Katarakt, gözdeki doğal merce- ğin saydamlığını kaybetmesi ile oluşan bir göz hastalığı. Ortaya çıkmasında ilerleyen yaş önemli bir etken olmakla beraber; göz içi iltihapları, şeker hastalığı gibi bazı sis- temik hastalıklar, kortizon ve birtakım ilaç- ların uzun süreli kullanımı, göze gelen ağır darbeler katarakta neden olabilir. Kataraktın belirtileri bulanık görme, renklerin soluk ve zor algılanması, ışığın durumuna göre değişken görme, yakın veya uzak görmede bozulmalar ve çift görme şeklinde olabilir.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Kataraktın ilaçla tedavisi mümkün de- ğil, tek çözüm ameliyat. Ameliyat genel- likle damla anestezisi ile yapılır. Gerekli durumlarda sedasyon veya genel anestezi uygulanabilir. Hasta, ameliyattan sonra aynı gün taburcu edilebilir ve ertesi gün sosyal yaşantısına dönebilir. Kataraktın tedavisin- de uzun yıllardır fakoemülsifi kasyon yönte- mi kullanılıyor. Bu yöntemde ses dalgaları (Ultrasound) ile kataraktlı lens, göz içinde parçalanıp dışarı alınır ve yerine yeni bir mercek yerleştirilir. Katarakt tedavisinde en son teknoloji Fem- tosaniye lazer, katarakt ameliyatının en önemli aşamasını kısa sürede tamamlıyor.

Femtosaniye lazer teknolojisi, ameliyatın başarısını etkileyen en önemli aşamaların, yüksek hassasiyetle yapılmasını sağlıyor. Katarakt cerrahisinde insan eli ile yapılan birçok basamak özel görüntüleme teknikleri ve bilgisayar kontrollü olarak Femtosani- ye lazer ile gerçekleştiriliyor. Bu teknoloji hasta hem de hekim açısından son derece konforlu bir yöntem. Katarakt ameliyatla- rında önemli olan konulardan biri hastanın gözündeki katarakt  içi merceğinin yerleştiği yuvanın kusursuz olarak hazırlanabilmesi. Femtosaniye lazer teknolojisinde klasik cerrahide, cerrahın eliyle yapılan bu aşama bilgisayar destekli olarak yapılıyor. Yüksek teknolojiyle üretilmiş yeni göz içi merceklerinin kişiye kazandıracağı görsel performansı daha yüksek seviyeye çıkma- sında bu teknolojik hassasiyet önemli.

TRİFOKAL GÖZ İÇİ MERCEKLERİ İLE HER MESAFEDE NET GÖRÜŞ
Tüm katarakt ameliyatlarında opaklaşıp sertleşerek eski işlevini kaybetmiş doğal göz içi merceği çıkarılarak, hekim tarafın- dan gözün içine yeni bir mercek yerleştirilir. Farklı yeteneklere sahip göz içi mercek çe- şitleri var. Ancak yeni nesil teknoloji ürünü olan Trifokal göz içi merceklerinin kulla- nıldığı katarakt ameliyatlarında, hastalar yakın, uzak ve ara mesafedeki görme prob- lemlerine aynı anda çözüm bulabilir. Trifo- kal mercekler sayesinde hastalar her mesa- fede net görüşe ve daha konforlu bir yaşama kavuşur. Trifokal göz içi mercek ameliyatını olmak için gözde katarakt oluşmasını bek- lemek gerekmez. 45 yaş ve üstü yakın ve uzak görme problemi olan uygun vakalar bu merceklerden fayda görebilirler. Yerleştiri- len merceklerin ömür boyu kullanılabiliyor olması, alerji yapmaması ve göz dokusuna uyumlu olması ise en büyük avantajları. Bu yöntem sayesinde, operasyon sonrasında göz kuruluğu oluşma riski yok.