Toyota’nın B sınıfındaki yer alan ve otomobil kullanıcıları tarafından en çok tercih edilen modellerinden biri olan Yaris’in hibrit modeli çevreci bir otomobil olmanın ötesinde sahip olduğu donanımıyla bulunduğu segmentteki rakiplerinden bir adım önde olmayı hedefliyor.

Yaris Hybrid’de ön tasarımında LED’li gündüz farları, incelen ön panjur ve büyük hava girişi ile büyük marka logosu tasarımda ilk etapta dikkat çekiyor. Toyota’nın ön tasarım anlayışında sis farlarının çevresi kromla destekleniyor. Bu detaylar otomobilin agresif ve dinamik görünümünü öne çıkartıyor. Yan tarafta 15 inçlik çift renkli jantların göbeklerinde mavi renkli halkalar içerisinde marka logosu ve çamurluklar üzerinde yerleştirilen Hybrid logoları yer alırken, aracın arka bölümünde ise daha şeffaf bir görünüme kavuşmuş ve LED’lerle desteklenmiş stop grubu, bagaj kapağı üzerine konumlandırılan büyük spoyler ve tamponun alt bölümünde yer alan siyah renkli koruma dikkat çekiyor. 3950 mm uzunluk, boya, 1695 mm genişlik ve 1520 mm yükseklik değerlerine sahip Yaris Hybrid’in bagaj hacmi ise 286 litre.
İÇ MEKAN 
Aracın iç mekanı, bir üst sınıfta yer alan otomobillerle rekabet edebilecek işlevsel özelliklere sahip. Boyutlarına rağmen içeride yeterli düzeyde eşya gözü ve bardaklıklar mevcut. Ön konsolda yer alan 7 inçlik renkli ve dokunmatik özellikli Toyota Touch 2 ekranı, iç mekandaki birçok özelliğe kumanda olanağı sunuyor. Geri görüş kamerası olarak da görev yapan ekrandan hem benzinli motor hem de hibrit sistemin çalışma ve şarj durumuna takip etmek de mümkün. Yaris, ön ve arkada sınıf standartlarında bir alan sunuyor.

PERFORMANS VE SÜRÜŞ
Yaris Hybrid’de görev yapan 1.5 lt VVT-i benzinli motora 45 kW gücündeki elektrikli motor eşlik ediyor. Benzinli motor 4800 d/d’da 75 Hp güç üretirken, 3600 - 4400 d/d arasında ise 111 Nm tork değeri sunuyor. Elektrik motorunda desteği ile 1.5 litrelik benzinli motor toplamda 100 Hp güce sahip oluyor. Bu değerler ile Yaris hibrit 0-100 Km/s hızlanmasını 12 saniyede tamamlarken maksimum 165 Km/s’lik bir hız değerine sahip. Fabrika verilerine göre ortalama yakıt tüketimi 3.3 lt/100 km olan test aracımızla 5 litrelik yakıt tüketimi elde ettik. Yakıt tüketimi avantajının yanında vurgulamamız gereken bir diğer önemli konu da karbondioksit salımı. Benzinli Yaris’te 119 g/km olan karbondioksit salımı Yaris Hybrid’de 82 g/km. Yaris’te ‘Eco’ ve ‘EV’ adında 2 farklı sürüş modu bulunuyor. Mod seçimi vitesin arkasındaki tuşlarla yapılabiliyor. Araç yeterli enerji varsa ilk çalıştırmada elektrikli motor devreye giriyor ve oldukça sessiz çalışıyor. Vites ‘D’ konumuna alındığında otomobil harekete geçtiğinde motorun çalıştığını anlıyorsunuz. 50 Km/s hıza kadar gaz tepkilerini de sakin tutarak saf elektrik enerjisi ile yol almak mümkün. Bunu gösterge tablosunda yanan ‘EV’ işareti ile anlamak mümkün. Pillerdeki enerji bittiğinde ya da daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulduğunda benzinli motor devreye giriyor. Yaris Hybrid’de elektrikli motora güç veren piller sürüş sırasında, frene basma, rampa inme gibi koşullar söz konusu olduğunda kendi kendine şarj oluyor. Manuel kullanım modu olmayan otomatik şanzımanda vites ‘B’ konumuna getirilerek motor kompresyonundan yararlanmak da mümkün. Bu da düşük yakıt tüketimi ve karbondioksit salımı anlamına geliyor.
Yaris Hybrid, boyutları ve 4.8 metrelik dönüş çapı ile özellikle şehir içinde, dar sokaklarda ve sınırlı park alanlarında pratik kullanım olanağı sunuyor.

Teknik veriler
Motor Hacmi: 1467 cc 
Silindir Adedi: 4 
Maksimum Güç: 75 Hp 4800 d/d 
Maksimum Tork: 111 Nm 3600-4400 d/d 

Yakıt Tüketimi (Fabrika verileri)
Şehir İçi: 3.3 lt
Şehir Dışı: 3.6 lt
Karma: 3.3 lt
Boyutlar (u/g/y) : 3950/1695/1520 mm
Boş Ağırlık: 1060 kg
Bagaj Hacmi: 286 lt