Proje taşıması günümüzde denizyolu, karayolu ve havayolu ile birleştirilerek yapılan kısmen intermodal taşımacılığın da konteynerlerle veya Ro-Ro gemileriyle kullanıldığı bir taşıma şeklidir.

Ekonomiler geliştikçe altyapı yatırımları ve ağır sanayi yatırımları artmaktadır. Özellikle boru hatları, elektrik taşıma hatları, santraller, rüzgâr jeneratörleri, rafineriler, baraj inşaatları, büyük köprüler, limanlar inşa edilmektedir. Bütün bu projeler için yapılacak olan yatırımın proje lojistiği veya proje taşıması dediğimiz çerçevede değerlendirilmesi gerekmektedir.

Proje taşıması günümüzde denizyolu, karayolu ve havayolu ile birleştirilerek yapılan kısmen intermodal taşımacılığın da konteynerlerle veya Ro-Ro gemileriyle kullanıldığı bir taşıma şeklidir. Projeler uzun sürelidir ve projede montajda kullanılacak olan malzemelerin bir akış süreci oluşur. Bu süreç içinde gelen boruların, ekipmanların, malzemelerin bir noktada bekletilmesi, eksiklerinin tamamlanması, tamamlanan malzemelerin programa uygun olarak montaj alanına sevki gereklidir. Bu iş için kullanılacak alanın limanlarla bağlantısı olması, demiryolu hattına sahip olması, alan içinde malzemelerin bekletileceği açık ve kapalı alanların olması, indirme ve bindirme sırasında gerekecek vinç, forklift, ceraskal gibi ekipmanların da bulunması gerekmektedir.  Bekleme alanlarının hem gümrüklü hem de gümrüksüz alanlarının olması da unutulmamalıdır. Proje yüklerinde malzemelerin bir kısmı lokal üreticilerden temin edilirken bir kısmı da transit taşımacılık ile gelmektedir.

Bütün bu aranılan özelliklerin bir arada olduğu tesisler büyük limanlar veya lojistik köylerdir. Liman arazilerinde uzun süreli depolama yapmak istenilen bir şey değildir. Limanlar statik depolamadan değil indirme ve bindirme operasyonlarından para kazanmaktadır. Bu nedenle depo içinde veya sundurma alanlarında malzeme bekletmeyi sevmezler, fiyatları yüksektir. İkinci alternatif de lojistik köyler ve merkezlerdir.

Lojistik köylerde demiryolu bağlantısı vardır ve demiryolu terminaline bitişik proje yükü depolama alanları hazırlanmaktadır. Bu alanlara karayolu ile gelen malzemeler demiryolu ile sevk edilebilmekte veya demiryolu ile gelenler de karayolu ile sevk edilebilmektedir. Bu alana yakın lojistik köy depolar da kapalı alan olarak proje yüklerinin depolanmasında kullanılabilmektedir.

Projesinde görev aldığımız Samsun Lojistik Merkezi bu bazda projelendirilmiş ve proje yüklerin beklemektedir. Kısa zaman içinde demiryolu bağlantısının yapılmasını takiben denizyolu ile gelecek demiryolu ile gidecek veya tersi operasyonları kolayca yapacak altyapı ve ekipman hazır olacaktır. Lojistik Merkez doğal yapısı ile bu taşıma şekillerine her an karayolunu da ekleyecek alt yapıya ve kapasiteye sahiptir.

Diyarbakır’da inşa edilecek olan Diyarbakır Lojistik Köyü’nde de aynı bazda bir yerleşim projesi hazırlanmıştır. 150 dönüme yakın bir terminal, konteyner ve proje depolama alanı sözkonusudur. Vagonlardan doğrudan indirme ve vagonlara, kara taşıma araçlarına yükleme yapılacak altyapıya sahip olacaktır. Güneydoğu Anadolu’da yeni yatırımlarda, Irak ve Suriye sorunlarının bitiminde bu ülkelerin altyapılarının ve yıkılan tesislerin yeniden yapılması durumunda, Diyarbakır Lojistik Köyü proje taşımasında bir bağlantı noktası olarak hizmet verecektir. Mersin ve İskenderun Limanları’na gelecek olan her türlü proje malzemesi Diyarbakır Lojistik Köyü’nde depolanabilecektir.