Fransız otomobil devi Renault’un Türkiye’deki en başarılı modellerinden Megan HB, yenilenen tasarımıyla C segmentinde rekabette ben de varım mesajı veriyor. Aracın sahip olduğu 1.6 litrelik atmosferik motoru ve CVT şanzımanının birleşimi ile farklılaşmayı başaran Megan HB bulunduğu segmentte oldukça iddialı. Test konuğumuz Renault Megane HB GT Line 1.6 16v CVT Otomatik 115 bg’yi her yönüyle değerlendirmeye alıyoruz.

TASARIM
Makyajlanan Megan HB araçta kalitenin artmasını sağlamış. Megan,e daha kaliteli bir görünüm sunuyor. Farlar, jantlar ve GT-line donanıma özel ekstra parçalar göze hoş geliyor. Bi-xenon farlar ve led gündüz farları çok modern duruyor, ayrıca krom ayna ve tampon ekleri sportiflik öğeleri. Ön kısımda büyütülen panjur ve değişen tampon tasarımı ile daha iddialı bir görünüm sağlıyor. İç mekana geldiğimizde ise Fransız kültürünün dolu donanımını şık tasarım öğeleri ile birleşmiş görüyoruz. Direksiyon tasarımını ve ekranın konumunu da dikkat çekiyor.
Koltuklar konforlu bir sürüş sunuyor ve vücudunuz güzel bir şekilde kavrıyorlar. Ses sistemi C sınıfı bir otomobil için gayet tatminkar. Görüş açıları rahat, kabin içine alınan yol sesi ve rüzgar sesi ise gayet az, motor sesi ise CVT şanzımanın yüksek devir çevirmesinden dolayı genellikle bizimle beraber. Alışkın olduğumuz kadran yapısı çok rahat kullanımlı ve geceleri aydınlatması çok hoş geliyor.


KONFOR
Megane GT-line sınıfındaki en başarılı yol tutan otomobillerden biri. 17” jantlara ve spor karakterli süspansiyonlara rağmen tatminkar konfor sunan otomobil yoldaki engebeleri absorbe etmekte başarılı ve konforlu bir sürüş sunuyor. Virajlara sert girdiğiniz zaman bile otomobil yola tutunmakta, biraz kaymaya başladığınız zaman ESP görevini yerine getirerek otomobili hizaya sokuyor. Ortalamanın üstündeki sertlikteki süspansiyonalar ise GT-line karakterini güzel yansıtıyor. Otoyol kullanımlarında ise gayet istikrarlı bir tutunma mevcut. 

PERFORMANS
CVT şanzımanın konforu da yine dikkat çeken özellikler arasında yer alıyor. Otomobile bindiğiniz andan itibaren ayağınızı gaz pedalınıza koyuyorsunuz ve sıfır sarsıntı ile yolculuğunuza başlıyorsunuz. Şanzıman gerçekten çok konforlu, sessiz ve performanslı. Çok büyük güçler vadetmeyen 1.6 litrelik 115 beygir güç ve 156 nm torkluk motor ile çok uyumlu. Ve yeri geldiği zaman daha kuvvetli bir otomobil kullanıldığınızı hissettiriyor. Şehir içinde uzun süre yolculuk yapacak olan kullanıcılar için tercih sebebi.
Motor sessiz ve istikrarlı bir şekilde çalışıyor ve şehir içinde 8 litre civarında tüketim sunuyor. Günümüzdeki otomobiller için uygun bir tüketim değeri. Değişken oranlı CVT şanzımanı istediğiniz an manuel olarak da kullanmak mümkün. Tam 6 adet vites yaratılmış durumda ve güzel bir hissiyat sunuyor. Genel olarak değerlendirildiğinde Megan HB, 1.6 litrelik benzinli motoru, CVT şanzımanı, 115 bg ürettiği güç ve sürüş konforu ile beklentileri karşılamayı başarıyor.


Teknik Özellikler
Motor özellikleri: 1598 litre 4 silindir/16V
Maks. çıkış/bg/devir: 6000 dev/dak’da 115 bg
Maks. tork/devir: 4000 dev/dak’da 156 Nm
Son hız: 190 km
Hızlanma 0-100 km/sa: 11,9 sn
Yakıt tüketimi (şehir içi) 8,6 lt/100 km
Yakıt tüketimi (şehir dışı) 5,1 lt/100 km
Yakıt tüketimi (kombine) 6,4 lt/100 km
CO2 emisyonu: 149 gr/km