Dünya genelinde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin ülke ekonomilerini etkilediğini belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sedat Aybar, dünya ekonomisini şöyle özetledi: “2014, ekonomik ve siyasi anlamda çalkantılı bir yıl oldu. Ukrayna-Rusya krizi, Ortadoğu’daki gelişmeler, Avrupa Birliği ülkelerinin ekonomik performansları en fazla gündemde olan konular oldu. Tüm bu gelişmelerin yansımaları 2015’te de devam edecek. Dünya ekonomisinin lokomotifi olan Çin, ekonomik büyümede hız kesti. 2014 yılındaki büyüme hızı yüzde 7,4 civarında. Japonya’da resesyon devam ediyor. AB içerisinde ciddi anlamda daralma var. Buna karşılık son gelen veriler ABD’nin bundan sonraki süreçte daha hızlı büyüyeceğini ortaya koyuyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş dünya ekonomisinde büyüme oranlarında aşağı yönlü etki yaratabilir. 2015 ve sonrasında küresel ekonomide daralma yaşanabilir.”
Türkiye’nin 2014 yılını yüzde 3 civarında bir büyüme ile tamamlayacağını ve Avrupa’da en çok büyüyen ülkeler arasında öne çıktığını dile getiren Prof. Dr. Aybar, petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye’nin kısa vadede işine yaradığını bu durumun en fazla cari açığa olumlu katkıda bulunacağını söyledi. Petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye’nin büyümesine olumlu bir katkı yapacağını ifade eden Prof. Dr. Aybay, “Rusya’daki ekonomik daralma ve gelirlerinin düşmesi ihracat kalemlerimize olan talebi daraltabilir. Yani petrol fiyatlarının düşüyor olması kısa vadedeki olumlu etkiyi uzun vadede olumsuza çevirebilir” diye konuştu.

İstanbul Aydın Üniversitesi Ekonomi ve Finans  Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güneri Akalın: TÜRKİYE YENİDEN YÜZDE 5 BÜYÜME HIZLARINI YAKALAYACAK

Dünyada krizle ilgili gelişmelerin tamamen geçtiğini söylememiz mümkün değil. Ukrayna-Rusya, arasındaki sorunlar devam ediyor. IŞİD, Ortadoğu’da güvenlik açısından sıkıntı yaratıyor. AB Merkez Bankası’nın ve Japonya Merkez Bankası’nın parasal genişlemeye gitmesi önemli bir gelişme. 
Ukrayna-Rusya krizi sonrasında Rusya’ya yapılan yaptırımlar ve petrol fiyatlarındaki düşüş dünya ekonomisinde dengeleri değiştirdi. Petroldeki düşüş enerji ithalatı yapan ülkelerle gelişmekte olan ülkeler açısından ilk bakışta olumlu bir etki yaratabilir.

Her türlü olumsuz gelişmeye rağmen Türkiye, ekonomik büyümesine sürdürüyor. Mevcut veriler ışığında 2015 için öngörülen yüzde 4’lük büyüme hızının yakalayacağını söyleyebilirim. 2015 dünyadaki siyasi ve ekonomik gelişmelere bakıldığında geçiş yılı olacak ve Türkiye yeniden yüzde 5 ve üstü büyüme hızlarını yakalayacak.