Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Halk Sağlığı Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, 1-7 Nisan Dünya Kanser Haftası dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm dünya ülkelerinde hastalığın tanı ve tedavisi kadar koruyucu sağlık politikalarına da ağırlık verildiğini söyledi.
Son verilere göre, dünyada her yıl 14,1 milyon kişinin kansere yakalandığını ve 8,2 milyon kişinin  kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade eden Bilir, "Dünyadakikanser olgularının yarısından fazlası ve kanser nedeniyle ölümlerin de üçte ikisi gelişmekte olan ülkelerdedir" dedi. 

Kanserdeki artışın devam etmesi halinde 2025'te 19,3 milyon kişiye kanser tanısı konulacağının öngörüldüğünü vurgulayan Bilir, şunları kaydetti:

"Bu artış ancak etkili önlemlerin alınmasıyla kontrol edilebilir. Kadınlarda meme kanserindeki artış dikkati çekiyor. Halen kadınlarda görülen her 4 kanserden birisi meme kanseri. Dünya Sağlık Örgütü yayınlarına göre, dünyada en sık görülen kanser türü akciğer kanseridir. Ölüm nedenleri olarak akciğer kanserinden sonra karaciğer kanseri ve mide kanseri gelmektedir."

Bilir, Türkiye'de kanser görülme sıklığı da zaman içinde arttığını, her yıl 97 bini erkek ve 62 bini kadın olmak üzere toplam 159 bin kişinin kansere yakalandığını bildirdi. 

Türkiye'de erkeklerde en sık akciğer, prostat, kalın bağırsak, mesane ve mide kanserleri görüldüğünü anlatan Bilir, "Kadınlar ise en çok meme, tiroid, kalın bağırsak, rahim ve akciğer kanserine yakalanıyor" dedi.