Pikap sınıfı günden güne büyüyor ve giderek de binek modellere hem görünüm hem de donanım olarak benziyor. Öyle ki bazı pikaplar SUV modellere bile alternatif oldu diyebiliriz. Satış fiyatları hesaplanırken ÖTV oranının yüzde 4 olarak alınması, fiyatların benzer donanımdaki D segmenti sedan modeller veya C segmenti premium hatchback modellerseviyesinde olmasını sağlıyor. Bu da pikapları daha popüler hale getiriyor. Karşılaştırmamızda yer alan modellerden Toyota Hilux ve Mitsubishi L200 yakın zamanda yenilenmiş ve ülkemizde satılmaya başlanmıştı. VW Amarok ise 2010 yılından beri ufak eklemelerle bu güne kadar başarılı bir şekilde geldi ve yakın bir zamanda makyajlanmasını bekliyoruz. Bu sınıfın diğer oyuncularından Isuzu Dmax ve Ford Ranger makyajlandı ancak henüz ülkemizde bu halleri ile gelmedi. Bu nedenle bu iki model yeni görünüm ve motorları ile ülkemize gelince yeni bir karşılaştırma yapacağız. Bu yıl içerisinde de Nissan Navara ile aynı platforma sahip olacak olan Renault Alaskan ve Mercedes Pikap'ın görücüye çıkması bekleniyor. Karşılaştırmamızda 4 modelin en üst motor ve donanım seçeneklerini seçtik. Ayrıca hem 4x4 hem de otomatik şanzıman seçeneği ile tercih ettik ki bu modellerin fiyat olarak en fazla hangi noktalara çıkabileceğini ve hangi binek araçlara alternatif olabileceğini görmek istedik.

Fiyat karşılaştırması
4 modelin de fiyatları incelendiği zaman Mitsubishi L200 modelinin en ucuz model olduğu görülebilir. En pahalı model ise VW Amarok Exclusive. Nissan Navara'nın 3200TL indirime sahip kampanyalı fiyatı, lüks modellerde rastlanabilecek donanım paketi ve dörtlü arasındaki en güçlü motora sahip olması sayesinde 4 model arasındaki en uygun seçenek diyebiliriz. Karşılaştırmamızda dikkate aldığımız modellerin en üst donanım seçenekleri içerisinde Nissan Navara ve Mitsubishi rakiplerinden daha fazla lüks donanım sunuyor. Elektrikli ayarlı deri kaplamalı koltuklar ve navigasyon sistemi gibi önemli lüks donanımlar bu iki modelin en üst donanım seçeneklerinde standart. Ayrıca Navara'da L200 modeline göre ekstradan çevre görüş ve geri görüş sistemi de yer alıyor. Genel anlamda en donanımlı model rahatlıkla Nissan Navara diyebiliriz. 
Diğer taraftan en düşük motor hacmine sahip olan Amarok, L200 ve Navara'ya göre senelik 1386TL Toyota'ya göre ise senelik 3025TL vergi avantajına sahip. VW Amarok bu avantajı sayesinde Hilux modeline karşı 1 yılda, L200 ve Navara'ya göre ise 5-6 yılda satış fiyatı farkını amorti edebiliyor. Bu nedenle alınacak aracın kullanım süresi de dikkate alınarak fiyat hesaplaması yapmanın daha doğru olduğunu düşünüyoruz.

Anahtar teslim liste fiyatları
* Mitsubishi L200 4x4 Blizzard 5 ileri otomatik  - 115,434 TL
* Nissan Navara 4x4 Platinum   7 ileri otomatik - 121.990 TL
* Toyota Hilux 4x4 Hi-Cruiser   6 ileri otomatik  - 119,900 TL
* VW Amarok 4x4 Exclusive     8 ileri otomatik  - 116.080 TL

Motorlu Taşıtlar Vergisi (1 sene karşılığı bedel)
* Mitsubishi L200 4x4 Blizzard 2.4lt  - 4.158TL
* Nissan Navara 4x4 Platinum   2.3lt  - 4.158TL
* Toyota Hilux 4x4 Hi-Cruiser   2.8lt  - 5.797TL
* VW Amarok 4x4 Exclusive     2.0lt  - 2.772TL



