Haziran ayı Türkiye, Avrupa Birliği, Ortadoğu ve dünya gündemi açısından oldukça sıcak geçecek gibi. Türkiye sivil cumhurbaşkanının halk tarafından seçileceği yeni bir süreç yaşıyor. Cumhurbaşkanlığına aday olacak isimler için 29 Haziran’da adaylık başvuruları başlayacak ve 3 Temmuz günü sona erecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 10 Ağustos, ikinci turu ise 24 Ağustos 2014’te yapılacak… Bugüne kadar tüm cumhurbaşkanları TBMM tarafından ya da darbe yönetimi tarafından belirlendi. İlk defa Türkiye de halk kendi sivil cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidecek. Avrupa Birliği’nin haziran takviminde ise Türkiye var. Türkiye ile AB ilişkilerinde yeni başlıkların açılıp açılmayacağı bu ay belli olacak. Bu konu AB Parlamentosu toplantılarında netlik kazanacak. 22- 25 Mayıs tarihlerinde yapılan Avrupa Birliği Parlamento seçimleriyle. 751 sandalyeli Avrupa Birliği Parlamentosu’nda yeni temsilciler iş başı yapacak. Yeni temsilcilerin Türkiye’ye bakışları şu anda net değil. Türk dostu temsilcilerin yanında Türkiye’ye sıcak bakmayan temsilcilerin de varlığı ilişkiler açısından son derece önem taşıyor.
Dünyanın gündemindeki en önemli olaylar ise ABD askerlerinin Afganistan’dan yavaş yavaş çekilme hazırlığı. Başkan Obama ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilme kararını verdi. Şimdi çekilme süreciyle ilgili takvim oluşturuluyor.
Ortadoğu’da ise Suriye her zamanki gibi dünya gündeminin sıcak yüzü. Yıkılmış yakılmış harap olmuş bir ülke ve Esad’a karşı direnen muhaliflerin durumu... Haziran ayında ABD’nin silah ve eğitim desteği vereceğini açıklanması Suriye’deki iç savasın daha da uzayacağının işareti olarak algılanıyor.
Avrupa’da Fransa ve Almanya’nın Türkiye’ye karşı tutumu belli. Bu iki ülkede sayıları 5 milyona varan Türk nüfusu yaşıyor. Bizim Gurbetçi dediğimiz, Avrupalıların ise yabancı gördüğü vatandaşlarımız da ilk defa cumhurbaşkanlığı için sandığa gidecek. 


TÜKETİCİNİN HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜ BAŞLADI
28 Mayıs tarihinde Yeni Tüketici Kanunu yürürlüğe girdi. Böylece yıllardır beklenen tüketicinin hak arama yolları kanunlarla yeniden belirlendi. Tüketici mahkemeleri, tüketici hakem heyeti gibi yeni uygulamalar devreye giriyor. Böylece yılladır millete özel dayatmalar yapan Bankalar frenlenmiş oldu. Tüketici yasalarında göze çarpan yenilikler ise başta bankalar sorunu. Bankalarla ilgili değişikliklerle finansal hizmetlerde tüketiciler daha fazla korunacak.

- Masraf ve komisyonların alınmasının önüne geçilmesi hedeflendi. Bankalar her işlem için tüketiciden ücret talep edemeyecek. Bakanlığımız ve BDDK hangi işlemlerden ücret alınabileceğini belirleyecek.
- Tüketici isterse ücretsiz kartı ya da farklı avantajlar konusunda ücretli kartı tercih edebilecekler. Aidat zorunluluğu olmayan kart alternatifi zorunlu olacak.

KREDİLERDE YENİ DÖNEM
- Tüketici kredilerinde tüketici başka sigorta şirketinden sigorta yaptırabilecek. Banka bunu kabul etmek zorunda olacak.
- Yüzde 2'lik tüketici kredisi erken ödeme tazminatı yüzde 1'e inecek.
- Bankalar masraf ve komisyonu açık bir şekilde belirlenecek.

KONUT SEKTÖRÜ
- İnşaat ruhsatı almamış hiçbir firma maketten konut satışı yapamayacak.
- Konut devir teslim tarihine kadar tüketiciye yüzde 2 tazminat ödemesi koşuluyla sözleşmeden vazgeçme hakkı veriliyor.

İNTERNET SÖZLEŞMELERİ TÜKETİCİLER İÇİN NETLİK KAZANIYOR
- İnternet telefon katalog satışlarında tüketici satıcılarla karşı karşıya gelmiyorlar. Bu tür satışlarda mesafeli sözleşme kurulmadan önce tüketicinin sözleşme hakkında bilgilendirilmesi zorunludur.

DEVREMÜLK
- Yeni kanunda devremülk sözleşmelerinde satıcı ve sağlayıcıların inşaat ruhsatı alması zorunluluğu getiriyor.
- Paket tur sözleşmesinin esaslı bir maddesinin değişmesi durumunda tüketiciye cayma hakkı veriliyor. Eğer satıcı sözleşmeyi yerine getirmezse tüketicinin uğradığı zararı karşılayacak.
- Tüketici boşa harcadığı tatil zamanı için satıcıdan tazminat talep edilecek.

PROMOSYONLARLA İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER
- Gazete ve dergi promosyonları da önemli kurallara bağlı hale getirildi. Mevcut uygulamada promosyonlarla ilgili bir hüküm yok. Süreli yayın kuruluşların verebileceği kültürel ürünler yönetmelikle açık açık belirtilecek. Yeni yasa ile tüketiciler bir nebze olsun rahat nefes almış olacak…