Ekovitrin okurları tarafından Yılın Bakanı seçilen Nihat Zeybekci’ye ödülü Ekovitrin Medya Grubu Yönetim Kurulu tarafından takdim edildi. Bakan Zeybekci, “Aldığım ödül benim için büyük bir onurdur. Beni ödüle layık gören Ekovitrin okurlarına teşekkür ediyorum” diye konuştu. Ekovitrin’in iş dünyasından sanayiye, markalardan uluslararası iş insanlarına kadar geniş bir alanda başarı sağlayan isim ve kurumları bir araya getirdiğini söyleyen Bakan Zeybekci, “Ödüllendirme ve teşvik etmek herkesin içinde, eleştirmek ise baş başa yapılmalı kuralını başarıyla uyguladığı için Ekovitrin’e ayrıca teşekkür ediyorum. Teşvik edilen her iş adamımız, yatırımcımız bu ülkenin başarısına katkılar sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin ihracatı 171,5 milyar dolardır
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybeki, özellikle ihracatın geliştirilmesi ve KOBİ’lerin ekonomideki etkinliğini artırması adına önemli çalışmalara imza attı. Zeybekci döneminde ihracat 2014 yılında 157,6 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. Türkiye’nin 1980’li yıllarda dış ticaret hacminin 5 milyar dolar seviyesinde olduğunu bugün bu rakamın 500 milyar dolar seviyesine ulaştığını söyleyen Bakan Zeybekci, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’nin geçen seneki ihracatı 157,6 milyar dolardı. Halbuki Türkiye’nin ihracatı 171,5 milyar dolardır. İthalatı da 241 milyar dolardır. 157,6 milyar dolarlık ihracatımızın içerisinde serbest bölgelerimizden yapılan ihracatımız bulunmuyor. Serbest bölgelerden yapılan ihracat doğrudan Türkiye’nin net ihracatıdır. Türkiye’nin bavul ticareti çoğunluğu İstanbul’dan gerçekleşen ve her biri evraka, bir çıkış beyannamesine dayalı bavul ticaretimiz de buna dahil değil. İkisini üst üste koyduğumuz zaman 171,5 milyar dolarlık ihracata ulaşıyoruz. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi koyduk. Hizmet ihracatını 150 milyar dolar olarak hedefledik. Dünyanın en büyük onuncu, Avrupa’nın üç büyük ekonomisinden biri olmayı hedef olarak belirledik. Bu ihracat rakamları, bu hedefler hayal değil.”

“KİMSE ENDİŞE ETMESİN”
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin 63’üncü hükümetinin AK Parti liderliğinde kurulacağını söyledi. Ekovitrin Yılın Starları Ödül Töreni’ne katılan iş adamlarına seslenerek; “Bundan kuşkunuz olmasın. Kimse de endişe etmesin bir kriz, dalga beklentisi içinde olunmasın” dedi. Türkiye’nin ihracatının son 13 yılda her yıl yüzde 13 büyüme başarısı gösterdiğini belirten Bakan Nihat Zeybekci, “İhracatımızı geçen yıl yüzde 3.8 artırdık. Bu sene de ihracatımız artacak. Eğer biz aynı ortalamayı tutturur da 2023 yılına kadar yüzde 13 tutturursak ve biraz da üzerine çıkabilirsek 500 milyar dolarlık hedefe ulaşırız” diye konuştu. 70’ten fazla ülkeyi ziyaret etti
Ekonomi Bakanı olarak görev yaptığı süre içerisinde 70’ten fazla ülkeyi ziyaret ettiğini belirten Zeybekci, “Her ülkeye en az iki kere gittik. Bazılarına 10 kere. Kore’ye ve Japonya’ya 3, Avustralya’ya iki defa gittik. Türkmenistan’a 10’un üzerinde gittik. Niçin gidiyoruz? Ülkemizin menfaatleri için. Türkiye olarak asla ve asla edilgen bir ülke olmayacağız. Eğer yeni bir dünya oluşacaksa Türkiye orada olur diyoruz. Bu ülke hiçbir zaman edilgen ve takip eden bir ülke olamaz. Olduğumuz gün sona doğru gittiğimiz gündür” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin 7 Haziran seçimleri sonrasında farklı bir Türkiye ile karşı karşıya kaldığını ve milletin iradesinin iktidar olamadığını söyleyen Bakan Nihat Zeybekci, Türkiye’nin 63’üncü Hükümeti kurulup göreve başladığı gün seçimlerin tam anlamıyla biteceğini kaydetti. 63. Hükümetin AK Parti liderliğinde kurulacağına inandığını ifade eden Bakan Zeybekci, sözlerine şöyle devam etti: “Kimse endişe etmesin. İş dünyasındaki dostlarımız şunu söylemesinler; dünyadaki başka ülkelerdeki algılarla hareket ederek olumsuzluk ya da kriz beklentisi içerisinde olunmasın. Türkiye’nin bir koalisyon hükümeti çıkaracağına inanıyoruz. 62. Hükümet görevinin başında, ülkeyi hükümetsiz bırakmıyor.” Türkiye’nin önemli ve kritik günler yaşadığını söyleyen Bakan Zeybekci, “Milletimizin 7 Haziran iradesi henüz hükümete yansımadı. Şu anda koalisyon kurulması için önemli çalışmalar yürütülüyor. Bunların da sağlıklı bir şekilde tamamlanacağına inanıyorum. Türkiye’nin kurum ve kurulları dimdik ayaktadır. Milletin iradesinden başka bir irade olmadığı sürece, sonuç her zaman hayırlı olacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.