Piyasalarda ekonomik veri yoğunluğunun yanında politik gelişmelerin daha ön planda olduğu bir Ağustos ayı geçirdik. Kuzey Kore’nin nükleer füze denemelerine kayıtsız kalmayan dünyadan farklı tepkiler gelse de en çok tepki ABD Başkanı Trump’tan geldi. Hem sosyal medya üzerinden hem de yaptığı açıklamalarla Kuzey Kore’ye karşı güç uygulanabileceğinin sinyalini vermesi ile ipler iyice gerilmişti. Kendine güvenli liman arayışında olan sermaye öncelikle altına ve Japon Yeni’ne yöneldi. Ekonomik verilere baktığımızda ABD’den beklentilerden iyi gelen Tarım Dışı İstihdam Verisi ve işsizlik oranının düşük gelmesi doların diğer para birimleri karşısında değer kazanmasına sebep oldu. FED’in 25-26 Temmuz günlerinde gerçekleştirdiği toplantı tutanakları Ağustos ayı içerisinde yayınlandı. FED’in gelecekteki faiz artırım planına ilişkin bir fikir birliğine varılamaması toplantıdan çıkan en önemli sonuç diyebiliriz. Hatırlayacak olursak ABD enflasyonu bir türlü istenilen düzeye ulaşamamış durumda. FED’in yüzde 2’lik enflasyon hedefine karşın özellikle 2017 yılında gelen enflasyon rakamları, hedeften epey bir sapma gösteriyor. FED toplantı tutanaklarından çıkan güvercin sonuç doların değer kaybetmesine sebep oldu. Sonrasında ECB tutanaklarının açıklanmasıyla euro değer kaybetti. Piyasalar FED tarafında iki konu üzerinde duruyor. İlki faiz artırım konusu olurken ikincisi bilanço küçültmesi yönünde gelebilecek olan kararın ne olduğu tahmin edilmeye çalışıyor.

“1300 USD ÖNEMLİ BİR EŞİK NOKTASI”
Olası savaş senaryoları ile beraber hızlıca 1294 USD seviyesine yükselen altın suların bir nebze durulması ile beraber gevşese de psikolojik direnç olarak çalışan 1300 USD önemli bir eşik noktası. Bu noktanın geçilmesi ile beraber 1318 ve 1335 direnç olarak karşımıza çıkabilir. İşlem kararlarını ağırlıklı olarak teknik analize göre veren yatırımcıların çok sevdiği paritelerden biri de USDJPY’dir. Bizden binlerce kilometre uzaklıkta olan iki ülkenin çapraz kurunu tahmin edebilmenin en önemli etkenlerinden biri de teknik olarak fiyatları takip etmek oluyor.

"SERMAYE, ALTINDAN SONRA KENDİNE EN YAKIN YEN’İ BULDU"
Yen özellikle ABD Başkanlık seçiminin ardından dolar karşısında değer kazanmaya başlamıştı. Son dönemde ABD iç siyasi gündemi ve Trump’ın uyguladığı uluslararası politikalar nedeniyle kendine güvenli liman arayışında olan sermaye, altından sonra kendine en yakın Yen’i bulmuşa benziyor. ABD-Kuzey Kore gerginliğinin ardından yeniden değer kazanan USDJPY paritesi, daha önce dört saatlik grafikte dip yaptığı bölge olan 109.600 seviyesini aşağı yönlü zorlamaya başladı. Bu bölgenin kırılması ile kendine yeni destek arayışı içinde olacak olan paritede yeni hedefler 108,560 - 107,950 ve kırılım için 106,250 noktaları önemli olacaktır. Ancak bu gerginliğin son bulması ya da piyasaların artık tehdit olarak görmemesi ile beraber yeniden 110,350 ve 110,80’ni hedef alabilir.