Düşük ağırlık merkezi ve sert süspansiyonuyla akla ilk gelen marka olan MINI'nin yenilenen Cooper modelinin tutumlu üyesi Cooper D, test köşemize konuk oluyor.  Yola çıktığı 1959 yılından beri kendine has çizgisini ve tasarım anlayışını koruyan MINI, yeni versiyonunda dizel otomatik kombinasyonu ile ürün yelpazesini genişletmeye devam ediyor.

Tasarım
MINI Cooper, daha büyük ızgara ve aydınlatma grubuna sahip modeli ile daha oval hatlara sahip. Kendi tarzını belirleyen MINI boyutlarında da büyüme yaşıyor, artık eskisi kadar ufak olmayan MINI Cooper boyutlardaki büyüme miktarını ne yazık ki iç mekana çok yaşatamamış. Ön kısım da konforlu bir sürüş gerçekleştirirken arka kısımda ancak ufak boyutlarda ki yolcular seyahat edebilirler. Arka koltukları zor durumlar için yapılmış olarak nitelendirebiliriz.

İç mekan
Cam tavan opsiyonu iç mekan için çok büyük bir ayrıntı. Büyük bir ferahlık sağlıyor. Klasikleşen konsolun ortasında bulunan kadran artık direksiyonun arkasında bulunuyor ve orta kısımda sadece multimedya ekranı yer alıyor. Ergonomi ve tasarım açısından daha iyi bir uygulama olmuş. Klasik şalter tasarımı ise halen devam etmekte hatta kırmızı renkli start-stop şalteri eklenerek daha orijinal bir tasarım yakalanmış.
Multimedya ekranında tasarlanan gülen yüz tasarımı çok hoş bir detay. Tabii bir üst versiyon multimedya opsiyonunu almak daha güzel bir seçenek. Direksiyonda ki tuşların kullanımı pratik ve tasarımı güzel. Özellikle belirtmek istiyorum kullanılan malzeme kalitesi gerçekten ileri seviyede artık ve çok tok bir iç mekan mevcut.

Motor

Yenilenen MINI Cooper en büyük yeniliği 1.5 litrelik 3 silindirli dizel ve benzinli motorlar ile yapıyor. Test aracımız, 116 beygir gücünde 270 nm tork üreten dizel 3 silindirli MINI Twin Power Turbo motora sahip.
3 silindirli ve dizel olmasına rağmen gayet sessiz çalışan motor bu özelliği ile şaşırtıyor, her devri torklu ve atak olan motorun ivmelenme isteği oldukça iyi. 6 kademeli otomatik şanzıman ile uyumu ise gayet başarılı, vites geçişleri sarsıntısız ve performans istediğiniz zamanda gayet devirli. Yalnız motorun 3 silindirli olduğu için otoban sürüşlerinde özellikle düşük yakıt seviyesi yakalamak zor olabiliyor. Şehir içi trafiğini de buna eklediğimiz zaman 5 litre civarında bir tüketim değeri elde ettik.

Performans & Konfor
Yol tutuş, frenler, hissiyat konusunda ise MINI Cooper go-kart iddiasından vazgeçmiyor ve bunu da gayet güzel ispatlıyor. Otomobil otoyol sürüşlerinde gayet stabil seyrederken, viraj kullanımında siz nereye isterseniz o yöne gayet sağlam adımlarla dönebilirken, dar şehir içi yollarında da kıvrak bir sürüş imkanı tanıyor. Ayrıca fren pedalına ayağınızı uzattığınız anda içini güvenle dolduran sağlamlıkta frenlere sahip. Bu kadar tok bir motor, hızlı şanzıman ve go-kart edasında yol tutuşa sahip otomobil yeterli miktarda konforu da sunuyor.