durum düşüşünü sürdürebileceğine yönelik algılanabilir. Ancak bunu başaramadığı sürece yukarı yönde tepkiler bekleyebiliriz. Tabii bu durumda da kurun agresifleşmesini de beklemiyorum. Yazımın başında da belirttiğim gibi, TCMB ve Hazine Maliye Bakanlığı piyasada aktif rol oynuyor. Bu durum, TL varlıklardaki olası sert hareketlerde kendilerinin müdahale edebileceğine yönelik algıyı canlı kıldığı için USDTL kurunda teknik olarak 5.30 seviyesinin üzerinde tepkiler oluşsa bile kur 5.50-5.55 seviyesinin üzerine yerleşemediği sürece yükselişinde zayıf kalabilir. Kısacası, kur için 5.13-5.16 alt bölge, 5.50-5.55 ise üst bölge olarak izleniyor. Bu bölgelerin altında veya üzerinde bir alan görülmediği sürece kurun yeni bir fiyat hareketi başlatmasını pek beklemiyorum.