Bu ayki test konuğumuz Renault Kadjar 1.5 dci 110 hp. Tüm dünyada olduğu gibi son yıllarda ülkemizde de ulaştığı satış rakamları ile tercih sebebi haline gelen C sınıfında rekabet de gün geçtikte yoğunlaşıyor. Burada varlığını sürdürmek ve daha iddialı konuma gelmek isteyen markalar  ya yeni model çıkarıyor ya da mevcut modellerinin özelliklerini artırma yolunu seçiyor. Nissan Qashqai ile başlayan kompakt crossover araçlar, yüksek, heybetli görünümleri ve sundukları pratik kullanım olanakları ile bu segmentte pazarın büyümesini sağladı. Test konuğumuz Renault Kadjar,  bir benzinli ve iki dizel motor seçeneği, düz ve EDC şanzımanla iki donanım seviyesi ile satılıyor.
Tasarım
Renault'un İspanya'daki  Palencia Fabrikası'nda markanın CMF C/D platformu üzerinde üretilen Kadjar, genel anlamda güçlü bir tasarıma sahip.  Markanın özgün tasarım dilini ve karakterini fazlasıyla yansıtan Kadjar, LED gündüz farlarına sahip ince far yapısı, iki far arasında yer alan radyatör ızgarası ve oldukça büyük marka logosu ile agresif bir ön tasarıma sahip. Otomobil yan profilden de tavan rayları ve kabarık çamurluklar sayesinde kaslı bir yapıya sahip. Arka tasarımı incelediğimizde, ön far grubu gibi stop far grubunun da ince tasarlandığını görüyoruz. Sinyal ve geri lambaları stopların ortasına yerleştirilmiş.  Arka çamurluklardaki yüksek omuz çizgisi aracın oldukça kaslı ve sağlam görünmesini sağlıyor.  Tüm gövde gibi arka tamponların da altında siyah plastik kaplama bulunuyor. Test aracımızdaki gibi Icon donanımda sunulan 19 inçlik jantlar aracın sportif yönünü vurguluyor. 4449 mm uzunluğa, 1836 mm genişliğe, 1613 mm yüksekliğe sahip Renault Kadjar'ın bagaj hacmi ise 470 litre.

İç Mekan
Kadjar'ın iç mekanına baktığımızda 3 kollu sportif direksiyon, rahat ve vücudu saran koltuklar, kolay ayarlanabilen sürüş pozisyonu ilk dikkat çeken özellikler.  Kadjar'ın orta konsolunun en üstünde havalandırma kumandaları altında da 7 inçlik dokunmatik ekran yer alıyor. Ekran R-Link sisteminin ikinci jenerasyonuna sahip ve kişiselleştirilebiliyor.  Daha altta da klima kumandaları yer alıyor.  Dijital gösterge tablosunda  da 7 inçlik TFT bir ekran bulunuyor. Aracın için genel olarak ferah. Arkada seyahat eden yolcular için de yeterli alan var. Cam tavan ferahlık hissini arttırıyor. Malzeme kalitesi  iyi düzeyde.

Performans ve sürüş izlenimi
Test aracımızın kaputunun altında görev yapan Renault'un 1.5 litrelik turbo dizel motor 4000 d/d'de 110 hp güç, 1750 d/d'de ise 260 Nm tork üretiyor. 6 kademeli manuel bir şanzımanla kombine edilen otomobil fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanmasını 11.9 saniyede gerçekleştiriyor.  Aynı motorla EDC çift kavramalı otomatikleştirilmiş şanzıman da satın alınabiliyor. Alt devirlerden itibaren canlı bir karaktere sahip olan motor fabrika verilerine göre 100 km'de ortalama 3.9 litre yakıt tüketiyor. İstanbul'un yoğun trafiğinde geçen testimizde ortalama tüketimimiz 5.5 litre oldu

Teknik Özellik

Motor: 1.5 dCi 
Motor Hacmi: 1461 cc
Silindir Adedi:  4            
Maksimum Güç: 110 hp 4000 d/d              
Maksimum Tork:  260 Nm 1750 d/d            
Performans                       
0-100 km/s Hızlanma  11.9 s
Maksimum Hız:  182 km/s
Frenler (ön/arka): Hava Kanallı Disk/Disk                           
Yakıt Tüketimi                   
Şehir İçi: 4.2 lt
Şehir Dışı:  3.8 lt
Karma: 3.9 lt
Test: 5,6 lt
Boyutlar (u/g/y):  4449/1836/1613 mm
Bagaj Hacmi: 472 lt
Boş Ağırlık: 1468