Nissan, crossover pazarının ortaya çıkmasında ön ayak olan modeli Qashqai ile elde ettiği başarılarına yenisini ekliyor. SUV pazarında liderlikten inmeyen araç, yeni nesliyle çıtayı bir hayli yükseldi. Malzeme kalitesi ve donanımlarıyla Premium markalara yaklaşan otomobil, fiyat bakımından da sınıfının zirvesini zorluyor. Önceki nesilde de görev yapan 1.5 litrelik dCi ünite büyük bir başarıya ulaşmış ve ekonomik tüketimiyle de tüm dikkatleri üstüne çekiyor.


Tasarım & İç mekan
Yeni Qashqai’nin tasarım yönü daha yenilikçi ve premium bir görünüme kavuşmuş. Aerodinamik özellikleri ön planda olan Qashqai’nin 0.32’lik sürtünme katsayısı öne çıkıyor. Qashqai’de ilk kez kullanılan Aktif Aerodinamik Kontrol Sistemi sayesinde ihtiyaç halinde radyatöre gelen hava akımını kapatarak Qashqai’nin aerodinamik etkinliğini maksimize ediyor. Hız saatte 30 kilometrenin üstüne çıktığında Aktif Aerodinamik Kontrol Sistemi otomatik olarak kapanıyor ve ancak sensörler motorun soğuması gerektiğini algıladığında açılıyor.
Qashqai’nin boyutlarına baktığımızda; bir önceki modele göre 20 mm daha geniş, 47 mm daha uzun ve 15mm daha alçak olarak karşımıza çıkıyor. Yüksekliği 15 mm azalmasına rağmen, ön ve arka baş mesafesi 10 mm artırılmış ve bu iç mekânda fark edilir bir şekilde hissediliyor. Ayrıca Qashqai’nin içine bindiğiniz anda kalite anlamında sınıf atladığını söylemek mümkün, bu çok aşikâr. Hem iç mekândaki malzeme kalitesi hem de tasarım dili bunu çok iyi yansıtıyor. Aynı zamanda bu büyüme iç hacme de yansımış ve kabindeki ferahlık direksiyona oturduğunuz anda fark ediliyor.

Sürüş özellikleri
Yeni Nissan Qashqai’nin altyapısı eski platformun geliştirilmiş hali olarak karşımıza çıkıyor. Nissan’ın Renault ile ortak olarak kullandığı CFM adındaki bu platform, Avrupa’da revize edilmiş ve geçmişe göre otomobili daha konforlu hale getirmiş. Bunda şüphesiz yenilenen çift pistonlu amortisörlerin de payı büyük. Bu amortisörler özellikle bozuk zeminlerde darbeyi sönümleme adına oldukça başarılı ve kabindeki sarsıntıyı optimum düzeye indiriyor. Direksiyon da yeni Qashqai’yi de değişen sürüş özelliklerinin başında geliyor. Birçok markanın yer verdiği elektronik destekli direksiyon burada da karşımıza çıkıyor. Fakat direksiyonun tepkisi, sürüş hissine kattığı anlam eskiye oranla daha yapay.


Motor & Yakıt tüketimi
Araçta kullanılan 1.5 litrelik dizel ünite, 110 beygir güç ve tam 260 nm tork üretiyor. 1365 kilogramlık otomobili hareket ettirmede zorlanmayan ünite, bize manuel şanzımanla konuk oldu. 6 ileri manuel şanzımanın oranları iyi ve özellikle yakıt tüketimine faydası büyük. Hızlanmalardaki motor gürültüsünü iyi izole etmeyi başaran marka, yüksek hızlarda dikiz aynalarından rüzgar sesi alıyor. Araç 0’dan 100 kilometre hıza 11,9 saniyede ulaşıyor. Saatte 182 kilometrelik son sürat de yeterli seviyede. Kullanım sırasında çok hızlı hissettirmeyen otomobil, yüksek tork sayesinde fark ettirmeden yüksek hızlara ulaşabiliyor. Tatlı sert süspansiyon sistemi, hem aracın virajlarda yatmasını engelliyor hem de konfora destek veriyor. Aracın yol tutuş özellikleri sınıfının en iyisi olmasa da oldukça başarılı demek mümkün. Güçlü dizel motor, performansı kadar tüketimiyle de iddialı. Fabrika verilerine göre ortalama tüketim 3.8 litre. Test sürecinde aracımızın yakıt performansı 5 litre civarında kaldı.


Başlangıç fiyatı 75 bin 200 TL
Nissan, yeni Qashqai’yi baz modeli 75 bin 200 liradan başlıyor. Dizel versiyon içinse en az 86 bin 200 lira ödemek gerekiyor. X-Tronic şanzıman seçeneği ise 100 bin 300 lira. Test konuğumuz olan Nissan Qashqai 1.5 dCi Platinum Premium Pack ise 123 bin liralık bir etikete sahip. Platinum’da şerit takip sistemi, aktif sürüş kontrolü, otomatik çarpışla önleyici, otomatik far asistanı gibi premium donanımlar standart.