Uzm. Psikolog Sebiha Devrim: Sağlıklı ve düzgün bir ilişki kendi kendine oluşan bir durum değildir. Uzm. Psikolog Sebiha Devrim, Otizm ve İlişki uzmanıdır. Daha önce kendi hikâyesi hakkında ''Anne, ben uzaylı mıyım?'' adlı kitabı, sonrasında ''Otizm'e pozitif bakış açısı ve Otizm'i anlamak adlı kitapları yazdı. Şuan Uzm. Psikolog olarak Türkiye ve Avrupa da yaptığı çalışmaları, verdiği eğitim ve sunumları pozitif psikoloji yönünden sürdürüyor. Kendi yaptığı çalışmalar ve edindiği tecrübeler sonucunda pozitif psikolojinin otizmli kişilerde ne kadar güzel sonuçlar getirdiğini gördü ve bu yüzden uzmanlık alanını pozitif psikoloji ile geliştirdi. Yetenekleri vurgulamak ve bunlara yönelmenin otizmin zayıf yönlerinden daha da önemli olduğunu düşünüyor.

Uzm. Psikolog Sebiha Devrim:
Sağlıklı ve düzgün bir ilişki kendi kendine oluşan bir durum değildir. Bunun için âşık olduğunuz ve ilişkiye başladığınız ilk zamanlardan itibaren dikkat etmeniz gereken unsurlar vardır. Kolay değil ama karşılığında birçok şey kazanacaksınız! Altta bir ilişkinin temelinde olması gereken unsurları anlatacağım.

Birbirinize güvenin
Sağlıklı bir ilişkinin temelinde güven duygusu çok önemlidir. Güven duygusu ise zamanla oluşan bir durumdur, kendi kendine oluşmaz. Önyargıda bulunmayın. Partnerinize güvenmemeniz gerektiği bir konu olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bu konuyu dile getirin. Çoğunlukla yeni başlayan bir ilişkide bu şüphelerinizin yersiz olduğunu göreceksiniz.

Birbirinizin arkadaşı olun
Plan yapın, geleceğiniz için çalışın ve dışa yönelik, birbirinize bağlı bir çift olun. Üçüncü şahısların yanında birbirinizi küçük düşürmeyin. Partnerinizle bir ortamda bir konuyla ilgili aynı fikirde değilseniz, konuyu yalnız kaldığınızda konuşun başkalarının yanında bunu asla yapmayın. Başkalarının yanında yapacağınız değerlendirmeler ilişkiyi daha çok yıpratıcı olabilir.

Üçüncü şahıslara fırsat vermeyin
Büyük bir kavga sonrasında kalbinizin rahatlaması için yaşananları annenize veya arkadaşınıza anlatmak cazip gelebilir fakat bunu yapmayın. Partnerinizle problemi çözdüğünüzde sizin için her şey yine normal ve güzel bir hale dönebilir ancak anlattığınız kişi de anlattıklarınız saklı kalır ve partnerinize farklı gözle bakabilir bu yüzden.

Birbirinize bağımlı olmayın
Kendi arkadaş grubunuza ve hobilerinize devam edin. Partneriniz için birden bunlardan vazgeçmeyin.

Anlaşma yapın aranızda
Kendi arkadaş grubunuzun ve hobilerinizin olması, her zaman istediğinizi yapabilirsiniz anlamına gelmez. Her ilişkide anlaşma olması gerekir, çünkü ilişkide iki insan vardır ve her birinin kendi istekleri ve düşünceleri vardır. Bunları konuşarak eşit bir şekilde çözüme bağlayın.

Konuşmayı öğrenin birbirinizle
İçinizden geçenleri konuşarak paylaşın ve beraberce çözüm bulun. Paylaşmadığınız zaman konu büyür içinizde ve farklı bir şekilde patlak verir.

Tartışmayı öğrenin
Bir ilişkide bazen büyük tartışmalar çıkabilir, bu sağlıklı olanıdır. Duyguların oturması ve partnerinizi tanımak için bazen sarsıntılara da ihtiyaç vardır. Fakat tartışmaların seviyeli bir şekilde olması unutulmamalıdır. Tartışma esnasında kendinizin de duymak istemediği sözleri kullanmamayı öğrenin ve gözyaşlarınızı asla silah olarak kullanmayın.

Affetmeyi bilin
Partnerinizin hatasını ona karşı silah olarak kullanmayın, konuşarak çözüm bulun ve noktalayın bir daha aynı konuyu sürekli açıp tekrarlamayın.

Beraber olmak için zaman ayırın
Kendinizi sürekli işinize vermeyin. Sakinlik içinde en az yarım saat birbirinize zaman ayırın. Gün içerisinde yaşadıklarınızı konuşun.

Cinsellik konusunda birbirinize açık olun
İlişkinin başlangıcında cinsellik konusunda birbirinizi fizyolojik, duygusal ve biyolojik olarak doğru tanıtın. Nelerden zevk aldığınızı belirtin.

Kendinize güvenin
Partnerinizden sürekli onay beklemeyin. Kendinize güvenin, sevin ve inanın. Kendini seven insan, başkasını da sevebilir.

Ev işlerinizi paylaşın
Evde yapılacak işleri paylaşın ve bunun için plan yapın.
Partnerinizin hatalarını kabul edin (çünkü sizinde var)
Zaman içerisinde partnerinizin sizi irite (rahatsız) edecek bazı özellikleriyle karşılaşabilirsiniz. Genellikle bunlar küçük şeylerdir, mesela diş macununun kapağını kapatmaması gibi. Konuyu büyütmeyin konuşun ve onu küçük hatalarıyla olduğu gibi kabul edin.