Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), söylemlerinde büyük bir değişikliğe gitmedi. Enflasyonda ikna edici bir düşüş görülene kadar TCMB sıkı duruşunu korumaya devam edeceğini yinelemiş oldu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 6 Mart toplantısında piyasaların beklentisi doğrultusunda politika faizini %24.00 seviyesinde sabit tuttu. Karar metni, bir önceki karar metniyle aynıydı. Kısacası Merkez, söylemlerinde büyük bir değişikliğe gitmemiş. Enflasyonda ikna edici bir düşüş görülene kadar TCMB sıkı duruşunu korumaya devam edeceğini yinelemiş oldu.

Bu toplantı için beklentiler söylemlerinde bir değişiklik olup olmayacağı yönündeydi. Özellikle, bir sonraki 25 Nisan toplantısına yönelik faiz indirimi sinyalinin gelip gelmeyeceği merak ediliyordu. Ancak, karar metni, şimdilik nisan ayı toplantısına yönelik bir beklenti oluşturmuyor. Nisan ayı toplantısı içinde faiz indirimi beklentisinin şimdilik güçlenmemesi en azından iç piyasayı bu süreçte olumlu etkileyebilir.

Enflasyonla mücadele sürecinde alınan önlemlerin etkisi ve vergi indirimleri derken şubat ayı enflasyonunda bunların olumlu yansımalarını görmeye başladık. Özellikle, çekirdek enflasyondaki düşüş piyasaları rahatlattı. Ancak, enflasyonda bundan sonraki aylarda da aynı düşüşün devam etmesi durumunda TCMB’nin 2Ç dönemde kademeli bir şekilde faiz indirimine başlamasını bekleyebiliriz. Bu sürece kadar, Türkiye’de seçim belirsizliği kalkarken, enflasyondaki tablo daha net bir sonuç göstermeye başlayacaktır. Dolayısıyla, Merkez’in elinin rahatlaması faiz hamlesi konusunda daha kolay karar vermesini destekleyebilir.

TCMB’nin yanına USDTL kurunu da eklemeden olmaz diye düşünüyorum. Siz bu yazıyı okuduğunuzda, Türkiye’de yerel seçimler bitecek ve seçim belirsizliği ortadan kalkmış olacak. Bu durum iç piyasadaki fiyatlamaları daha da rahatlatabilir. USDTL kuru için beklentim hala aynı. Kur, 5.50-5.55 seviyesinin üzerine doğru hareketinde çok güçlü kalamadığı sürece yükselişinde zayıf kalabilir. Buna karşın, aşağı yönlü eğiliminde güç kazanması içinse daha önceden test ettiği ancak kırmakta zorlandığı, 5.15 bölgesinin altında kalıcı bir alan oluşturması gerekiyor. Kısacası, kur aşağıda 5.15, yukarıda 5.50-5.55 bölgesinin altında veya üzerinde ısrarcı olmadığı sürece yeni bir fiyat hareketinden bahsetmek zor olabilir.