Amerikan Dış İşleri Bakanı Rex Tillerson'un  Türkiye'yi ziyareti, önemli bir gerçeği ortaya çıkardı. Türkiye-Amerika ilişkileri  "göründüğünden çok daha derin" içerik taşıyor.

Sn. Cumhurbaşkanı açık sözlü olarak "PYD terörist bir organizasyondur. Amerika teröristlere silahlandırıyor. İttifak hukukunu çiğniyor" diyerek resmen ABD'yi suçluyordu.  

Sn. Dış İşleri Bakanı Çavuşoğlu "ABD ile ilişkilerimiz ya bozulur ya da düzelir" diyordu. 

Türkiye-ABD ilişkileri tam bozulmak üzere iken, ABD Senatosu konu hakkında soruşturma açtı. Amerikalı Generaller, PYD'nin PKK ile olan organik bağını saklamadılar. Pentagon tarafından verilen emre istinaden, PYD'ye silah verdiklerini beyan ettiler.  

Önemli bir müttefikin güvenliğinin riske atılmasını ve ilişkilerin bozulmasını ABD Senatosu kabul etmedi.  Bunun üzerine, Başkana "Türkiye ile  ilişkileri düzeltmesini tavsiye" ettiler.

Amerikan sistemi farklı işliyor. Kuvvetler arasında denge var. Senato ayrı, Başkan ayrı hareket edebiliyor. Ancak, tavsiye taleplerine genellikle uyuluyor. Senato'nun tavsiye kararına Başkan olumlu görmüş  olmalı ki, Dış İşleri Bakanı Rex Tillerson Türkiye'ye geldi.

Türkiye ve ABD, tarihe "Tillerson Vakası" olarak geçecek,  aşağıda özetlediğim kararı  aldılar ve  uluslar arası topluma beyan ettiler. Bu beyan dün akşam uluslar arası ajanslara düştü.

-Türkiye ve ABD stratejik ortaktır ve müttefiktir.

-Türkiye ve ABD birbirlerinin güvenliklerine ve savunmalarına karşılıklı ve tartışmasız bağlılıklarını teyit ederler.

- Terörizme karşı birlikte hareket edeceklerini taahhüt ederler.

-İlişkileri düzeltmek üzere yeni bir mekanizma kurulacaktir. Bu Mekanizma, en geç Mart Ayında devreye girecektir.

Karar yeni gibi bir durumu yansıtıyor olsa bile, yıllardan beri tekrar edilen sözlerden ibaret. Amerika sıkıştığı zaman "böyle kararlara imza" atıyor. Aradan bir süre geçtikten sonra "bildiğini" okuyor.

Nato sözleşmesi incelendiği zaman "müttefikin güvenliğini korumak" temel amaç olduğu görülür. Bu anlaşmayı taraf olarak imzalayan ABD'nin, yeni bir taahhütte bulunması inandırıcı değil.

Tillerson Vakası iki gerçeği  teyit ediyor.

1. Bu coğrafyada "Türkiye olmadan" başarılı olmak mümkün değildir. 

2. Türkiye, ulusal güvenliği söz konusu olduğu zaman, ABD ile savaşmayı göze alacak  cesur insanlar ülkesidir.