Syriza 2009 seçimlerinde sadece % 4.6 oy almışken, 6 yıl içinde oylarını 8 kat artırarak 2015 seçimlerinin galibi oldu.

Syriza tüm seçim propagandasını Yunan halkının içinde bulunduğu ekonomik krizden kaynaklanan yoksulluğun giderilmesi ve AB ve IMF’e olan borçların bir kısmının silinmesi ve uzun vadede dış borç ödemesi üzerine kurmuştu. Vahşi kapitalizmin çürüttüğü toplum, sol bir anlayışla yeniden hayat bulacaktı. Denilebilir ki Syriza’nın söylemlerine Yunan halkı karşılık verdi ve ezilmiş halkın başkaldırısı, sandıktan zaferi getirdi.

Syriza Başbakan olur olmaz programını açıkladı. Programın ana başlıkları şöyle:
- Borçların kısmen silinmesi: Kamu borçlarının kısmen silinmesi isteniyor. AB ile yeniden masaya oturarak, Avrupa'dan alınan kaynağın geri ödenmesinde faiz oranlarının görüşülmesi ve vadelerin uzatılması gerektiği söyleniyor.
- Bedava elektrik: Yoksulluk sınırı altında yaşayanlara elektrik ve ısınma hizmetini ücretsiz vereceğini taahhüt ediliyor.
- Gıda ve kira desteği: İhtiyacı olanlara gıda ve kira yardımı yapılmasını savunuluyor.
- Sağlık ve emeklilik maaşları reformu: Ücretsiz sağlık hizmetini düzelteceğini, emekli maaşlarını iyileştirmek için 13 milyar Euro'luk bir planı devreye sokacağını belirtiliyor.
- Ulaşım reformu: Yoksulluk sınırı altında yaşayan Yunanlara ve uzun süredir işsiz olanlara özel toplu taşıma kartı verilmesi öngörülüyor.
- Zenginlerin vergilendirilmesi: Zenginlerden alınan ve son yıllarda kaldırılan bazı vergilerin geri getirilmesini, kimi yeni vergileri ve gelir vergisi alt sınırının 5 bin Euro'dan 12 bin Euro'ya çıkarılmasını düşünülüyor.
- İstihdam programı: Yunanistan'da işsizlik oranı yüzde 25'in, gençler arasında işsizlik oranıysa yüzde 50'nin üzerinde. Bundan dolayı büyük bir istihdam programını devreye sokmak. Amaç iki yıl içinde 300 bin yeni istihdam alanı yaratmak.
- Ödenemeyecek banka borçlarının silinmesi: Yunan halkının bankalara ödeyemediği borçlar silinmesi.
- Asgari ücret:  Asgari ücretin 751 Euro'ya çıkarılması sağlanıyor.
- Demokrasi: Demokrasinin geliştirilmesi ve katılımın güçlendirilmesi hedefleniyor.

İşte Syriza’nın Yeni Yunanistan’ı… Yoksulluğun azaltıldığı, sosyal ve adil devlet. Syriza bunu başarabilir mi? Zaman içinde göreceğiz.

Yunanistan’daki bu sonucun Avrupa solunda yeni bir heyecan dalgası yarattığı şüphe götürmez bir gerçektir. Hatta Avrupa’da bazı sol ittifakların kurulması için “Syriza Modeli” geliştirilmeye başlandı bile. Vahşi kapitalizmin sosyalizm sonrası meydanı boş bulduğu böyle bir ortamda, Yunan solu veya Syriza Avrupa’ya nasıl bir örnek olacaktır veya örnek olabilecek midir? Özellikle Avrupa’da yükselen milliyetçilik, ırkçılık hatta İslamofobi karşısında Avrupa soluna nasıl bir kapı aralayacaktır. 

Yunanistan’daki bu seçim, sadece Yunanistan’da değil, Avrupa Birliği’nde de karşılık buldu. Bu karşılık bir yandan sosyo-felsefi alanda olurken, öte yandan siyasi-ekonomik karşılığı da oldu. Özellikle Almanya; Syriza’nın seçim sonrası söylediği “borç silme ve Euro’dan ayrılma” savlarına endişeli bir mesafe ile yaklaştığını duyurdu. Aynı şekilde finans çevreleri de bundan oldukça fazla etkilendi. Temel endişe ise Syriza’nın “Euro Bölgesini çökerteceği”ne dairdir.

Evet, Yunanistan yeni idolünü seçti. Ancak bunun bedelini siyasi-sosyal-ekonomik alanda ne kadar ödeyecek bilinmez. Zira bu 2008 krizi ve ardından Ortadoğu ve Orta Asya’da gelişen olaylar, Arap Baharı, ABD/AB-Rusya çekişmesi gölgesinde, para baronlarının Avrupa’da yeni dengeler kurmak için ve artan tepkileri bir nebze susturmak için kurguladığı yeni bir oyun da olabilir.

Syriza’nın yeni Yunanistan’ı ilk bakışta sosyal devlet modeli üzerine oturuyormuş gibi olsa da bu modelin Avrupa’ya ve Avrupa halklarına ve dolayısı ile Avrupa Birliği’ne olası etkilerini bize zaman gösterecektir. Ayrıca belirtmek gerekir ki Syriza’nın başarısı bize tanıdık gelmektedir. Çünkü Syriza’nın başarı hikâyesi aslında bize de çok benziyor. AKP’nin iktidara gelişi de çok ağır bir ekonomik kriz sonrası olmuştu. Evet Yunanistan seçimini yaptı, biz de Haziran’da yapacağız. Bakalım bizim seçim sonuçları kimleri nasıl etkileyecek?