Boyut Karşılaştırması

Uzunluk olarak en kısa araç VW Amarok olsa da yüksekliği ve özellikle de genişliği diğer modellerin oldukça üstünde bir ölçüye sahip. Genişlik olarak en yakında bulunan rakibi Toyota Hilux'den 10cm daha geniş olan Amarok ayrıca bu modelde 2cm daha yüksek. Özellikle genişliğinin oldukça fazla olması karşılaştırmada en heybetli görünüme sahip modelin Amarok olmasını sağlıyor. Bunda en üst donanım olan Exclusive'de sunulan 19 inch çapında jantların da etkisi bulunuyor. Nissan Navara ise Hilux ile beraber karşılaştırmanın en uzun aracı ve genişliği de yine Hilux'e oldukça yakın. Mitsubishi ise dört araç içerisinde genel olarak bakıldığı zaman diğerlerinden daha küçük boyutlara sahip. Öyle ki genişliği Amarok'dan 14cm daha dar. Bu da yaklaşık olarak kendi ölçüsü üzerinden Amarok'dan yaklaşık %10 daha dar olduğu anlamına geliyor ki aynı sınıfta bulunan iki araç için oldukça büyük bir fark olarak nitelendirilebilir. 


 
Ağırlıkları ise markalar farklı şekillerde verebiliyorlar ve yanılma payımız olabiliyor. Sürücülü/sürücüsüz veya tüm sıvıların araçta dolu olup olmaması gibi farklı kriterler mevcut ancak kataloglarda verilen rakamlara göre konuşacak olursak Hilux modeli oldukça ağır bir kasaya sahip. Amarok ise en hafif kasaya sahip gibi görünüyor. 
 
Teknik Karşılaştırma
4 model de 4 silindirli turbo-dizel ünitelere sahip ancak hacimleri farklı. En düşük hacim Amarok'da en yüksek hacim ise Hilux'de bulunuyor. Amarok ve Navara motorlarında ikişer adet turbo bulunurken L200 değişken geometrili tek turboyu, Hilux de tek normal bir turboyu tercih etmiş. Görüldüğü gibi daha düşük hacime sahip olan modeller motorlarına 1 turbo daha ekleyerek takviye etmişler. Güçleri ve tork değerleri birbirlerine oldukça yakın olan modellerden en yüksek güce ve torka sahip olan model Nissan Navara olarak öne çıkıyor. Tüketim ve performans değerleri de dikkate alınırsa en kuvvetli motora sahip olan Navara yine öne çıkıyor ve hem daha yüksek performans hem de daha düşük yakıt tüketimi sunabiliyor. Tablodan gördüğümüz kadarıyla içlerinde en verimli motora sahip olan model böylece Nissan Navara oluyor.


 



Sonuç
Nissan Navara sunduğu daha yüksek donanım ve performans karşılığında rakiplerinden sadece Mitsubishi L200'den az bir miktar daha pahalıya satılıyor. Ancak hem donanım seviyesi rakiplerinden daha yüksek hem de kullanılan motorun performansı ve yakıt tüketimi daha düşük. Karşılaştırmanın en heybetli görünümüne sahip modeli VW Amarok ise artık yaşlanma belirtileri gösteriyor ve hem motorunun hem de donanımlarının iyileştirilmesi gerekiyor. Önümüzdeki aylarda makyajlı VW Amarok, otomobil severlerin beğenisine sunulacak.

Performans ve tüketim değerler tamamen markaların belli standartlara göre kendi bünyelerinde yaptıkları testlere göre belirleniyor ve günlük kullanımlarda farklılık gösterebiliyor. Teorik verilerin pratikte farklı çıkabileceğini belirtmekte fayda görüyoruz. Bu nedenle bir modeli satın almadan önce mutlaka test etmenizi ve yol bilgisayarı vasıtasıyla tüketimi hesaplamanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca her modelin farklı hisler yaratacağını rahatlıkla söyleyebilir. Bu nedenle kişisel zevklerin, tercihlerin ve bütçenin seçim yaparken araçlara öncelik sağlayacağını düşünüyoruz. Biz sadece kağıt üzerindeki verileri yorumlayarak analiz gerçekleştiriyoruz. Bundan sonrası ise zevklere ve renklere kalıyor.