Antalya'da 6 yaşındaki kızının rutin kontrolleri için aile sağlığı merkezine giden kadın, kızının doğumunda görev alan ebenin ısrarları üzerine yaptırdığı test sayesinde, kanserden kurtuldu.
Kepez ilçesinde yaşayan 34 yaşında ve 3 çocuk annesi Hatice Akdağ, 6 yaşındaki kızının sağlık kontrolü için 11 No'lu Aile Sağlığı Merkezi'ne başvurdu. Kontrol sırasında karşılaştığı, kızının doğumunu yaptıran ebe Nilüfer Topkara, Akdağ'ı rahim ağzı kanseri konusunda test yaptırmaya çağırdı. Sağlık merkezine her gidişinde Topkara'nın ısrarlarıyla karşılaşan Akdağ, sonunda testi yaptırmaya karar verdi. Akdağ, yapılan testte rahim ağzı kanseri olduğunu öğrendi.

Akdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk başta testi yaptırmaya korktuğunu, ancak Topkara'nın ısrarlarını kıramadığını söyledi. Testin sonunda rahim ağzı kanseri olduğunu öğrendiğini belirten Akdağ, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilen operasyonla sağlığına kavuştuğunu ifade etti.

Hatice Akdağ, "Şu anda çok rahat hissediyorum kendimi. Aklımda hastalığıma dair hiçbir endişe yok. Ameliyatım biraz uzun sürdü. Şu anda çok iyiyim, yürüyorum, hareket edebiliyorum" dedi.

Çevresindeki bütün kadınlara bu testi yaptırmaları için uyarılarda bulunduğunu belirten Akdağ, 30 yaşına gelmiş her kadının, rahatsızlığı olsun veya olmasın mutlaka aile hekimliğine giderek bu test yaptırmasının önemli olduğunu vurguladı.

- Hastalık erken evrede yakalandı

Operasyonu gerçekleştiren Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Tayfun Toptaş da Akdağ'ın, erken evre rahim ağzı kanseri tanısıyla hastaneye başvurduğunu ve tanı üzerine robotik radikal histerektomi ameliyatı gerçekleştirdiklerini bildirdi. 

Akdağ kendilerine başvurduğunda aktif bir yakınması olmadığına işaret eden Toptaş, hastalığın erken evrede yakalandığının altını çizdi.

Ameliyatla rahmin tamamen çıkarıldığını anlatan Toptaş, "Bunun yanı sıra lenf bezleri çıkartıldı, yumurtalıklar karnın sağ ve sol üst boşluklarına asıldı ve tüm bunlar tek seansta tamamlandı" diye konuştu.

Toptaş, normal açık cerrahilerde hastanın yatış süresinin 10-15 gün arasında olduğunu, robotik cerrahilerde 5 günde hastanın taburcu edildiğini ancak rahim ağzı kanseri tanısı nedeniyle hastanın daha yakından takip edileceğini söyledi.

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Cerrahi Opr. Dr. Işın Üreyen de rahim ağzı kanserinden korumak için kadınlara her yıl düzenli tarama yaptırmalarını önerdi. Rahim ağzı kanserinde sigaranın önemli bir faktör olduğunun altını çizerek, "Çünkü sigara kanser virüsünün bulaşmasını ve yayılmasını kolaylaştırıyor" dedi.