İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, TAV Havalimanları’nın 2014’teki  yüksek performansında hizmet şirketlerinin de payı olduğunu ifade etti.Şener, “TAV Havalimanları olarak 3 yıl önce hizmet şirketlerimizin işletmediğimiz  havalimanlarında da faaliyet göstermesi hedefini koyduk. Bugün işlettiğimiz 14 havalimanına ek olarak hizmet şirketlerimizle 39 havalimanında daha var olmayı başardık.TAV Havalimanları olarak yüzde 9 artışla ciromuzu 983 milyon avroya taşırken net kârımızı yüzde 64  artışla 218 milyon avroya yükselttik. Bu rekor kârda bir etken de hizmet  şirketlerimizin yüksek performansı oldu. Bu dönemde yolcu sayımız ise 95 milyona ulaştı. Faiz amortisman ve vergi öncesi kârımız yüzde 14 artarak  434 milyon avro oldu. Bunların yanında istihdama katkımız da devam  etti ve 2014’te ortalama çalışan sayımız da yüzde 6 artışla 14 bin 478’e ulaştı” diye konuştu.

“53 HAVALİMANINDAYIZ”

Stratejilerinin önemli bir bacağını teşkil eden hizmet şirketlerinin  TAV dışında büyümesine odaklandıklarını vurgulayan Şener, 2014’te tüm hizmet şirketlerinde başarıya  ulaştıklarını ifade etti. İşlettikleri 14 havalimanına ek 39 havalimanında daha hizmet şirketleriyle faaliyet gösterdiklerini ifade eden Şener, sözlerini şöyle sürdürdü:  “53 havalimanındayız, stratejimiz finansal sonuçlara kayda değer  katkı sağladı. Stratejimizi uygulamaya devam edeceğiz” dedi. Şener: “Gümrüksüz satış operasyonunu yö-  neten şirketimiz ATÜ, sene içindeUmman’ın Salallah Havalimanı’nın  ve Tunus’ta başkent Kartaca dahil beş havalimanının gümrüksüz satış mağazalarının işletme hakkını kazandı.  Ayrıca Tunus’taki Monastır Havalimanı gümrüksüz mağazalarının işletmesini Temmuz 2014 itibarıyla devraldı. Yiyecek içecek operasyonumuzu yöneten BTA, İstanbul’un en gözde kültür-sanat ve eğlence merkezlerinden Uniq  İstanbul’un yiyecek içecek alanlarını işletmeye başladı. TAV İşletmeHizmetleri, Almanya’da Frankfurt, Münih ve Stuttgart havalimanlarındaki  Air France/KLM özel yolcu salonlarının işletmesini üstlendi. TAV  Bilişim, Birleşik Arap Emirlikleri’nde  Abu Dabi Havalimanı’nın 50 milyon dolarlık bilişim altyapısını kurma  ihalesini kazandı. Faaliyet coğrafyasını Medine’yi de içerecek şekilde genişletenHavaş, 2014 yılındaki yeniden yapılanma programı sonucunda  kârlılığını önemli ölçüde artırdı. Havaş’ın, THY ile ortak şirketi TGS ise, Aralık 2014 itibarıyla, THY’nin  Türkiye’deki sekiz büyük havalimanı için açmış olduğu yer hizmetleri ihalesini kazandı” dedi.

YURT DIŞI  OPERASYONLARI TÜM HIZIYLA BÜYÜYOR

TAV’ın yurt dışı operasyonlarında da büyümeye devam ettiğini vurgulayan  İcra Kurulu Başkanı Şener: “Suudi Arabistan’ın Medine Havalimanı’nda 2014’te yüzde 22’lik yolcu büyümesine ulaştık. 2015 yılının ilk çeyreğinde hizmete alacağımız  yeni terminal binası ile bu havalimanının kesintisiz büyümeye devam etmesinin önündeki tüm engelleri de  kaldırmış olacağız. Gürcistan ve Makedonya’daki havalimanlarımızda hızlı büyüme 2014 yılında da devam ederken, 2013 yılı sonunda  Zagreb Havalimanı’nı işleten konsorsiyuma yüzde 15 ortak olarak havalimanı portföyümüzü Doğu Avrupa’ya doğru genişlettik. Amerika Birleşik Devletleri’nin New York eyaletindeki LaGuardia  Havalimanı’nın işletmesi için 2014 yılında verdiğimiz teklifin sonucunu ise  bu yıl almayı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

TAV BÜYÜMEYE  DEVAM EDECEK TAV

Havalimanları’nın 2014’ü kurumsal yönetim derecelendirme sonuçlarına göre yönetim kurulu kategorisinde birinci, genel kategoride de Türkiye’deki en iyi üçüncü şirket olarak tamamladıklarını hatırlatan  Şener, “Gerek sürdürülebilirlik, gerekse kurumsal yönetim alanlarındaki çalışmalarımız sonucunda sadece 15  şirketin girmeyi başardığı BİSTSürdürülebilirlik Endeksi’ne dahil edildik. İş yaparken içinde bulunduğumuz topluma faydalı bir kurumsal  vatandaş olmaya hep büyük önem verdik. Vergi ve kira ödemeleriyle sene boyunca kamuya 2005 yılından beri  yaptığımız toplam katkı 8 milyar TL oldu” dedi. Şener, TAV’ın önümüzdeki dönemde de büyümeye devam edeceğini vurgulayarak şöyle dedi:  “Önümüzdeki dönemde büyümemizin üç sacayağı olacak. Mevcut  havalimanlarımızın organik büyümesi, portföyümüze katacağımız yeni havalimanları ile gelecek büyüme  ve hizmet şirketlerinin TAV dışındaki büyümesi. Her üç alanda da şu ana  kadar gösterdiğimiz yüksek performanstan ödün vermeden ilerleyeceğiz.  Hissedarlarımıza ve iş ortaklarımıza bize olan güvenleri ve çalışanlarımıza özverili gayretleri için bu vesileyle  teşekkürü bir borç bilirim” diyerek sözlerini tamamladı.