CENEVRE Otomobil Fuarı’nda lanse edilen yeni Clio, ilk kez üretileceği Türkiye’nin en büyük otomobil ve motor üreticisi Oyak Renault Otomobil Fabrikaları’nda Genel Müdür Antoine Aoun’un katılımıyla gerçekleşen törenle eşzamanlı olarak tanıtıldı.

Renault Grubu’nun yeni nesil araçları için benimsemiş olduğu “otonom, mobil ve bağlantılı” otomobil konseptlerinden yola çıkılarak tasarlanan yeni Clio için toplamda 306 milyon avro yatırım yapıldı. Bu tutarın 181 milyon avrosu yeni Clio’nun ilk kez üretileceği Oyak Renault Otomobil Fabrikaları’na yapılırken 125 milyon avrosu ise yeni iş olanakları sağlanarak Türkiye’deki 70’den fazla tedarikçiye yapıldı. Yeni Clio’nun üretimiyle birlikte 350 kişilik istihdam yaratılırken, geçtiğimiz yıl bu kapsamda yeni nesil otomobillerin üretimi için Oyak Renault’da sac parça üretim kapasitesini 2 katına çıkartacak yüksek hızlı yeni pres hattı devreye alındı. Yeni nesil araçlarda kullanılacak motorların imalatı için de bu yatırımlara ek olarak ayrıca 100 milyon euro yüksek basınçlı alüminyum enjeksiyon tesisi yatırımı gerçekleşti.

Bursa’da üretilip, dünyaya ihraç edilecek

Benzinli ve dizel motor seçenekleri ile kısa bir zaman içinde dünyada ilk kez Oyak Renault’da seri üretimi başlayacak olan yeni Clio’nun tanıtım töreninde konuşan Oyak Renault Genel Müdürü Antoine Aoun, “Bugün burada tüm dünya kamuoyunun merakla beklediği yeni Clio’yu sizlere tanıtmaktan gurur duyuyoruz. Yeni Clio’nun seri üretimine en kısa süre içinde Renault Grubu’nun en verimli fabrikalarından biri olan Oyak Renault’da başlıyoruz. 300 milyon Avrodan fazla yatırım yaptığımız yeni Clio’nun üretiminde görev almak üzere yaklaşık 350 kişiye istihdam sağladık. Oyak Renault olarak, bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de Renault’nun yeni otomobil projelerinin Türkiye’de üretilmesini sağlamak ve bu sayede Türkiye’nin sanayisine, ihracatına ve istihdamına daha fazla katkıda bulunma hedefiyle tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Clio’nun, segmentinde lider ve Avrupa'nın en çok satan ikinci otomobili olarak Oyak Renault için çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Aoun, sözlerine şöyle devam etti: “Yeni Clio ise segmentinde en üst düzey teknolojik özelliklerle gelmiş geçmiş en iyi Clio olarak tasarlandı. Modernliği ve zarafeti ile bir önceki nesillerin DNA’sını taşıyan yeni Clio, hem konfor hem de sürüş kolaylığı sağlayan yepyeni teknolojileri içinde barından benzersiz bir otomobil olarak ortaya çıktı. Yeni Clio’nun geliştirilmesinde mühendislik, satın alma, kalite, finans, üretim ve lojistik bölümlerinde görevli çok sayıda çalışanımız, projenin ürün geliştirme ve devreye alma sürecinde Fransa’da ve fabrikamızda farklı görevler aldılar. Teknik özellikleri bakımından oldukça üstün bir araç olan yeni Clio’nun yerlilik oranı yaklaşık yüzde 55- 60 aralığında. Bu oranı artırmak için Oyak Renault olarak Türk mühendisliğinin gücünü ortaya koyup var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”

En üst düzey teknolojiler yeni Clio’da

1990 yılından bugüne tüm dünyada 15 milyon adetlik satış rakamı ile dünyada en fazla satılan Renault markalı araç olan ikonik model Clio’nun yeni versiyonu, bugünün ihtiyaçlarını karşılayan ve kendi segmentinde ilk olan pek çok üst düzey teknolojiyle birlikte geliyor.“Evrim ve Devrim” çifte ilkesi esas alınarak tasarlanan yeni Clio, bir önceki neslin ana hatlarını taşıyan daha şık ve dinamik bir dış tasarıma sahip olurken, geniş alan yaratmak için daha kompakt hale getirilen şık iç tasarımında ise segmentinde ilk niteliğinde araç içi teknolojilerle öne çıkıyor.

Otonom sürüşe öncülük edecek

Özellikle şehir içinde son derece pratik elektrikli park freni gibi benzersiz birçok özelliği barındıran yeni Clio, daha fazla teknoloji barından araç içi uygulamalar, internet bağlantılı yeni multimedya sistemi, sürüş deneyimini kişiselleştirme imkanı sunan özelliklerle geliyor. En yeni standartlara uygun ileri teknolojilerle üretilen motorları sayesinde segmentindeki en düşük yakıt tüketimi ve emisyona sahip olan yeni Clio, inovatif sürüş destek sistemleri ile de otonom sürüşe öncülük etmeye hazırlanıyor.

OYAK RENAULT OTOMOBİL FABRİKALARI

Bursa Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, yıllık 378 bin otomobil ve 920 bin motor üretim hacmi ile Renault’nun en yüksek kapasitesine sahip tesislerinden biridir. Oyak Renault, Clio IV, Clio Sport Tourer ve Yeni Megane Sedan modellerini, ayrıca bu modellerde kullanılan motor ve mekanik aksamı üretip ihraç etmektedir.

Bursa’da 582,483 m2 üzerinde kurulu üretim tesislerinde, Karoseri-Montaj ve Mekanik-Şasi Fabrikaları, Arge Merkezi ve Uluslararası Lojistik Merkezi bulunmaktadır. 1969 yılında Bursa’da kurulan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, 2018 yılı sonu itibariyle 7 binin üzerinde kişiye istihdam sağlamaktadır.

Oyak Renault, Kalite Güvence Sistemi’ni 1996 yılında ISO 9001 belgesiyle onaylatan ilk Türk otomobil üreticisi olmuştur. Eylül 1999’da “sıfır hata” ile ISO 14001 belgesini alan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, Renault Grubu çevre politikası çerçevesinde faaliyetlerini sürdürmektedir.